Μάνος Χατζιδάκις - Νίκος Γκάτσος, Αμοργός (lyrics)

wings · 1 · 9398

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Ήταν του Μάη το πρόσωπο

Ήταν του Μάη το πρόσωπο
του φεγγαριού η ασπράδα
ένα περπάτημα ελαφρύ
σαν σκίρτημα του κάμπου
 
Κι αν θα διψάσεις για νερό
θα στύψουμε ένα σύννεφο
κι αν θα πεινάσεις για ψωμί
θα σφάξουμε ένα αηδόνι


Ένα σπάνιο έργο είναι η συλλογή «Αμοργός» που κυκλοφόρησε μόλις το Δεκέμβρη του 2005 αφού ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει όσο ζούσε.

Διαβάζω σχετικά στην εφημερίδα τα ΝΕΑ:

«Ο Μάνος Χατζιδάκις πίστευε ότι η αληθινή ποίηση δεν χρειάζεται μελοποίηση. Έχει τη δική της μουσική. Από την άλλη, όμως, η "Αμοργός" ήταν γι' αυτόν μια πρόκληση. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο κινήθηκε σε όλη του τη ζωή»

«Αν θεωρήσουμε ότι η "Αμοργός" είναι η Ιθάκη του Μάνου Χατζιδάκι, τότε μπορούμε να πούμε ότι ο Μάνος Χατζιδάκις επιστρέφει στο σπίτι του». Δεν χρειάστηκε να πει πολλά στην παρουσίαση του CD «Αμοργός» ο Γιώργος Χατζιδάκις - Θεοφανόπουλος. H ημιτελής «Αμοργός», το έργο που ένωσε για πάντα δύο από τις μεγαλύτερες μορφές της μεταπολεμικής Ελλάδας, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Νίκο Γκάτσο, και που (όπως ειπώθηκε χθες από τον μαέστρο Λουκά Καρυτινό) «απεικονίζει όλη τη μουσική διαδρομή του συνθέτη», αλλά και την αμφιθυμία του για το αν είναι σκόπιμο να μελοποιείται ένα τόσο σπουδαίο ποίημα, έφτασε διά χειρός Νίκου Κυπουργού στο φινάλε μιας διαδρομής 33 ετών. Και για πρώτη φορά κυκλοφορεί σε μια εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση από τον «Σείριο», που φέτος συμπληρώνει τα 20 χρόνια του.


Περισσότερα στοιχεία για την έκδοση της συλλογής αυτής: http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18415&m=P24&aa=2

Υ.Γ. Ερμηνευτές του έργου οι: Μαρία Φαραντούρη, Δώρο Δημοσθένους και Τάση Χριστογιαννόπουλο. Τα τραγούδια του διπλού cd εδώ.



« Last Edit: 20 Oct, 2008, 15:57:17 by Ion »
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools