Translation - Μετάφραση

General => General Discussion => Linguistic discussion => Topic started by: spiros on 15 Sep, 2008, 19:19:47

Title: Υπαγωγή των παλαιών βιβλίων στις προστατευτικές διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου;
Post by: spiros on 15 Sep, 2008, 19:19:47
Διαμαρτυρία για την ποινικοποίηση της βιβλιοφιλίας

(https://www.translatum.gr/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.alifetimeofcolor.com%2Fstudy%2Fimages%2Fillum_manuscript_l.jpg&hash=a6d433b83ec57d628fdefb51fff9551040739f6b)
Τον τελευταίο καιρό έρχονται στο φως της δημοσιότητας διαδοχικές περιπτώσεις κατασχέσεων παλιών βιβλίων και συλλήψεων των κατόχων τους. Είναι απορίας άξιον ποιοι παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού καθοδηγούν τέτοιες ενέργειες, τη στιγμή μάλιστα που αυτές δεν στηρίζονται στο ισχύον νομικό πλαίσιο: η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών) επανειλημμένα έχει διαβεβαιώσει τους ενδιαφερόμενους ότι τα παλιά βιβλία δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (Ν. 3028/2002).

Στις χώρες του πολιτισμένου κόσμου τα παλιά βιβλία σπανίως αντιμετωπίζονται σαν έργα τέχνης, κατάλληλα να κοσμήσουν τις προθήκες μουσείων. Η θέση τους είναι σε βιβλιοθήκες, δημόσιες και ιδιωτικές, και προορισμός τους να διαβάζονται. Τα βιβλία είναι φορείς γνώσης και πληροφορίας, οι κύριοι αγωγοί για τη διάδοση της λογοτεχνίας, της επιστήμης και των ιδεών.

Σε μια περίοδο πνευματικής ξηρασίας για τον τόπο μας η τυχόν ποινικοποίηση της συλλογής παλιών βιβλίων και κατά συνέπεια της βιβλιοφιλίας, θα είχε ολέθριες επιπτώσεις τόσο για το ίδιο το βιβλίο, το οποίο παντού σώζεται και διατηρείται χάρη στην αγάπη των βιβλιοφίλων, όσο και για την επιστημονική έρευνα, αφού θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα σε όσους καθημερινά έρχονται σε επαφή με παλιά βιβλία (βιβλιογράφοι, φιλόλογοι, ιστορικοί, συντηρητές, κλπ.). Συγχρόνως θα απομόνωνε τη χώρα μας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου οποιοσδήποτε περιορισμός στην κατοχή και διακίνηση του βιβλίου θεωρείται αδιανόητος.

[...]
http://mamaloukas.blogspot.com/2008/05/blog-post_29.html


Διαμαρτυρίες για την κατάσχεση παλιών βιβλίων
Ο αρχαιολογικός νόμος αφήνει παράθυρο για παρερμηνείες

Τη διαμαρτυρία τους για την «ποινικοποίηση της βιβλιοφιλίας» εκφράζουν 67 προσωπικότητες της πνευματικής ζωής, με αφορμή τις κατασχέσεις παλαιών βιβλίων και συλλήψεις των κατόχων τους. Πρόκειται για μία πραγματικά περίεργη υπόθεση που ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο του 2007 με τη σύλληψη ενός σμηνάρχου, ενώ ακολούθησαν άλλες πέντε συλλήψεις ατόμων, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν παλαιά βιβλία.

Οι υπογράφοντες τη διαμαρτυρία, ανάμεσα στους οποίους οι Δημήτρης Αρβανιτάκης, Βασίλης Βασιλικός, Αγγελος Δεληβοριάς, Μάνος Ελευθερίου, Μίκης Θεοδωράκης, Τίτος Πατρίκιος, Αδαμάντιος Πεπελάσης κ.ά., σημειώνουν ότι ενέργειες όπως αυτές «δεν στηρίζονται στο ισχύον νομικό πλαίσιο, διερωτώνται ποιοι παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού καθοδηγούν τέτοιες ενέργειες», αφού «η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών) επανειλημμένα έχει διαβεβαιώσει τους ενδιαφερόμενους ότι τα παλιά βιβλία δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (Ν. 3028/2002).
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=44066
Title: Νόμιμες κατά το ΥΠΠΟ οι κατασχέσεις παλαιών βιβλίων και οι συλλήψεις παλαιοπωλών
Post by: spiros on 15 Oct, 2008, 21:25:55
Νόμιμες κατά το ΥΠΠΟ οι κατασχέσεις παλαιών βιβλίων και οι συλλήψεις παλαιοπωλών

Νόμιμες, χωρίς να αναφέρεται ευθέως, κρίνονται από το υπουργείο Πολιτισμού οι κατασχέσεις παλαιών βιβλίων και οι συλλήψεις παλαιοπωλών, με προσχήματα τον νόμο περί αρχαιοτήτων, αλλά και το Κοινοτικό Δίκαιο.

Σε σχετική ανακοίνωση που εστάλη μετά τις έντονες αντιδράσεις ανθρώπων των γραμμάτων, των επιστημών και της πολιτικής, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει πως με την αριθμ.πρωτ.ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β2/Φ99/32742/469/16-7-1991 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 639/Β/7-8-1991) έχουν κηρυχθεί ως καλλιτεχνικά και ιστορικά διατηρητέα όλα τα εκκλησιαστικά κειμήλια και εν γένει θρησκευτικά έργα ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, εν γένει γλυπτικής και κεντητικής, τα ιερά άμφια, τα ιερά σκεύη από οποιοδήποτε υλικό οι λιθογραφίες, χαλκογραφίες και ξυλογραφίες, τα χειρόγραφα, τα έντυπα βιβλία, τα οποία έχουν κατασκευασθεί από το χρόνο της Αλώσεως (1453), μέχρι τη σύσταση του νεώτερου ελληνικού κράτους (1830).

[...]

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι συλλέκτες παλαιών βιβλίων μπορούν με μία απλή δήλωσή τους στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών κατοχυρώνουν την ιδιοκτησία τους, αλλά και εξασφαλίζονται έναντι κλοπής τους.