Οργή...

mavrodon

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 6582
    • Gender:Male
Δύο παρεμβάσεις, χωρίς παρεξήγηση, γιατί κάποιοι είναι έτοιμοι για καυγά:
Όλη η Ελλάδα είναι ένα απέραντο τσίρκο. Τι δεον γενέσθαι στην περίπτωση αυτή;
Όσοι τρώνε κρέας, κοτόπουλα και ψάρια, δέχονται και τη θανάτωση με βασανισμό των ζώων. Κανένα δεν πεθαίνει ανώδυνα.
« Last Edit: 30 Oct, 2007, 10:52:56 by mavrodon »


Αλ.

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2232
  • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Ν. 1197/1981
 Αρθρον 1.

   1. Τα ζώα συντροφίας, εργασίας και των εκτροφών, δέον  να  τυχγάνουν
 εκ  μέρους  των  κατόχων  των  της  δεούσης  στοργής και μεταχειρίσεως
 εκδηλουμένων δια:

    α) Χορηγήσεως καταλλήλου και επαρκούς δια το είδος των  τροφής  και
 ύδατος.
 
    β) Εξασφαλίσεως ανέτου, υγιεινού και προσηρμοσμένου εις τον φυσικόν
 τρόπον διαβιώσέως των, καταλύματος.

   2.  Οστις φονεύει, βασανίζει, κακοποιεί ζώα, περί ων ο παρών νόμος ή
 εγκαταλείπει ταύτα έκθετα ή αδέσποτα τιμωρείται δια των εν άρθρω 8 του
 παρόντος ποινών. (= με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή με χρηματική ποινή από τριακόσια
μέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ ή και με τις δύο ποινές.)


Δεν ξέρω αν ζώο συντροφίας, εργασίας και εκτροφών, περι ων ο παρών νόμος, μπορεί να αποτελεί και ένα αδέσποτο ζώο.
Δηλαδή ζώο συντροφίας είναι ο σκύλος, η γάτα γενικά είτε είναι αδέσποτα ή όχι, ή μόνο π.χ. γάτες και σκύλοι που έχουν αυτή την ιδιότητα.
Θα μπορούσε κάθε σκύλος και γάτα να θεωρούνται ότι ανήκουν συλλήβδην στην κατηγορία ζώα συντροφίας με τη λογική ότι ο νομοθέτης θέλησε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο γενικά για να διαχωρίσει όχι τα ιδιόκτητα ζώα από τα αδέσποτα αλλά π.χ. τους σκύλους και τις γάτες από τις ακρίδες, τα κουνούπια και τις κατσαρίδες.
Βέβαια για όσους έχουν δει τον Εργένη του Νίκου Παναγιωτόπουλου, οι κατσαρίδες κάλλιστα μπορούν να αποτελέσουν κατοικίδιο, άρα τότε μετατρέπονται σε ζώο συντροφίας;

Εδώ ο νόμος φαίνεται λίγο προβληματικός.

Επί της ποινικής κύρωσης για την περίπτωση του βασανισμού και της θανάτωσης το 10ημέρες έως 6 μήνες μου φαίνεται αρκετά ευρύχωρο πλαίσιο.
Μια ποινή που να ξεκινάει από το τρίμηνο για τις περιπτώσεις θανάτωσης και βασανισμού θα ήταν αναλογικότερη μιας και πρέπει να υπάρχει μια κλιμάκωση από την εγκατάλειψη, το βασανισμό, την κακοποίηση και τη θανάτωση.

