νταλκάς → heartache, heartthrob, heartbreak, broken heart, passion, obsession, strong desire, ardent desire, pain of unrequited love, unrequited love, infatuation

wings · 1 · 8401

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Η άσπρη λέξη της ημέρας (28 Οκτωβρίου 2009): νταλκάς

Θέμα της εβδομάδας: Λέξεις της καθημερινότητάς μας

Η λέξη νταλκάς ή νταλγκάς σημαίνει το βαρύ πόνο, το μαράζι που νιώθει ένας άνθρωπος. Ο νταλκάς έχει συνδεθεί κυρίως με το ρεμπέτικο τραγούδι, το λαϊκό και τον αμανέ, αφού σε πολλές περιπτώσεις το συναίσθημα του πόνου και της μεγάλης, δυνατής επιθυμίας οδήγησε στη δημιουργία ενός τραγουδιού. Μουσικά ο νταλκάς έχει συνδεθεί με το έντονο πάθος και την απροσμέτρητη αισθηματικότητα. Η Γιώτα Λύδια στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Γιώτα Λύδια – Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα» αναφέρει: «Το λαϊκό τραγούδι θέλει νταλκά. Ο νταλκάς στο τραγούδι, το χάρισμα, οι εκπλήξεις που μπορεί να δώσει ο ένας στον άλλον, αυτή η γλυκιά κόντρα, το παιχνίδισμα, η συγκίνηση είναι αυτά που ενώνουν εμάς που ασχολούμαστε με το λαϊκό τραγούδι». Από τα γνωστότερα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου που αναφέρονται στον νταλκά είναι αυτό που ερμήνευσε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ με την Αλίκη Βουγιουκλάκη «Η αγάπη θέλει δύο» σε στίχους του Ντίνου Δημόπουλου και μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη στη ταινία «Η αρχόντισσα και ο αλήτης»: «Νταλκάς βαρύς με βάρεσε // Ένα κορίτσι μ’ άρεσε // Πώς να το ομολογήσω». 

Η απόδοση στα Αγγλικά είναι από το Magenta.

Κατ' επέκταση, η κύρια σημασία της λέξης είναι ο έντονος ερωτικός πόθος, η έντονη ερωτική επιθυμία, η καψούρα, ο καημός, το ταξίδι του νου λόγω έρωτα, το σεκλέτι.
Νταλκάς | SlangWiki | Fandom

νταλκάς ο [dalkás] Ο1 : (λαϊκ.) μεγάλη, δυνατή επιθυμία, μεράκι: Έχει μεγάλο νταλκά για μια γυναίκα.
[τουρκ. dalga `αφηρημάδα, δόση ναρκωτικού΄ -ς ( [g > k] ;)]
— Λεξικό της κοινής νεοελληνικής του ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη
« Last Edit: 27 Nov, 2021, 17:56:35 by spiros »
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools