Ο Καβάφης της μουσικής, της ποίησης, της ζωγραφικής

wings · 2 · 1417

wings

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 72435
  • Gender:Female
 • Vicky Papaprodromou
Ο Καβάφης της μουσικής, της ποίησης, της ζωγραφικήςΗ έκδοση περιλαμβάνει ένα CD με δέκα τραγούδια, μία ανθολόγηση ποιημάτων και ένα κείμενο για τον ποιητή.

Της Τέας Βασιλειάδου

Κόντρα στην εποχή του κατακερματισμού και της γενικής ευτέλειας, κυκλοφορεί το έργο «ο Καβάφης του Θάνου Μικρούτσικου» από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS, ως ένα δείγμα καθολικής και αισθητικής προσέγγισης του καλλιτεχνικού δημιουργήματος, το οποίο όχι μόνον έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα αλλά, τα τελευταία χρόνια, έχει υποτιμηθεί ακόμη και ως τέτοιο.

Η έκδοση περιλαμβάνει ένα CD με δέκα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη -παλαιότερα και νέα- μία ανθολόγηση ποιημάτων του Αλεξανδρινού ποιητή από τον ίδιο τον συνθέτη, ένα κείμενο για το «μέλος του Καβάφη» από τον Γιώργο Μονεμβασίτη και άλλο υλικό.

Στην ιδιαιτερότητα του εκδοτικού αυτού εγχειρήματος, που παρουσιάστηκε χθες (Δευτέρα 30 Μαρτίου) στον ΙΑΝΟ, στάθηκαν τόσο ο ίδιος ο συνθέτης όσο και οι Γιώργος Μονεμβασίτης και Οδυσσέας Ιωάννου. Ο πρώτος έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τις μελοποιήσεις του Καβάφη «Από τον Δημ. Μητρόπουλο έως τον Χρ. Νικολόπουλο και από τον Δημ. Παπαδημητρίου έως τον Δήμο Μούτση...

Ο Μάνος Χατζιδάκις στον «Μεγάλο Ερωτικό», ο Μίκης Θεοδωράκης στο 3ο μέρος της Τρίτης Συμφωνίας και φυσικά ο Θάνος Μικρούτσικος που τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα μελοποιεί ποιήματά του. Συνολικά, εκατόν εξήντα συνθέσεις από ογδόντα συνθέτες της λεγόμενης κλασικής μουσικής καταγράφονται στον κατάλογο των μελοποιήσεων του Κωνσταντίνου Καβάφη!».

Ιδιαίτερα τόνισε ο ομιλητής τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο ο Θάνος Μικρούτσικος «ισορροπεί ανάμεσα στους δύο κόσμους του Καβάφη, την ανατολή και τη δύση, το λαϊκό και το λόγιο».

«Τρόπαιο»
Ο Οδυσσέας Ιωάννου παρατήρησε ότι «το να μπορείς με νόημα να μελοποιήσεις τον Καβάφη είναι τρόπαιο!» και θύμισε πως ο Μικρούτσικος έχει καταπιαστεί με δύσκολα κείμενα και στο παρελθόν επειδή είναι «βαθύς γνώστης της ποίησης χωρίς να είναι ακαδημαϊκός...

Την ποίηση την έχει κάνει βίωμα». Ο ίδιος ο δημιουργός ευχαρίστησε τον εκδότη Ν. Καρατζά και τους ανθρώπους που επιμελήθηκαν την έκδοση, τον Γιάννη Ψυχοπαίδη που φιλοτέχνησε τις έξι προσωπογραφίες του Καβάφη, τους μουσικούς και τον Κώστα Θωμαΐδη, τον οποίο χαρακτήρισε ως «τον καλύτερο τραγουδιστή στο χώρο του 'ενδιάμεσου τραγουδιού'», ενώ μίλησε για το θάνατο της δισκογραφίας στην εποχή του «face book και της οριζόντιας χρήσης του ιντερνετ». Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε όταν ο ίδιος ο συνθέτης μαζί με τον Θύμιο Παπαδόπουλο στα πνευστά και τον Κώστα Θωμαΐδη ερμηνεύσανε κάποια από τα τραγούδια.

Πηγή: εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ online (31 Μαρτίου 2009)
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


spiros

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 821673
  • Gender:Male
 • point d’amour
Τώρα που κυκλοφόρησε η ταινία για τον Καβάφη και τον Πεσόα, πλακώθηκαν όλοι να βγάζουν βιβλία...
http://www.athinorama.gr/cinema/data/movies/default.aspx?id=8837 

Search Tools