Translation - Μετάφραση

Teaching & Learning Translation => Translation Training Courses and Resources => Translation Qualifications => Topic started by: spiros on 21 Jan, 2009, 09:52:58

Title: Αναγνώριση των κολεγίων
Post by: spiros on 21 Jan, 2009, 09:52:58
Άνοιξε ο δρόμος για την αναγνώριση των κολεγίων σε ακαδημαϊκό επίπεδο

Το δρόμο για την αναγνώριση όχι μόνο των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων κολεγίων, αλλά και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ανοίγει πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Βήμα, το δικαστήριο θέτει θέμα αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) της ακαδημαϊκής ισότητας των πτυχίων που παρέχονται από το γαλλικό Πανεπιστήμιο Ρaris 13 σε συνεργασία με το κολέγιο Ιdef στη χώρα μας.

Προς το παρόν το υπουργείο Παιδείας τηρεί «σιγήν ιχθύος», σημειώνοντας ότι σέβεται τις αποφάσεις του δικαστηρίου, τις οποίες θα σχολιάσει όταν τις μελετήσει. Στο δικαστήριο προσέφυγε το κολέγιο κατά του ελληνικού Δημοσίου επειδή ο ΔΟΑΤΑΠ αρνούνταν να αναγνωρίσει τα πτυχία που παρείχε το γαλλικό πανεπιστήμιο με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising).
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=978007&lngDtrID=244
Title: Re: Αναγνώριση των κολεγίων
Post by: Pit on 21 Jan, 2009, 18:04:56
Επιτέλους!

About time!
Title: Re: Αναγνώριση των κολεγίων
Post by: spiros on 01 Sep, 2009, 22:07:03
Οι έλεγχοι και οι άδειες λειτουργίας των κολεγίων θα καθυστερήσουν «ένα εύλογο χρονικό διάστημα» μετά τις αποχωρήσεις των εκπροσώπων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ από την Επιτροπή Ελέγχου, παραδέχτηκε ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος.
Ιδιαίτερα οι πρόεδροι των ΤΕΙ, τόνισαν ότι η προοπτική της νομιμοποίησης των κολεγίων, έβαλε ένα λιθαράκι, όπως είπαν, στην ερήμωση Τμημάτων ΤΕΙ και προειδοποίησαν με κινητοποιήσεις εάν τελικώς το υπουργείο Παιδείας προχωρήσει στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών των κολεγίων.

Από την πλευρά του ο κ. Ταλιαδούρος εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι κανένα δεν πρόκειται να κλείσει κανένα Τεχνολογικό Ίδρυμα, ενώ είπε ότι όπου έγιναν αλλαγές γνωστικών αντικειμένων πέτυχαν και προσέλκυσαν νέους σπουδαστές, παροτρύνοντας τα ιδρύματα να πράξουν το ίδιο.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1048194&lngDtrID=244
Title: Re: Αναγνώριση των κολεγίων
Post by: diceman on 02 Sep, 2009, 10:32:09
Για δείτε κι εδώ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4534186

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Και όσο δεν έχουν πάρει άδεια, τα προγράμματα ΒΑ/ΜΑ που προσφέρουν, τα προσφέρουν ατύπως και χωρίς ουσιαστική δέσμευση απέναντι στο σπουδαστή.
Title: Re: Αναγνώριση των κολεγίων
Post by: diceman on 02 Sep, 2009, 11:10:29
Και εδώ (http://www.skai.gr/articles/news/greece/%CE%91%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B9%CF%82%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%B102092009/), από το ΣΚΑΪ NEWS.

Title: Re: Αναγνώριση των κολεγίων
Post by: Eftihia on 11 Sep, 2009, 16:38:38
Τελικά θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τα κολέγια, τουλάχιστον τα Ευρωπαϊκά για αρχή.
Πάντως οι απόφοιτοι των κολεγίων απορροφώνται αμέσως στον ιδιωτικό τομέα. Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα είναι πως δεν διορίζονται στο δημόσιο.
Title: Re: Αναγνώριση των κολεγίων
Post by: mariapar on 11 Sep, 2009, 16:50:13
Απορροφώνται, αλλά μισθολογικά θεωρούνται πτυχιούχοι;
Title: Re: Αναγνώριση των κολεγίων
Post by: diceman on 13 Sep, 2009, 22:03:20
Τελικά θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τα κολέγια, τουλάχιστον τα Ευρωπαϊκά για αρχή.
Πάντως οι απόφοιτοι των κολεγίων απορροφώνται αμέσως στον ιδιωτικό τομέα. Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα είναι πως δεν διορίζονται στο δημόσιο.

Μετά την προκήρυξη εκλογών, η αδειοδότηση των κολλεγίων έχει μείνει σε εκκρεμότητα. Άρα και η αναγνώριση των τίτλων σπουδών που παρέχουν.

Και βέβαια, η αναγνώριση αφορά το δημόσιο. Στον ιδιωτικό τομέα δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης ούτως ή άλλως.
Title: Υπεγράφησαν οι άδειες λειτουργίας των κολεγίων
Post by: spiros on 05 Oct, 2009, 23:30:28
Την υπογραφή της άδειας λειτουργίας των κολεγίων ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων, με το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει την απόφαση του απερχόμενου υπουργού Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλου, μόλις 24 ώρες πριν από τη λήξη της προεκλογικής περιόδου.
[...]
«Με βάση τον νόμο των Κολεγίων αναγνωρίζονται πλέον οι συνεργασίες των Κολεγίων με ξένα Πανεπιστήμια μια κατάσταση που από πολλούς αμφισβητούνταν στο παρελθόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Σύνδεσμος προσθέτει ότι όσοι φοιτούν σε ευρωπαϊκά Κολέγια δικαιούνται, όπως αναφέρει, πλήρη αναγνώριση των πτυχίων τους με βάση την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1060609&lngDtrID=244
Title: Re: Αναγνώριση των κολεγίων
Post by: Falcon on 06 Oct, 2009, 00:26:12
Ερώτηση: τι έχουν να φοβηθούν τα δημόσια πανεπιστήμια και οι κρατικές σχολές από την αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων και πανεπιστημίων;

Υ.Γ. Στις σοβαρές ιδιωτικές εταιρείες, όπου αναγνωρίζουν τα πτυχία ξένων εκπαιδευτικών σχολών, πανεπιστημίων και κολλεγίων, αναγνωρίζουν τα πτυχία αυτά και μισθολογικά. Επίσης, πριν σκεφθεί να γραφτεί κανείς σε ξένο πανεπιστήμιο, θα πρέπει να έχει ελέγξει αν το πανεπιστήμιο έχει τις κατάλληλες πιστοποιήσεις. Πού πας και σπουδάζεις, χωρίς να έχεις ελέγξει αν μετράει το πτυχίο που θα μοχθήσεις να πάρεις;
Title: Re: Αναγνώριση των κολεγίων
Post by: Alina_as on 13 Apr, 2010, 13:55:56
Απορροφώνται, αλλά μισθολογικά θεωρούνται πτυχιούχοι;

'Οχι, θεωρούνται απόφοιτοι Λυκείου.... και έτσι προσλαμβάνονται σε θέσεις εργασίας....
Title: Re: Αναγνώριση των κολεγίων
Post by: spiros on 28 Jan, 2011, 13:41:54
Αλλαγή του νόμου για τα κολέγια απαιτεί από την Ελλάδα η Κομισιόν

Διορία δύο μηνών δίνει η Κομισιόν στη χώρα μας ώστε να αλλάξει ο νόμος που θεσπίστηκε πριν τρία χρόνια για τα κολέγια, διαφορετικά η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα παραπομπή.

Όπως αναφέρει το ΒήμαOnline, στην απόφαση που εξέδωσε μετά από προσφυγή ιδιοκτήτη ιδιωτικού κολεγίου που εδρεύει στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι ο όρος της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής για τη λειτουργία κολεγίου στη χώρα μας, πρέπει να αλλάξει.

«Οι ισχύοντες κανόνες μπορεί να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά» αναφέρει στην απόφασή της.

Όπως σημειώνει, η αδειοδότηση των κολεγίων βάσει της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής συγκεκριμένου ποσού δεν δικαιολογείται από κανένα νόμο, ενώ ταυτόχρονα οι όροι λειτουργίας των κολεγίων που αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων αποτελούν ευθύνη των κρατών στα οποία βρίσκονται τα μητρικά Ιδρύματα.

Η Κομισιόν κρίνει δηλαδή πως η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιοδοσία να παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας ή το πρόγραμμα κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής, ο νόμος που έχει ψηφιστεί δημιουργεί αρνητικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και στην εσωτερική αγορά της Ελλάδας και περιορίζει τις δυνατότητες των Ελλήνων υποψήφιων σπουδαστών.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231076373
Title: Re: Αναγνώριση των κολεγίων
Post by: mavrodon on 28 Jan, 2011, 15:22:49
Τελικά η Ε.Ε. διαγράφει και το περίφημο άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η Τουρκία έχει γεμίσει από τέτοια που τα περισσότερα είναι υψηλού επιπέδου. Εμείς στη μιζέρια του αρνητισμού και απαγορευτισμού για να βράζουμε  ευτυχείς και άδολοι στο ζουμί μας.
Title: Re: Αναγνώριση των κολεγίων
Post by: Dimi on 28 Jan, 2011, 21:27:33
Εξίσου έχει γεμίσει και το Κόσοβο. Τα κολέγια αυτού του τύπου έχουν βρει έδαφος σε χώρες όπου υπάρχει ανεπάρκεια του δημόσιου πανεπιστημίου.
Title: Re: Αναγνώριση των κολεγίων
Post by: mavrodon on 28 Jan, 2011, 21:58:56
Απλώς, ο κανόνας "η φύση απεχθάνεται το κενό" ισχύει και στο κοινωνικό πλαίσιο. Το χάος που επικρατεί στο εκπαιδευτικό σύστημα -- και όχι μόνο -- έρχεται να καλύψει -- με το αζημίωτο φυσικά -- ο πολύ ευέλικτος ιδιωτικός τομέας. Και ημείς... άδoμεν!