Το Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου τώρα και σε CD-ROM

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 72542
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΙΓΡΙΟΥ
Το Απολιθωμένο Δάσος τώρα και σε CD-ROM
Tο Απολιθωμένο Δάσος τραβάει σαν μαγνήτης χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερους επισκέπτες. Η μακρινή απόσταση του Σιγρίου από τη Μυτιλήνη εμποδίζει πολλούς μαθητές να το επισκεφτούν. Ωστόσο τώρα πια δεν είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο Μουσείο για να κατανοήσει ένας μαθητής τις έννοιες της ηφαιστειακής δράσης και της απολίθωσης.

Μπορεί άνετα να προσεγγίσει τις έννοιες και τα φαινόμενα αυτά μέσα από μια ιδιαίτερα φροντισμένη εκπαιδευτική εφαρμογή cd-rom, της οποίας την παραγωγή ολοκλήρωσε πρόσφατα το Μουσείο. Στόχος της εκπαιδευτικής εφαρμογής είναι να βοηθήσει τα παιδιά να εξερευνήσουν το Απολιθωμένο Δάσος και να γνωρίσουν το περιβάλλον την εποχή που τα δένδρα ήταν ζωντανά, να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες παρατηρώντας εντυπωσιακές εκρήξεις και αποκαλύπτοντας πληροφορίες για απολιθώματα άγνωστων φυτών που έζησαν στο μακρινό παρελθόν!

Η εκπαιδευτική εφαρμογή απευθύνεται σε μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και υποστηρίζει τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά). Η εκπαιδευτική διαδρομή είναι ευέλικτη, καθώς ο χρήστης μπορεί να ακολουθήσει την προτεινόμενη σειρά επίσκεψης των θεματικών ενοτήτων ή να επιλέξει κάθε φορά την θεματική ενότητα που επιθυμεί.

Οι θεματικές ενότητες
Η εκπαιδευτική εφαρμογή είναι οργανωμένη σε 11 θεματικές ενότητες:
- Πού βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου;
- Η ηλικία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
- Ηφαίστεια και ηφαιστειότητα στο Αιγαίο
- Πώς δημιουργήθηκε;
- Απολιθωμένα φυτά
- Σύγχρονα και απολιθωμένα φυτά
- Μελέτη και συντήρηση φυτικών απολιθωμάτων
- Ερωτήσεις γνώσεων
- Εικόνες από το Απολιθωμένο Δάσος
- Παλαιοντολογία
- Το μυστικό του Απολιθωμένου Δάσους.

Το σενάριο
Το σενάριο της εκπαιδευτικής εφαρμογής "Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου" είναι το παρακάτω: Δύο παιδιά από τη Μυτιλήνη, ο Φώτης και η Αμαλία, ψάχνουν στην αποθήκη του σπιτιού του θείου τους, που ήταν ερευνητής γεωλόγος - παλαιοντολόγος του Απολιθωμένου Δάσους και βρίσκουν ένα παλιό σεντούκι. Γεμάτα περιέργεια το ανοίγουν και βρίσκουν μέσα ένα κουτί με εργαλεία ανασκαφής, ένα χάρτη, ένα γεωλογικό σφυρί, μια λούπα, πολλά βιβλία παλαιοντολογίας, ένα τετράδιο με σημειώσεις και ένα σημείωμα.

Τα παιδιά ανοίγουν το σημείωμα και το διαβάζουν: «15 Ιουνίου 1955. Μέσα σ’ αυτό το σεντούκι υπάρχει όλο το υλικό που συγκέντρωσα και κατέγραψα για τα απολιθωμένα δέντρα του δάσους της Λέσβου. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου που διαβάζεις κρύβεται ένα πολύ σημαντικό μυστικό της έρευνάς μου για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, το οποίο μπορείς να αποκαλύψεις μόνο μελετώντας τις σημειώσεις μου μέχρι τέλους. Καλή τύχη! Dr Παλαιόπουλος, γεωλόγος, παλαιοντολόγος».

Τα παιδιά αφού διαβάσουν το σημείωμα αποφασίζουν να συνεχίσουν την έρευνα για να ανακαλύψουν το μυστικό της έρευνας του Dr Παλαιόπουλου και έτσι μεταφέρουν τα υλικά από το σεντούκι στο δωμάτιό τους και ξεκινούν την έρευνά τους μέσα από τις θεματικές ενότητες της εκπαιδευτικής εφαρμογής.

Συντάκτης: Χριστίνα Βογιάννη

Πηγή: Αιολικά Νέα
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools