Author Topic: buckwheat -> φαγόπυρο, μαυροσίταρο  (Read 6809 times)

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 57741
  • Gender: Female
  • Vicky Papaprodromou
    • vicky.papaprodromou
    • 116102296922009513407
    • papaprodromou
    • ThePoetsILoved
    • hellenicwings
    • Ποίηση, ποιητές, ποιήματα, Θεσσαλονίκη
buckwheat -> φαγόπυρο
« Last Edit: 28 Sep, 2012, 15:37:53 by spiros »


spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 216991
  • Gender: Male
  • point d’amour
    • spiros.doikas
    • 102094522373850556729
    • doikas
    • greektranslator
    • lavagraph
    • Greek translator CV
Ή μαυροσίταρο. Οι Ρώσοι το λένε «γκρέτσκα» (δηλαδή «ελληνικό» [σιτάρι]) ένεκα της ελληνικής καταγωγής του (από το Βυζάντιο τον 7ο αιώνα).


Buckwheat refers to plants in two genera of the dicot family Polygonaceae: the Eurasian genus Fagopyrum, and the North American genus Eriogonum. The crop plant, common buckwheat, is Fagopyrum esculentum. Tartary buckwheat (F. tataricum Gaertn.) or "bitter buckwheat" is also used as a crop, but it is much less common. Despite the common name and the grain-like use of the crop, buckwheat is not a cereal or grass. It is called a pseudocereal to emphasize that it is not related to wheat.

Гречи́ха (лат. Fagópyrum) — род растений из семейства Гречишные (Polygonaceae), крупяная культура. Из гречихи изготавливается гречневая крупа (гре́чка) и мука, а также медицинские препараты; используется даже шелуха и семенные оболочки, которыми набивают лечебные подушки, помогающие при бессоннице. Семена охотно поедают певчие птицы.
[...]
Гречи́ха обыкнове́нная, гре́ча, гре́чка , гречуха, гре́ческая пшени́ца (Fagopyrum esculentum Moench) — хлебное и прекрасное медоносное растение, семена которого идут в пищу человека и отчасти животных (свиней, лошадей и др).

Buckwheat can be consumed either cold in salads or in hot dishes, either as such or mixed with other grains. Take 50g of buckwheat per person. Bring 2 volumes of water to the boil, add a pinch of sea salt and 1 volume of well-rinsed buckwheat. Let the buckwheat simmer for 15 minutes with the lid on the cooking pot. Season to your taste with fresh parsley, savory, sage, garlic, a dash of soya sauce.

Βλέπε και:

http://atravelblog.wordpress.com/2011/10/16/fagopyro-maurositaro-gretska/
http://biobaxes.wordpress.com/2011/09/22/%CF%86%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF-%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AF%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%BF/
« Last Edit: 22 Dec, 2011, 11:21:38 by spiros »