"Ενός λεπτού σιγή" για τη Φόνη Μπαλογιάννη - Παπαδοπούλου από τη Θεσσαλονίκη

wings · 5 · 3374

wings

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Vicky Papaprodromou
Η Θεσσαλονίκη θρηνεί έναν καταπληκτικό άνθρωπο που πέθανε χθες. Κάθε φορά που σβήνει ένας ποιητής, θαρρείς και λιγοστεύει ο αέρας που αναπνέουμε, θαρρείς και σβήνει μια αχτίνα ήλιου. Για μια μέρα μόνο όμως, για μια στιγμή... γιατί η ποίηση είναι μια από τις λιγοστές φωτεινές πηγές που έχουν απομείνει στη μετριότητα της καθημερινότητάς μας και φέρνουν εμάς τους ταπεινούς αναγνώστες, και κυρίως τους ποιητές, πιο κοντά στην πολυπόθητη αθανασία ή σίγουρα πιο κοντά στο όνειρο.

Από τη Θεσσαλονίκη που ευχή και κατάρα της άφησε η ιστορία να γεννά συνεχώς το φως μέσα από τις τέχνες και τα γράμματα, από την πόλη που τόσο αγάπησε η ποιήτρια, της στέλνουμε ένα στερνό αντίο κι ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει. Και κρατάμε την ανάσα μας σε Ενός λεπτού σιγή* ως ελάχιστο φόρο τιμής. 

Η Φόνη (Περσεφόνη) Μπαλογιάννη-Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και έζησε με το σύζυγο και τα τρία παιδιά της.

Ήταν πτυχιούχος γερμανικής φιλολογίας του Ινστιτούτου Γκαίτε και απόφοιτος της σχολής Καλαμαρί. Ερασιτέχνης ζωγράφος και μέλος του Συλλόγου Ζωγράφων Βορείου Ελλάδος έχει τιμηθεί από το πολεμικό ναυτικό με έπαινο και αργυρό μετάλλιο για το έργο της.

Μαθήτρια γυμνασίου ακόμη άρχισε να ασχολείται με την ποίηση και τη λογοτεχνία. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες όπως «Καλη-μέρα Αθήνα», «Ελεύθερη Σκέψη», «Βορειοελλαδικά» κ.ά. Επίσης πληθώρα ποιημάτων της, διηγήματα και εικαστικά υπάρχουν στις ανθολογίες του Γεωργίου Ν. Κομίνη «Πνευματικό Καλοκαίρι ‘88», «Χειμωνιάτικες Πασχαλιές ‘96» και «Ανοιξιάτικες Πασχαλιές 2002».

Το 1989 της απενεμήθηκε έπαινος από την Πανελλήνια Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών για διάκριση σε πανελλήνιο διαγωνισμό πεζού λόγου.

Ήταν μέλος της Πανελληνίου Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών απ’ όπου και είχε λάβει διάκριση για την πνευματική της δραστηριότητα.

Το 2000 τιμήθηκε στο Α’ Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποιήσεως Θεσσαλονίκης με το τρίτο βραβείο.

Το 2001 της απενεμήθηκε έπαινος μετά πλακέτας για την ποίησή της στο Β’ Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποιήσεως Θεσσαλονίκης καθώς και από την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης της οποίας ήταν και μέλος.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί και στην «Ανθολογία 52 νεοελλήνων ποιητών» της ΕΣΛΕ.

Φόνη Μπαλογιάννη - Παπαδοπούλου
Ενός λεπτού σιγή

Αν κάναμε ενός λεπτού σιγή
για κάθε ελπίδα που έχει πια πεθάνει
ο χρόνος απ’ το βράδυ ως την αυγή
ίσως να ήταν λίγος, να μη φτάνει…
« Last Edit: 05 Aug, 2007, 17:39:06 by wings »
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)

wings

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Vicky Papaprodromou
Φόνη Μπαλογιάννη - Παπαδοπούλου
Ομορφιά ψυχής

