Η Ισπανία προσχώρησε στην πρωτοβουλία «Ποίηση στους τοίχους» στη Σόφια

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 72497
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Η Ισπανία προσχώρησε στην πρωτοβουλία "Ποίηση στους τοίχους" στη Σόφια

"Ποίηση στους τοίχους" είναι σχέδιο της Πρεσβείας της Ολλανδίας στη Σόφια, η αρχή του οποίου τέθηκε το 2004. Όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ και οι υποψήφιες χώρες προσκλήθηκαν να επιλέξουν τοίχο στο κέντρο της Σόφιας και να τον στολίσουν με δικό τους εθνικό ποίημα στη μητρική τους γλώσσα. Ο βασικός σκοπός του σχεδίου είναι η προσέγγιση των ανθρώπων των διάφορων ευρωπαϊκών εθνικοτήτων. Το ποίημα πρέπει να αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο την κοσμοθεωρία και την ψυχολογία του συγκεκριμένου λαού και το ταλέντο του ποιητή.


Πάνω σε τοίχους, προσόψεις και άλλων δημόσιων χώρων συναρμολογούνται πανό, οι δημιουργοί των οποίων εμπνέονται από την ποίηση, που επιλέχθηκε να παρουσιάσει την αντίστοιχη χώρα. Έτσι συνδυάζονται μερικά είδη τέχνης - λογοτεχνία, εικαστικές τέχνες και εφαρμοσμένες τέχνες. Και πάνω σ’ όλα αυτά δεσπόζει η μεγάλη ευρωπαϊκή ιδέα "Ενωμένοι στην πολυμορφία". Ποια θα είναι η εκφραστική μορφή των δημιουργών στο σχέδιο "Ποίηση στους τοίχους", εξαρτάται από τη φαντασία και την κοσμοαντίληψη του ίδιου του δημιουργού κάθε εθνικού σχεδίου, από την ελευθερία της σκέψης του. Η Ισπανία είναι η τελευταία χώρα, που πρόσφατα προσχώρησε στην πρωτοβουλία, επιλέγοντας τους τοίχους του Ισπανικού Λυκείου "Μιγκέλ Ντε Θερβάντες" στη Σόφια.

Να πιστέψεις ότι ο παράδεισος την κόλαση χωράει,
ν’ αφιερώσεις τη ζωή σου, τη ψυχή σου στην απάτη,
αν το έζησες ποτέ, ξέρεις τι σημαίνει η αγάπη.
Ένας από τους ωραιότερους στίχους του Λόπε Ντε Βέγκα, ποιητή και δραματουργό του Χρυσού Αιώνα της ισπανικής λογοτεχνίας, ο οποίος ενέπνευσε τον Βούλγαρο γλύπτη Λιουντμίλ Μπόνεφ να δημιουργήσει το πανό του.

"Οι στίχοι αυτοί με εντυπωσίασαν πολύ με τη βαθιά φιλοσοφική σκέψη τους", λέει ο Βούλγαρος καλλιτέχνης. "Η δική μου ανάγνωση είναι η ακόλουθη: κάτι ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο, ανάμεσα στο ωραίο και το άσχημο. Μου άρεσε περισσότερο το αισιόδοξο τέλος. Πήρα τις ιδέες αυτές και έμπλεξα μαζί τους την ανδρική και τη γυναικεία αρχή".

...

Η συνέχεια του άρθρου στη σελίδα: http://www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emission_Greek/Theme_Bulgaria_Europa/Material/15062009_vega_pano_poetryonthewall.htm
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools