Με δύο λόγια:
1. Μπαίνει κόμμα μετά από εισαγωγικά: π.χ. «Ο Αντώνης είναι καλά», είπε ο Τάκης. || «Ωραίο», είπε, «το καπέλο σου».
2. Δεν μπαίνει τελεία όταν πριν από το κλείσιμο των εισαγωγικών υπάρχει ερωτηματικό ή θαυμαστικό, π.χ.
Ο Γιάννης είπε: «Πόσο κάνει;» «Για σένα, είκοσι», του απάντησε ο Μάριος. || Φώναξε η Μαρία: «Βοήθεια!» Κανένας δεν της έδωσε σημασία.
(αλλά: Όλοι τρέξαμε όταν ακούσαμε τη Μαρία να φωνάζει «βοήθεια!». — Αν και θα δεις διάφορες ποικιλίες.)
Τα έχει πει αυτά που λες ο Τριανταφυλλίδης για το κόμμα και τα επαναλαμβάνει ο Οδηγός. Έχω δει και μερικούς να τα εφαρμόζουν. Δεν έχω δει τα άλλα για τελεία μετά από κόμμα ή ερωτηματικό.
Ωστόσο, ενδεχομένως με την επιρροή της αγγλικής στίξης, ακολουθούμε το αγγλικό πρότυπο ή το ελληνικό πρότυπο πριν αρχίσουμε να βάζουμε εισαγωγικά, που έλεγε:
Αν, όμως, αυτού του είδους οι προτάσεις υπάρχουν σε διαλόγους χωρίς εισαγωγικά (εισάγονται δηλαδή με παύλες), χρησιμοποιούνται πάντα με κόμμα:
— Μπορείτε να πιείτε νερό, μας είπε ο περβολάρης.Παραδείγματα της σημερινής χρήσης μπορείτε να δείτε στο λήμμα «εισαγωγικά» όταν θα λειτουργεί ο Κόμβος.
Προσθήκη από το
Η Πύλη για την ελληνική γλώσσα αντί για τον Κόμβο:
εισαγωγικά τα σημεία στίξης (« » ή “ ”), μέσα στα οποία αυτός που γράφει κλείνει
* α. τα λόγια τρίτου προσώπου, τα οποία μεταφέρει στο κείμενό του όπως ακριβώς ειπώθηκαν, π. χ. : «Κάνε ό,τι θες», μου αποκρίθηκε αδιάφορα. «Ύστερα», συμπλήρωσε αυτός, «θα φύγει».