Φόρεσες το κόκκινο φουστάνι
Και με χάρη σέρνεις το χορό
Ξέρεις πως καμία δεν σε φτάνει
Και περηφανεύεσαι θαρρώ…

Μα η ομορφιά δεν είν’ αιώνια
Κάποτε μαραίνεται κι αυτή
Σβήνει και πεθαίνει με τα χρόνια
Μόνο της ψυχής δεν είν’ θνητή.
« Last Edit: 19 Dec, 2007, 15:47:52 by wings »

wings

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Vicky Papaprodromou
Φόνη Μπαλογιάννη-Παπαδοπούλου
Μια βροχή από άστρα

Μια βροχή απ' τ' άστρα
έπεσε στα κάστρα
χτες αργά το βράδυ
- ίδιο φως της μέρας -
κι ήταν ο αγέρας
απαλός σα χάδι.

Μια βροχή από άστρα
έπεφτε στα κάστρα,
μια χρυσή βροχή,
Κι έτσι σαν την είδα,
με κρυφή ελπίδα
είπα μιαν ευχή.

Να 'παυε η μορφή σου,
η ανάμνησή σου
να με κυνηγά…

Μα η βροχή από τ’ άστρα
έπεφτε στα κάστρα
χτες το βράδυ αργά…
« Last Edit: 19 Dec, 2007, 15:46:03 by wings »

metafrastis

• Guest
Κατ' αρχήν ένα μεγάλω ευχαριστώ στη Βίκυ και δημοσίως που παρουσίασε τόσο όμορφα το βιογραφικό και τα δείγματα του έργου της ποιήτριας. Η κυρία Φόνη ήταν απο τα άτομα που πραγματικά άξιζαν κάτι τέτοιο, άτομα που η απώλειά τους συγκινεί και η που απουσία τους γίνεται αισθητή.

Είμαι απλά πολύ τυχερός που μεγάλωσα ανάμεσα σε πίνακες, χρώματα και πινέλα και γνώρισα απο μικρό παιδί τόσους σπουδαίους διανοούμενους και καλλιτέχνες όπως η κυρία Φόνη, ο κύριος Σάλτας και άλλοι πολλοί. Τη θυμάμαι να παίρνει συμβουλές ζωγραφικής στη γκαλερί της μητέρας μου και να είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει, τι ειρωνεία, ακόμη έχω στο γραφείο μου τα βιβλία για την παλιά Θεσσαλονίκη που μου έδωσε όταν μετέφραζα το βιβλίο μου.

Εύχομαι όλοι σας να γνωρίσετε κάποτε τέτοιους ανθρώπους, και είναι σίγουρο ότι δεν θα τους ξεχάσετε ποτέ.

wings

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Vicky Papaprodromou
Με τη σειρά μου, ευχαριστώ τον Παντελή που μου εμπιστεύτηκε υλικό από τα βιβλία της ποιήτριας. Με τιμά το γεγονός ότι απευθύνθηκε σ' εμένα και μάλιστα για κάποιο άτομο τόσο οικείο κι αγαπημένο του.

Είναι πολλοί οι ποιητές και συγγραφείς της πόλης μας που τους γνωρίζουμε κυρίως από τα αποσπάσματα των έργων τους που δημοσιεύονται στον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο της Θεσσαλονίκης αλλά χρειάζεται να ψάξουμε αρκετά για να βρούμε το σύνολο του έργου τους σε βιβλία ή ανθολογίες. Και, δυστυχώς, συνήθως το κάνουμε πολύ αργά, όταν έχουν πια πεθάνει.

Είσαι πράγματι τυχερός, Παντελή, όπως κι εγώ και πολλοί ακόμη Έλληνες που είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε δίπλα σε καλλιτέχνες και δημιουργούς κι είμαστε όλοι άτυχοι όταν χάνονται πρόωρα. Ας ελπίζουμε μόνο ότι θα τους διαδέχονται πάντα άλλοι πολλοί, νεότεροι και εξίσου καλοί και άξιοι.
« Last Edit: 19 Dec, 2007, 15:49:40 by wings »

Search Tools