Translation - Μετάφραση

Business Issues => Working as a Translator => Topic started by: Pit on 18 Mar, 2008, 15:25:20

Title: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: Pit on 18 Mar, 2008, 15:25:20
Ίσως κάποια από τα ερωτήματά μου να έχουν απαντηθεί σε άλλα νήματα... Δεν ξέρω κατά πόσο μπορείτε να βοηθήσετε.. Ο Σπύρος επέμενε να το "ποστάρω" εδώ--αυτός φταίει!!!
Το θέμα έχει ως εξής:
Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας μεταφραστής; Έχω ήδη πάρε-δόσε με έναν εκδοτικό οίκο (έχω ήδη ένα βιβλίο στο ενεργητικό μου), αλλά δε γίνεται να ζήσει κάποιος μόνο από αυτό... Σκεφτόμουν να επικοινωνήσω με ορισμένα μεταφραστικά γραφεία και να ζητήσω δοκιμαστικά. Δεν ξέρω, βέβαια, τι τύχη θα έχω εκεί μέσα... Βλέπετε, η μόνη εκπαίδευση που έχω σχετικά με τη μετάφραση είναι το Proficiency και κάποια σεμινάρια πάνω στον υποτιτλισμό, τη διερμηνεία, τη διαδικτυακή έρευνα και την επαγγελματική και λογοτεχνική μετάφραση. Συνήθως ζητάνε περισσότερα, έτσι δεν είναι;; Δεν έχω ολοκληρωμένες σπουδές ακόμα... Ήθελα να παρακολουθήσω κάποιο μεταφραστικό course σε κάποια ιδιωτική σχολή (βλ. metaφραση, γλωσσολογία, HAU, CELT Athens..). Σκόπευα, αν κάποια στιγμή είχα μια συνεχόμενη και σταθερή ροή εργασίας να έκανα τις παραπάνω σπουδές, για να δόσω και για το DipTrans. But no money, no honey!!!
Μια άλλη ιδέα που έχω είναι να στείλω διαφημιστικά για μεταφράσεις, μέσω e-mail, σε δικηγορικά και τεχνικά γραφεία...

Τι θα μου προτείνατε;
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: DiVx on 18 Mar, 2008, 16:58:10
1. Τι θέλεις να κάνεις ακριβώς; Πρέπει να ξέρεις τι θέλεις.

Έχεις κάποια συγκεκριμένη ιδέα; Μετάφραση, διερμηνεία;

Τι γλώσσες;

Τι είδους μετάφραση;

Όταν ξεκαθαριστούν αυτά, we'll take it from there.
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: Pit on 18 Mar, 2008, 17:14:17
Ίσως να έχεις δίκιο.. Πόσα να χωρέσεις σ' ένα μήνυμα;;
Η διερμηνεία δε με εδνιαφέρει και τόσο, με την έννοια ότι είναι κλειστά τα κυκλώματα και συνήθως ζητάνε δύο τουλάχιστον ξένες γλώσσες. Εγώ επιλέγω τα Αγγλικά (που είναι η μεγάλη μου λατρεία) και τα Ελληνικά ως γλώσσες εργασίας.
Όσον αφορά στα είδη μετάφρασης, λατρεύω τα λογοτεχνικά, στα οποία έχω, όπως είπα και παρελθόν. Επειδή όμως το όνομα μου δεν είναι ούτε Μαρία Αγγελίδου, ούτε Μπελίκα Κουμπαρέλη, ούτε Ερρίκος Μπελιές, οπότε δεν μπορώ να ζήσω μόνο με τη λογοτεχνική μετάφραση, λέω να στραφώ στα τεχνικά, χωρίς να εγκαταλείψω, βέβαια, τα λογοτεχνικά κείμενα.. Τα πηγαίνω πολύ καλά με τα ιατρικά και της πληροφορικής, που έχω ξανακάνει, και τα νομικά, τα οποία με σαγηνεύουν.