Αν το ζώο ανήκει σε τρίτο τότε εφαρμόζονται διατάξεις περί φθοράς ξένης ιδιοκτησίας που προβλέπουν και μεγαλύτερες ποινές. Άρα αν ο νομοθέτης ήθελε να προστατέψει μόνο τα ιδιόκτητα μόνο ζώα και όχι τα αδέσποτα θα αρκούνταν στις ποινές της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας. Εδώ όμως μπορεί να αντιτείνει κανείς ότι τα ιδιόκτητα ζώα δεν προστατεύονται από πράξεις του ιδιοκτήτη εις βάρος τους με τις διατάξεις για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και για αυτό προβλέφθηκε ο Ν. 1197/1981 για να προστατέψει τα ιδιόκτητα ζώα απέναντι και στους κυρίους τους.
Κάποιοι όμως θα πουν ότι ο Ν. 1197/1981 υπάρχει για αυτό το λόγο, για να προστατέψει και όσα ζώα δεν προστατεύονται ήδη από τη διάταξη περι φθοράς, δηλαδή τα αδέσποτα και όσα πλήττονται από τους ιδιοκτήτες τους. Και μάλλον για να προστατέψει το ζώο ως ύπαρξη και όχι ως ιδιόκτητο αγαθό. (Είναι λίγο άχαρο να μιλάμε για ιδιόκτητα ζώα, αλλά αυτό είναι το νομικό πλαίσιο και ίσως θα πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς ευφημισμούς)
Δεν ξέρω αν είναι όμως έτσι, γιατί αδέσποτα είναι και τα κουνούπια, οι κατσαρίδες, εκτός κι αν τα εξαιρέσουμε προστασίας εντάσσοντάς τα, τα μεν κουνούπια στα θηράματα, τις δε κατσαρίδες είτε στα θηράματα οικοκυρικής είτε στα ιδιότυπα κατοικιδία συντροφιας -γιατί όταν μένει η νοικοκυρά στο σπίτι μόνη, είναι αυτή και οι κατσαρίδες, άντε το πολύ και η Μενεγάκη, τι γίνεται αν δεν υπάρχει ούτε κατσαρίδα ούτε Μενεγάκη δε θέλω να το υποθέσω.

Στην μετά edit εποχή, όσο ψάχνει κανείς, βρίσκει.
Να προσθέσω για περαιτέρω προβληματισμό μερικές διατάξεις του νόμου 2017/1992, που κύρωσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφίας.

Άρθρο Πρώτο (του νόμου)
Αρθρο 1 (της Σύμβασης)

                               Ορισμοί

   1. Με τον όρο ζώο συντροφιάς, εννοούμε κάθε ζώο, που  συντηρείται  ή
προορίζεται  να  συντηρηθεί  από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στο σπίτι του
νέα ευχαρίστησή του και σαν σύντροφός του.[size=08pt](έκανα copy paste και σπάω το κεφάλι μου να καταλάβω τι εννοεί ο ποιητής, δε διαφημίζουμε τη νέα σοκολάτα Ιοn για να μιλάμε για νέα ευχαρίστηση)[/size]

5.  Με τον όρο, αδέσποτο ζώο, εννοούμε κάθε ζώο συντροφιάς το οποίο,
είτε  δεν  έχει  σπίτι, είτε βρίσκεται εκτός των ορίων του σπιτικού του
ιδιοκτήτη του ή του φύλακά του και δεν βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη
ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα.

« Last Edit: 06 Nov, 2007, 09:54:27 by Member f0rm3r|y kn0wn as w4tt4n4b3 »
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||



Αλ.

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2232
  • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Να επισημάνω και κάτι άλλο που δε σχετίζεται άμεσα με το θέμα, αλλά μπορεί να αποδειχτεί παράπλευρη απώλεια.
Νομίζω πράξαμε σωστά παρά την οργή και δεν τοποθετήθηκε το ονοματεπώνυμο του φερόμενου δράστη, τουλάχιστον στο νήμα.
Το γράφω αυτό, γιατί δεν ακολουθήθηκε αυτή η πρακτική σε άλλα φόρουμ.
Δεδομένου ότι ένα ονοματεπώνυμο αντιστοιχεί σε περισσότερα πρόσωπα αλλά και το ότι η δύναμη του διαδικτύου μπορεί να
καταστρέψει κάποιον πριν καν αυτός καταδικαστεί ή αθωωθεί...
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||


user4

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 609
  • think again!
Διορθώνω και συμπληρώνω προηγούμενο μήνυμά μου:
Υπάρχει και πιο πρόσφατος νόμος που καταργεί κάποιες διατάξεις και συμπληρώνει αυτόν του '81.
Τον βρήκα εδώ.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3170
Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις.
Άρθρο 1
Ορισμοί  Για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
 α) Ζώo συντροφιάς είναι κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς. Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι (κυνηγετικοί), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικοί) και χώρων, την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, καθώς και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις  ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
β) Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς το οποίο είτε δεν  έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα  όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη του ή του συνοδού του και δεν τελεί υπό την  άμεση επίβλεψη ή τον έλεγχο ιδιοκτήτη ή συνοδού. Δεν θεωρούνται αδέσποτα ζώα οι ποιμενικοί και κυνηγετικοί σκύλοι, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της έρευνας και της διάσωσης.




user4

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 609
  • think again!

Αντιγράφω από το πολύ ενδιαφέρον site Νόμος+Φύση, συζήτηση που αφορά τη νομολογία του Σ.τ.Ε. για το περιβάλλον:
[...]
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η προστασία των ζώων που δεν περιλαμβάνονται στην έννοια της «άγριας πανίδας»[28], θεμελιώνεται σε κανόνες του διεθνούς δικαίου, οι οποίοι έχουν καταστεί, μάλιστα, κανόνες της εθνικής έννομης τάξης, με αυξημένη, επιπλέον, τυπική ισχύ, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 28 Συντ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς, που καταρτίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και υπογράφτηκε από την Ελλάδα στις 13 Νοεμβρίου 1987 (κ.ν. 2017/1992, ΦΕΚ Α΄ 31). Στο Προοίμιο της Σύμβασης αυτής σημειώνεται ότι «το άτομο έχει μια ηθική δέσμευση να σέβεται όλα τα ζωντανά δημιουργήματα», ενώ συγχρόνως διατυπώνεται ο στόχος της διατήρησης του «πνεύματος των ιδιαίτερων δεσμών που υπάρχουν μεταξύ του ανθρώπου και των ζώων». Επιπλέον, στο Προοίμιο αυτό περιλαμβάνεται αναφορά στη «σημασία των ζώων συντροφιάς», καθώς και «στη συμβολή τους στην ποιότητα ζωής και συνεπώς την αξία τους για την κοινωνία». Θα μπορούσε γενικά να υποστηριχθεί ότι η προστασία των ζώων συντροφιάς και των αδέσποτων ζώων που θεμελιώνεται στις διατάξεις της Σύμβασης αυτής κινείται σε σχετικά υψηλό επίπεδο, πολλές δε από τις διατάξεις αυτές διαθέτουν αυτοδύναμη εφαρμογή.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι και στο επίπεδο της κοινής νομοθεσίας έχουν θεσπιστεί ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία των ζώων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, ειδικότερα, οι διατάξεις του ν. 1197/1981 «Περί προστασίας των Ζώων» (ΦΕΚ Α΄, 240), οι οποίες τυποποιούν, μάλιστα, ως πλημμελήματα μορφές κακομεταχείρισης των ζώων, όπως είναι η φόνευση, ο βασανισμός και ενγένει η κακοποίησή τους (άρθρα 1 παρ. 2 ? 4 και 8)[29]. Προσφάτως, εξάλλου, δημοσιεύτηκε ο ν. 3170/2003 «Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄, 191), με τον οποίο επιχειρείται η ολοκληρωμένη, κατά τις σύγχρονες αντιλήψεις, προστασία των ζώων. Με τις διατάξεις του νόμου αυτού θεσπίζεται σειρά υποχρεώσεων των ιδιοκτητών των ζώων (άρθρα 2, 5), ενώ, συγχρόνως τυποποιούνται ως πλημμελήματα μορφές κακομεταχείρισής τους (άρθρο 12). Επιπλέον, θεσπίζονται διοικητικές κυρώσεις στους παραβάτες των διατάξεων του νόμου αυτού (άρθρο 13).

Θα μπορούσε, έτσι, να αναρωτηθεί κανείς εάν οι σύγχρονες αξιακές αντιλήψεις της κοινωνίας και το πολιτισμικό επίπεδο της χώρας επιβάλλουν τη θεμελίωση της προστασίας των ζώων στο Σύνταγμα. Η προστασία, μάλιστα, αυτή πρέπει να είναι αυτοτελής, να μην εξαρτάται δηλαδή από τα συναφή δικαιώματα του «ιδιοκτήτη» των ζώων. Το άρθρο 24 Συντ. θα μπορούσε, ίσως, όπως ήδη σημειώθηκε, να αποτελέσει το σχετικό συνταγματικό θεμέλιο. Είναι, εξάλλου, σαφές ότι σε περίπτωση υιοθέτησης μιας τέτοιας ερμηνευτικής εκδοχής ολόκληρο το κανονιστικό δυναμικό του άρθρου 24 παρ. 1, καθώς και η θεωρητική επεξεργασία και η συναφής νομολογιακή παρακαταθήκη που έχουν προκύψει «μεταφέρονται», στον βαθμό, βέβαια, που συνάδουν με τη φύση του αντικειμένου της προστασίας αυτής, στην περίπτωση των ζώων. Η σχολιαζόμενη απόφαση[30] θα μπορούσε, ασφαλώς, να αποτελέσει αφορμή για μια τέτοια συζήτηση. Οι κοινωνικές και φιλοσοφικές βάσεις μιας τέτοιας συζήτησης είναι, νομίζουμε, άλλωστε, ήδη αρκετά ώριμες για να την πλαισιώσουν.       


