Δημήτρης Λαμπρέλλης, Χριστούγεννα στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη - Η Ανακλαστική Διαλεκτική και τα Ματωμένα της Θραύσματα

wings · 2 · 3434

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Δημήτρης Λαμπρέλλης, Χριστούγεννα στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη

 

Η Ανακλαστική Διαλεκτική και τα Ματωμένα της Θραύσματα

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δοκίμιο για την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη κυκλοφόρησε μέσα στις γιορτές από τις εκδόσεις "Ίκαρος", με πρόλογο του Γιάννη Δάλλα.

Συγγραφέας του ο Λέσβιος στην καταγωγή καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Δημήτρης Λαμπρέλλης και αντικείμενό του η θεματική των Χριστουγέννων στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη.

Η μελέτη διαπιστώνει κατ’ αρχήν ότι τα Χριστούγεννα, και όλα όσα συνδέονται με την εορτή αυτή, στην ποίηση του Σαχτούρη δεν εμφανίζονται ως η γνωστή θρησκευτική, κοινωνική και προσωπική γιορτή χαράς, αλλά μεταμορφώνονται σε γιορτή θανάτου, όταν η ιστορική συγκυρία είναι μία συγκυρία φρίκης και θανάτου για τον άνθρωπο και την κοινωνία στην οποία αυτός ζει.

Με βάση τη διαπίστωση αυτή, ο συγγραφέας παρακολουθεί στη συνέχεια τις συγκεκριμένες αιτίες αυτής της μεταμόρφωσης των Χριστουγέννων στην ποίηση του Σαχτούρη, την έκτασή της καθώς επίσης την ένταση και το βάθος της.

Εξετάζει, τέλος, ο ίδιος την πρόταση του Σαχτούρη για την υπέρβαση αυτής της κυριαρχίας του τρόμου, της απελπισίας και του θανάτου σε ιστορικό, κοινωνικό και θρησκευτικό επίπεδο: Η υπέρβαση αυτή του τρόμου και του θανάτου έγκειται, σύμφωνα με την άποψη της ποίησης του Σαχτούρη, στη λυτρωτική διαμεσολάβηση της τέχνης, της ποίησης και του ίδιου του δημιουργού-ποιητή.

Το βιβλίο έχει 104 σελίδες και η τιμή του είναι 10 ευρώ.

Ο Δημήτρης Λαμπρέλλης είναι καθηγητής της φιλοσοφίας. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στο χώρο της φιλοσοφικής ανθρωπολογίας, της αισθητικής και της κοινωνικής φιλοσοφίας. Ποιήματά του, καθώς και συνεργασίες σχετικές με τη μελέτη και την κριτική της λογοτεχνίας, έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Ασχολείται επίσης με θέματα οικολογικής φιλοσοφίας.

Πηγή: Αιολικά Νέα
« Last Edit: 02 Jan, 2009, 20:01:43 by wings »
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)




 

Search Tools