Είναι λίγο πιο ξεκάθαρο το τοπίο τώρα;; Αν ναι, θα χαρώ να ακούσω ιδέες.
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: spiros on 18 Mar, 2008, 17:27:30
pit,

Είναι απλό, κἀγὼ ὑμῖν λέγω, αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν, ζητεῖτε, καὶ εὑρήσετε, κρούετε, καὶ ἀνοιγήσεται ὑμῖν· πᾶς γὰρ ὁ αἰτῶν λαμβάνει καὶ ὁ ζητῶν εὑρίσκει καὶ τῷ κρούοντι ἀνοιχθήσεται.
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: Pit on 18 Mar, 2008, 17:50:25
Γεια σου ρε Σπύρο, με τα αρχαία σου!!! Μόλις το διάβασα, πέθανα στα γέλια! Να σου πω κι ένα κουφό, μέσα σ' όλα, σπουδάζω Κοινωνική Θεολογία.. Είναι τυχαίο τώρα αυτό;;
Αργά, το απόγευμα θα σου στείλω αυτό μου μου ζήτησες.

THX!

Υ.Γ.: Αυτό σημαίνει μετάφραση: Να εκφράζεσαι πότε στα ισπανικά, πότε στα αρχαία ελληνικά.. Να έχεις μια ποικιλία, βρε παιδί μου! Aloha!!
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: peacefulsunset on 18 Mar, 2008, 18:22:16
Προσωπική μου γνώμη είναι πως  η εκμάθηση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας, (πέραν των αγγλικών) βοηθά πολύ. Ανοίγει περισσότερους δρόμους.
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: prazantrau? on 18 Mar, 2008, 18:25:02
Βασικό εφόδιο του μεταφραστή είναι ένα πατάκι κάτω από την καρέκλα για να μη γδέρνεται το παρκέ.
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: peacefulsunset on 18 Mar, 2008, 18:29:21
Και για εμάς που έχουμε το labtop στο κρεβάτι τι λύση προβλέπεται;
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: Pit on 18 Mar, 2008, 18:34:44
prazantrau?,

Τι ήταν κι αυτό με το πατάκι και το παρκέ;; Με έστειλες!! Και μην ανησυχείς, έχω πατάκι...

Για το κρεβάτι, αγαπητή peacefulsunset, ένα χοντρό και αφράτο πάπλωμα να πάρεις, για τις κρύες νύχτες του χειμώνα... Ουπς! Πέρασε ο χειμώνας... Άντε, του χρόνου πάλι!! Όσο για τη δεύτερη ξένη γλώσσα που λες, έχω μπει πολλές φορές στον πειρασμό να μάθω Γαλλικά, τα οποία μου αρέσουν ααρκετά. Το θέμα είναι πως δεν ξέρω αν θα καταφέρω να τα φέρω στο ίδιο επίπεδο με τα Αγγλικά.. Είμαι τελειομανής και θέλω ό,τι μαθαίνω, να το μαθαίνω όσο μπορώ καλύτερα!!

THX anyway!
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: wings on 18 Mar, 2008, 18:35:43
Μαρία, μια λεκανίτσα δίπλα στο κρεβάτι δεν θα 'βλαπτε. Για να μαζεύεις τα γράμματα που κατρακυλάνε τη νύχτα. :-)
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: peacefulsunset on 18 Mar, 2008, 19:28:39
Τα γαλλικά δεν τα μπορούσα ποτέ εγώ. Γιατι δεν δοκιμάζεις ισπανικά ή ιταλικά pit; Είναι σχετικά εύκολα, και θα δεις πως πολλές λέξεις έχουν τη ρίζα τους στην αγγλική. ( όπως idiota απο το idiot, οpportunita απο το opportunity). Kαι εγώ είμαι τελειομανής, αλλά το τέλειο είναι σαν την Ιθάκη.. δεν το φθάνεις ποτέ.

Το παπλωματάκι καλό μου ακούγεται.
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: peacefulsunset on 18 Mar, 2008, 19:30:52
Μαρία, μια λεκανίτσα δίπλα στο κρεβάτι δεν θα 'βλαπτε. Για να μαζεύεις τα γράμματα που κατρακυλάνε τη νύχτα. :-)

