Εθνικό Πρόγραμμα Ορολογικού Συντονισμού (ΕΠΟΣ) → National Programme for Terminological Coordination (EPOS)

spiros · 1 · 1425

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854561
    • Gender:Male
  • point d’amour
Εθνικό Πρόγραμμα Ορολογικού Συντονισμού (ΕΠΟΣ) → National Programme for Terminological Coordination (EPOS)

1. Το 1991 απέτυχε η εκτεταμένη προσπάθειά-μας για ένα «Συντονισμένο Πρόγραμμα Εθνικής Ορολογίας» (στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας). Αργότερα, το 2000 μάς ξεγέλασαν στα ίσια όσοι είχαν υποσχεθεί οτι το πολύπλαγκτο «Εθνικό Πρόγραμμα Ορολογικού Συντονισμού» (ΕΠΟΣ) θα εντασσόταν στην «Κοινωνία της Πληροφορίας». (Ναι, αυτηνής που τώρα μένει αναπορρόφητη εξαιτίας των λαϊκίστικων ερασιτεχνισμών μιας «διάσπαρτης» λέει ανάπτυξης). Τι μ' έπιασε να ελπίζω ότι η νέα πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τεχνικής Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ) για το ίδιο θέμα, θα φθάσει στ' αυτιά των αρμοδίων; Απάντηση: Διότι, πρώτον, πάσχω από βαρύ μαζοχιστικό σύνδρομον. Και διότι είναι αδύνατον να βλέπεις αδιαμαρτύρητα το ρεζιλίκι της χώρας σου στην αρμόδια κοινοτική τράπεζα δεδομένων Eurodicautom να διαθέτει 500.000 όρους (άθλιους εν πολλοίς), σε σύγκριση με 1.500.000 αγγλικούς όρους. Πάλι πάτοι; Εμείς οι από τριών χιλιάδων ετών Έλληνες;

Το απίστευτο δε είναι ότι πλείστοι αρμόδιοι και αναρμόδιοι στη Χώρα-μας σου λένε ετούτο το ραγιάδικο (και γλωσσολογικώς αφελέστατο) επιχείρημα: «Και τί τους θέλεις τους Ελληνικούς όρους - πάρε αγγλικούς να κάνεις τη δουλειά σου». Και δεν ακούνε τον σεβάσμιο Τριανταφυλλίδη να φωνάζει «ο ξένος όρος υπονομεύει τη γλώσσα». Κι ούτε θυμούνται το ανέκδοτο της κατάληψης της Σοβιετικής Ένωσης απ' τα 20 εκατομμύρια Κινέζων αιχμαλώτων τους οποίους είχαν αφελώς συλλάβει τα σοβιετικά στρατεύματα κατά τον σινοσοβιετικό πόλεμο!

H τρέχουσα γλώσσα έχει γύρω στις 50.000 λέξεις, η δε καθημερινή λαλιά κάτι 2.000 λέξεις. Ένας διάβολος ξέρει τί θα γίνει όταν αυτές οι βαρκούλες θα πνιγούνε στον ωκεανό των αυριανών δύο εκατομμυρίων όρων (σημαντικό μέρος των οποίων οσμώνεται κάθε χρόνο και στην καθημερινή γλώσσα). Πώς τη φαντάζεσθε τη ζωή σας όταν θα λέτε στη γυναίκα σας «κάν' το ραν και σέιβ, και ζήτα του σέρβερ να κάνει μπακάπ»; Έλεος, προοδευτικοί μου φίλοι.

Κι ύστερα, τί τσαμπουνάμε για πνευματική ανάπτυξη του τόπου όταν (εμείς μόνοι και περήφανοι, τρομάρα-μας) θα έχομε εγκαταλείψει την απέραντη πλαστικότητα και παραγωγικότητα της δοξασμένης, λέει, γλώσσας μας, διοτι έτσι γουστάρουν οι διανοητικώς ράθυμοι επιστήμονες.

Τίθεται λοιπόν ή, έστω «μπαίνει» (βοήθειά μας), το ερώτημα κατα πόσον οι υπόλοιποι χρήστες της ελληνικής, κι όλη η κοινή γνώμη, ενδιαφέρονται να αναιρέσουν αυτόν τον γλωσσικό βιασμό, πρίν να είναι αργά (που μάλλον είναι). Το θέμα μάλιστα είναι καθαρά π ο λ ι τ ι κ ό· όχι μόνον κατα το γεγονός οτι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει τα βασικά πολιτισμικά αγαθά των πολιτών, αλλα κυρίως διοτι ούτε το εμπόριο, ούτε η παραγωγή, ούτε η διοίκηση μπορούν να διεξαχθούν σ’ ενα ελληνόγλωσσο ηλεκτρονικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον χωρίς την επιλεγμένη, διαπιστευμένη και διαθέσιμη Ορολογία. Διοτι 99,9% των νέων εννοιών συλλαμβάνονται εκτός Ελλάδος – άρα οι αντίστοιχοι όροι εισάγονται – άρα μας χρειάζεται απέραντο πλήθος κατάλληλων νεολογισμών. Πάρτε-το απόφαση, κι αφήστε τα νάζια «μα τί ωραία που είναι τα αγγλικά μονοσύλλαβα». Δέν θα καταντήσομε να συνεννοούμαστε με κραυγές στο τέλος.

Γιατί, λοιπόν, η Ελληνική Πολιτεία κωφεύει; Γιατί δέν παίρνει μόνη-της τις σχετικές πρωτοβουλίες (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Ανάπτυξης, Υπουργείο Παιδείας), όπως σε άλλες Χώρες; Διοτι ίσως (ανάμεσα σε άλλες λιγότερο κολακευτικές για ορισμένους δημόσιους λειτουργούς ερμηνείες) πρέπει να ομολογηθεί οτι τα πολιτικά πρόσωπα δέν είναι εθισμένα στη σύλληψη φαινομένων εκρηκτικού χαρακτήρα – όπως είναι τα ορολογικά φαινόμενα.

2. Τώρα όμως τα πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν. Τώρα, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Καλός, καθώς και ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Βεζεριάνης περιμένουν τις Προτάσεις της Συνάντησης που οργανώθηκε την 23.03.06 στο Γαλλικό Ινστιτούτο απ’ την ΕΛΕΤΟ, (με συμμετοχή του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου, του ΕΛΟΤ και του TEE), απ’ αφορμή την παρουσίαση του Γαλλικού Κρατικού Συστήματος Ορολογίας, το οποίο υπάγεται κατευθείαν στον Πρωθυπουργό, παρακαλώ.

Αρα, μάλλον ορθώς παρήκουσα τον Παύλον. Υπάρχει ακόμα ελπίδα σοβαρή για τούτο το όντως εθνικής σημασίας πρόβλημα.

H πλημμύρα της ορολογίας και η αδιαφορία μας
Θ. Π. Τάσιος | Εφημερίδα «Το Βήμα», Κυριακή 14 Μαΐου 2006


Βλέπε και:
Ομιλία του Κώστα Βαλεοντή για τον καθηγητή Θεοδόση Π. Τάσιο (συνέδριο ΕΛΕΤΟ, 2009)
« Last Edit: 20 Dec, 2020, 18:52:11 by spiros »


 

Search Tools