Αλ.

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2232
  • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Και μερικές διατάξεις του Ν. 3170/2003

Άρθρο 12
Ποινικές κυρώσεις

1. Οι παραβάτες των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 και των
παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 5 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δώδεκα μήνες
και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ.

Άρθρο 2
4. Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση σκύλων για
κυνομαχίες. Επίσης απαγορεύεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων για
παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος, ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή
άλλων ουσιών.


Aρθρo 5
Υποχρεώσεις ιδιοκτητών γατών και άλλων ζώων συντροφιάς

2. Απαγορεύεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση γατών για την παραγωγή
γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

4. Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση άλλων ζώων
συντροφιάς σε κάθε είδους μονομαχίες.



Άρθρο 1
Ορισμοί

Για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

 α) Ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να
συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους
ζωοφιλίας ή συντροφιάς, Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι που
χρησιμοποιούνται για το κυνήγι (κυνηγετικοί), τη φύλαξη ποιμνίων
(ποιμενικοί) και χώρων, την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι σκύλοι
έρευνας και διάσωσης, καθώς και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις
ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

 β) Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς το οποίο είτε δεν έχει
κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη του ή
του συνοδού του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη ή τον έλεγχο ιδιοκτήτη
ή συνοδού. Δεν θεωρούνται αδέσποτα ζώα οι ποιμενικοί και κυνηγετικοί σκύλοι,
καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του
ποιμνίου, του κυνηγιού, της έρευνας και της διάσωσης.

Δεν ξέρω αν οι ορισμοί λύνουν το πρόβλημα.
Στην ουσία μας λέει ποιο είναι ζώο συντροφιάς και μετά μας λέει ότι αυτό το ζώο αν εγκαταλειφθεί ή χαθεί τότε μετατρέπεται σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς.
Το ζώο που ούτε εγκαταλείφθηκε ποτέ ούτε χάθηκε και ούτε ανήκε ποτέ σε κανέναν είναι ζώο συντροφιάς;
Όχι, είναι το αδέσποτο σκέτο, που μπορεί να είναι σκύλος ή γάτα.
Για αυτό υπάρχει προστασία;

"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||


user4

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 609
  • think again!

Εγώ ερμηνεύω οτι κάθε ζώο είναι εν δυνάμει ζώο συντροφιάς και αν, κατά τύχη, βρεθεί «έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη του ή
του συνοδού του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη ή τον έλεγχο ιδιοκτήτη ή συνοδού»
, τότε λέγεται αδέσποτο ζώο συντροφιάς.

Άρα κατ' αυτήν την ερμηνεία κάθε αδέσποτο προστατεύεται από τον νόμο.


Αλ.

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2232
  • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Ναι, όμως ο νόμος δεν προστατεύει τα εν δυνάμει ζώα συντροφιάς αλλά τα ζώα συντροφιάς.
Αυτό που γράφεις ότι κάθε ζώο είναι εν δυνάμει ζωό συντροφιάς το καταλαβαίνω ως εξής: ότι ακόμα και μια κατσαρίδα μπορεί να γίνει κατοικίδιο και άρα ζώο συντροφιάς.
Αν η κατσαρίδα δε γίνει ποτέ κατοικίδιο ή ζώο συντροφιάς, προστατέυεται;
Γιατί όπως φαίνεται για να γίνει κάποιο ζώο αδέσποτο ζώο συντροφιάς πρέπει να περάσει από την ιδιότητα του ζώου συντροφιάς.
Άρα αν δεν προϋπάρξει ποτέ ως ζώο συντροφιάς δεν μπορεί να γίνει και αδέσποτο ζώο συντροφιάς. Γιατί για να είναι έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη κτλ σημαίνει ότι είχε κάποτε ιδιοκτήτη...
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||


user4

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 609
  • think again!
Και που το ξέρουμε ότι ο κάθε σκύλος και γάτα (και ...κατσαρίδα) δεν έχει προϋπάρξει ζώο συντροφιάς;
Αν έχει χάσει/βγάλει το λουρί του, πώς θα το αποδείξει;

Θέλω να πω, αν θέλει ο δικαστής να εφαρμόσει το νόμο και να τιμωρήσει το βασανιστή (γιατί απο κει ξεκινήσαμε), μπορεί να το κάνει σε κάθε περίπτωση βασανισμού αδέσποτου ζώου.