 Α καλό...
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: Pit on 18 Mar, 2008, 19:46:14
Το έχω ακούσει κι εγώ ότι τα ιταλικά είναι εύκολα (για τα ισπανικά έχω ακούσει το αντίθετο), αλλά δεν μου αρέσει η ηχητική τους, αυτό, δηλαδή, ακριβώς που μου αρέσει στα γαλλικά και τα αγγλικά. Περί ορέξεως... Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω αν θα μου αρέσουν τα γαλλικά όπως τα αγγλικά.. Τα αγγλικά, βλέπεις, δεν τα έμαθα επειδή με στείλανε οι γονείς μου να τα μάθω υποχρεωτικά... Ήθελα να ξεκινήσω αγγλικά πριν καλά-καλά πάω δημοτικό!! Μου 'χανε κάνει κλικ, βρε παιδί μου απ' την αρχή!!! Και τα γαλλικά μοιάζουνε με τα αγγλικά, αλλά το γεγονός ότι έχω κάποια κολλήματα, μήπως είναι αρνητικός οιωνός;;;

Υ.Γ.: Μαζί με το παπλωματάκι πάει και μια κούπα ζεστή σοκολάτα -- το χειμώνα, πάντα...
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: peacefulsunset on 18 Mar, 2008, 21:56:28
Tα ισπανικά έχουν σχέση με τα ιταλικά.. οπότε αν μάθεις ιταλικά, είναι εύκολο να καταλάβεις και τα ισπανικά. Πρσωπικά μου αρέσει πολύ η ηχητική των ισπανικών ( αν και θεωρώ πως οι ισπανοί μιλούν ιδιαίτερα γρήγορα). Μου αρέσει και η ηχητική των γαλλικών, δεν μου αρέσει καθόλου όμως η γραμματική τους, για αυτό δεν προσπάθησα ποτέ να τα μάθω.

Τρέφω και εγώ μεγάλη αγάπη για τα αγγλικά..πιο εύκολα τα έμαθα απο τα ελληνικά.LOL Δεν περιμένω όμως πως θα μάθω ισπανικά το ίδιο καλά, αλλά δεν πειράζει αυτό. Μπορείς να προσθέσεις μια ακόμα γλώσσα στο βιογραφιικό σου απο την οποία μπορείς να μεταφράσεις προς τη μητρική σου, τα ελληνικά.( Δεν θα συνιστούσα το αντίστροφο).

Η ζεστή σοκολάτα πάει πολύ με το πάπλωμα.. και το ζεστό γάλα με το hemo επίσης ( flashback στα παιδικά μου χρόνια).
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: Pit on 18 Mar, 2008, 22:40:17
Αχ, τι μου θυμίζεις με το hemo και το γάλα... Να γυρίζαμε πίσω, στην παιδική ηλικία, ε; Όνειρα, πουλιά μου ταξιδιάρικα...
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: peacefulsunset on 18 Mar, 2008, 23:16:58
Nαι, ναι. Να μπορούσαμε να γυρίζαμε πίσω στα χρόνια της αθωότητας.. Τι καλά που θα ήτανε. Άσε που θα είχα την ευκαιρία να κάνω τόσα πράγματα αλλιώς.( τυχεροί οι ηθοποιοί που μπορούν να ζούν τόσες διαφορετικές καταστάσεις και δεν έχουν απωθημένα).
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: spiros on 19 Mar, 2008, 00:19:15
Η δική μου γνώμη είναι ότι δεν χρειάζεται να μάθεις δεύτερη γλώσσα για να είσαι επιτυχημένος μεταφραστής. Να μείνεις στα Αγγλικά, αλλά να μάθεις πολύ καλά ένα τομέα τεχνικών κειμένων (π.χ. ιατρικά, πληροφορική, νομικά) και φυσικά οπωσδήποτε κάποιο πρόγραμμα μεταφραστικής μνήμης.

Παράλληλα, παίρνεις λίστες με μεταφραστικά γραφεία (π.χ. από το προζ) και στέλνεις αβέρτα βιογραφικά και κάνεις όσο καλύτερα και όσο πιο γρήγορα μπορείς τα δοκιμαστικά που σου στέλνουν.

Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το βιογραφικό και η παρουσίασή του. Δες σχετικούς συνδέσμους στο θέμα Φόρμα CV (https://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=7815.0) (το πρότυπο του europass είναι πολύ καλό) και διάβασε και το Οδηγίες σύνταξης βιογραφικού σημειώματος (https://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=367.0).
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: wings on 19 Mar, 2008, 00:48:26
Διάβασε κι αυτό το νήμα, όπου θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες, pit:

https://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=2739.0
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: DiVx on 19 Mar, 2008, 09:27:04
Pit καλημέρα!

Συμφωνώ με τον Σπύρο για την ξένη γλώσσα. Μία και καλή. Πιστεύω στην εμβάθυνση, γιατί αυτό θα σου δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Όχι ότι μια δεύτερη και μια τρίτη δεν θα σε βοηθήσει, αλλά ποιά; Η βασική γλώσσα στην Ελληνική αγορά είναι τα Αγγλικά. Τώρα που οι Κινέζοι έχουν αρχίσει να κατακλύζουν (οικονομικά κι εμπορικά) τον πλανήτη, σε λίγα χρόνια και τα Κινέζικα (λέω εγώ...)

Αφού ξέρεις ότι σ' ενδιαφέρει η λογοτεχνία, τόσο το καλύτερο. Τα σχετικά νήματα θα τα έχεις δει φαντάζομαι. Τώρα από εκεί και πέρα, καλό θα ήταν να παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα/σεμινάρια μετάφρασης όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες.

Από εκεί και πέρα, μπορείς να προσεγγίσεις μεταφραστικά γραφεία στην Ελλάδα και έξω (μέσω προζ, π.χ.) και σιγά σιγά... να δικτυωθείς.

Καλή τύχη.

Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: Pit on 19 Mar, 2008, 11:07:39
Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ!!! Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες και οι συμβουλές!!
Μαρία, συμφωνώ μαζί σου γι' αυτό που λες με τους ηθοποιούς!
Σπύρο, να' σαι καλά για όλα!!
Βίκυ, το έχω διαβάσει το νήμα και όντως είναι πολύ ενδιαφέρον! THX!
Δημήτρη, έχεις δίκιο! Αυτό θα κάνω!! Όσο για τα κινέζικα, μπήκα σε κάποια φάση να τα μάθω, αλλά δε μαθαίνονται τα άτιμα!!!!!!!!!!!!!!!!
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: wings on 19 Mar, 2008, 14:30:53
Μωρέ, μαθαίνονται τα άτιμα, αλλά θαρρώ πως θα χάσεις πολύ χρόνο τον οποίο θα μπορούσες να αξιοποιήσεις καλύτερα βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τα Αγγλικά σου.
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: Pit on 19 Mar, 2008, 14:46:59
Στα λόγια μου έρχεσαι wings... Πού να κάθεσαι και να παλεύεις με τα τσιν-τσον-τσν και τα σχιστομάτικα!!! Άσε που έχω συνηθίσει το λατινικό, άρα ευρωπαϊκό αλφάβητο και δεν μπορώ να βλέπω αλαμπουρνέζικα... Και να φανταστείς ότι στη σχολή (σπουδάζω, μέσα σ' όλα και Κοινωνική Θεολογία) έχω "μάθει" Αρχαία Εβραϊκά... Εκεί να δεις!!!!!
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: wings on 19 Mar, 2008, 14:51:01
Πολύ ενδιαφέρουσα σχολή. Ε, εκεί τα Εβραϊκά είναι μέσα στο παιχνίδι. :-)
Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: DiVx on 19 Mar, 2008, 14:59:05
Και να φανταστείς ότι στη σχολή (σπουδάζω, μέσα σ' όλα και Κοινωνική Θεολογία) έχω "μάθει" Αρχαία Εβραϊκά... Εκεί να δεις!!!!!

Ζηλεύω. Θέλω κι εγώ να μάθω αρχαία εβραϊκά. Και αραμαϊκά.

Title: Re: Πώς μπορώ να οργανωθώ σαν freelancer;
Post by: Pit on 19 Mar, 2008, 15:18:05
Όντως είναι πολύ ενδιαφέρουσα η σχολή και, για να έρθουμε και στα δικά μας, έχει πολλή μετάφραση (ερμηνεία από το πρωτότυπο μασοριτικό κείμενο και τη μετάαφραση των Ο'). Όσο για τα εβραϊκά, είναι ο εφιάλτης κάθε φοιτητή της θεολογικής σχολής...  Να, πάρτε μια ιδέα: http://www.jewfaq.org/alephbet.htm (http://www.jewfaq.org/alephbet.htm)