Αλ.

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2232
  • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Γιατί εν αμφιβολία υπέρ του κατηγορουμένου.
Για να καταδικαστεί κάποιος πρέπει όλα τα στοιχεία της κατηγορίας να αποδειχτούν από το δικαστήριο. Και μέσα στα στοιχεία αυτά είναι και η ιδιότητα του ζώου ως ζώου συντροφιάς ή αδέσποτου ζώου συντροφιάς.

Βασικά η λογική του νομοθέτη είναι να τιμωρήσει το βασανισμό ζώων που έχουν κάποια κοινωνική ιδιότητα, καθότι το Ποινικό Δίκαιο ανθρωποκεντρικό αλλά ίσως και για να μην είναι αξιόποινη ας πούμε η θανάτωση μιας κατσαρίδας.
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||


user4

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 609
  • think again!

Δεν ξέρω, με εξουθένωσες... Ίσως να είναι έτσι...


Αλ.

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2232
  • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Δεν ξέρω, με εξουθένωσες...
Not my intention.
Απλώς τα όρια κάθε νόμου και απαγόρευσης πρέπει να περιχαρακώνονται.
Θα μπορούσε ο νομοθέτης για τα θηλαστικά, να έχει μια γενική διάταξη.

Βέβαια μετά θα αντιτείνουν κάποιοι ότι γιατί μόνο για τα θηλαστικά γενική διάταξη και όχι και για τα ερπετά ή για τα έντομα.

Τα τελευταία πρέπει να προστατεύονται μόνο όταν είναι ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ή μη;

 
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||


mariapar

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1898
    • Gender:Female
Αυτά γίνονται όταν η δικαιοσύνη κολλάει στο γράμμα και κάποιοι την εκμεταλλεύονται ξεφεύγοντας από το πνεύμα.

Με την κοινή λογική, που καλό είναι να την έχουν όλοι, όποιος βασανίζει ένα ζώο είναι υπόλογος έναντι της φύσης και της κοινωνίας.
Από κει και πέρα, αν το ζώο είναι ιδιοκτησία κάποιου, ο ένοχος είναι υπόλογος και έναντι του κυρίου του ζώου, έστω και με βάση τις διατάξεις για φθορά ξένης περιουσίας (άλλος παραλογισμός κι εδώ, γιατί με τη λογική αυτή, ο βασανισμός ενός ζωντανού ζώου και η καταστροφή ενός βαλσαμωμένου τρόπαιου υπόκεινται στις ίδιες διατάξεις, άρα το γεγονός της ζωής είναι παντελώς αδιάφορο...)
One finger cannot lift a pebble (Native American proverb)


Αλ.

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2232
  • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Το ερώτημα είναι περισσότερο δικαιοφιλοσοφικό. Μπορεί να έχει την ιδιότητα του θύματος κάποιος που δεν μπορεί να έχει την ιδιότητα του δράστη;
Επειδή το δίκαιο είναι ανθρωποκεντρικό.
Ο σκύλος ακόμα κι αν σκοτώσει δε θεωρείται ότι πράττει, άρα δεν μπορεί να νοηθεί ως δράστης. Μπορεί να έχει την ιδιότητα του θύματος;
Δεχόμαστε ότι την έχει. Την ίδια ιδιότητα έχει και το κουνούπι που σας τσιμπάει. Πόσα κουνούπια έχετε σκοτώσει;

Το γράμμα του νόμου είναι μέτρο προστασίας και ταυτόχρονα μέτρο ελευθερίας.
Αν το παρακάμπτουμε ποιος θα αποφασίσει πότε είναι θεμιτή μια τέτοια παράκαμψη ή όχι;
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||


user4

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 609
  • think again!
Quote
καθότι το Ποινικό Δίκαιο ανθρωποκεντρικό

Εκεί είναι το ζουμί... Και στο οτι δεν βλέπουμε πόσο κοντόφθαλμο και εντέλει, εναντίον και  του ανθρώπινου είδους είναι αυτό.
Και όχι μόνο στην περίπτωση του Ποινικού Δικαίου...

Τον σκύλο που σκοτώνει ανθρώπους τον σκοτώνουμε χωρίς δίκη.


 

Search Tools