Translation - Μετάφραση

Business Issues => Working as a Translator => Topic started by: ragnaroc on 30 Apr, 2010, 17:07:29

Title: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: ragnaroc on 30 Apr, 2010, 17:07:29
Σκέφτομαι εδώ και καιρό να κάνω κάποια ιδιωτική ασφάλεια υγείας. Ο λόγος είναι ότι ακόμα δεν έχω κάνει έναρξη εργασίας και θα 'θελα κάτι να με καλύπτει συνολικά (εξετάσεις, νοσήλεια, επίσκεψη στο γιατρό, κλπ.). Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σας επί του θέματος. Αν πιστεύετε ότι αξίζει, αν γνωρίζεται κάποιο καλό πρόγραμμα, τι πρέπει να προσέχει κανείς, κλπ.
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: Dimi on 01 May, 2010, 08:25:46
Εγώ έχω μια με την Εθνική, με διεθνή κάλυψη και αερομεταφορά και με αποζημίωση ανά ημέρα σε περίπτωση αδυναμίας εργασίας (με περιορισμούς φυσικά), καθώς και δωρεάν εξετάσεις κάθε έτος σε συγκεκριμένο κέντρο. Και όλα αυτά επειδή ζω συχνά στο εξωτερικό και θέλω να νιώθω ασφάλεια. Μέχρι τώρα δεν έχω χρησιμοποιήσει καμία υπηρεσία... απλά για να υπάρχει. Σημείωση: παρά το γεγονός ότι είσαι ασφαλισμένος Ελλάδα και μπορεί να έχεις την ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχεις ιδιωτική ασφάλεια στην Ελλάδα, ορισμένες χώρες μπορεί να σου ζητήσουν αναγκαστικά να πάρεις επιπλέον ασφάλεια στη χώρα που θα μείνεις.
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: spiros on 04 May, 2010, 15:17:20
Όσο νωρίτερα ξεκινήσεις το πρόγραμμα, τόσο καλύτερα. Σε γενικές γραμμές, οι υπηρεσίες είναι κατά πολύ ανώτερες από ΙΚΑ ΣΥΚΑ ΤΕΒΕ και το κόστος πολύ μικρότερο. Μια επίσκεψη στα επείγοντα οποιουδήποτε δημόσιου νοσοκομείου αρκεί για να σε πείσει.
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: mavrodon on 04 May, 2010, 15:19:58
Αυτά τα χάλια της δημόσιας δήθεν περίθαλψης μου κόστισαν όλες μου τις αποταμιεύσεις. Μακάρι να είχα κάνει ιδιωτική ασφάλιση.
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: spiros on 04 May, 2010, 15:21:32
Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα ;)

Βέβαια, η απαξίωση της δημόσιας υγείας δεν είναι καθόλου τυχαία. Πώς αλλιώς θα κονομήσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες;
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: FoReIgNeR on 04 May, 2010, 22:52:57
Μην ξεχνάτε περιπτώσεις όπως της ΑΣΠΙΣ, όμως, που όσοι ασφαλίζονταν έμειναν ακάλυπτοι τελικά. Τα ίδια χάλια έχουν κι η δημόσια κι η ιδιωτική. Από εκεί και πέρα, καθένας τα ζυγίζει κι αποφασίζει κι ο Θεός βοηθός.
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: Falcon on 12 May, 2010, 13:48:31
Πάντως, καλύτερα να εστιαστείς σε κάλυψη νοσοκομειακής περίθαλψης με ένα ποσό απαλλαγής και όχι ιατροφαρμακευτική, για να σου έρθουν τα ασφάλιστρα φθηνότερα. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που θα χρειαστείς νοσηλεία (κτυπάμε ξύλο) θα μπορούσες να βάλεις ως ξεκίνημα της κάλυψης από 3000 ευρώ και πάνω, διότι όλοι πάνω κάτω θα μπορούσαμε εκτάκτως να βρούμε 3000 ευρώ και στο κάτω-κάτω, αυτό που μας φοβίζει σε αυτή τη χώρα είναι η κακή νοσοκομειακή περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία.
Ενώ τις επισκέψεις τις ρυθμίζεις εσύ ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Αν θες τελικά και  ιατροφαρμακευτική κάλυψη, υπάρχουν προγράμματα που σου δίνουν κάποιες επισκέψεις το χρόνο με μικρή συμμετοχή (π.χ 20 επισκέψεις το χρόνο με 10 Ευρώ συμμετοχή + 1 δωρεάν checkup). Εγώ σκέφτομαι τώρα να βγάλω την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τις επισκέψεις και να μείνω μόνο με τη νοσοκομειακή, διότι ήδη πληρώνω κερατιάτικα στο ΟΑΕΕ μηνιαίως, οπότε θα καλυφθώ από τις ιατροφαρμακευτικές καλύψεις του ΟΑΕΕ.
Όσο ήμουν ασφαλισμένη στο ΙΚΑ δε το συζητούσα, διότι το ΙΚΑ έχει μόνο πρωινές ώρες επίσκεψη και αν είσαι τυχερός κλείνεις ένα ραντεβού πριν κλείσουν 3 μήνες από την ώρα που ζητάς το ραντεβού και μετά, άντε να περιμένεις στην ουρά να σε δει ο ιατρός (που ίσως πάρει άδεια εκείνη τη μέρα που έχεις  το ραντεβού και το μάθεις αφού έχεις πάει στο ΙΚΑ).
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: spiros on 14 May, 2010, 15:07:33
Μην ξεχνάτε περιπτώσεις όπως της ΑΣΠΙΣ, όμως, που όσοι ασφαλίζονταν έμειναν ακάλυπτοι τελικά. Τα ίδια χάλια έχουν κι η δημόσια κι η ιδιωτική. Από εκεί και πέρα, καθένας τα ζυγίζει κι αποφασίζει κι ο Θεός βοηθός.

Διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως (αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα ήθελα σωστή δημόσια υγεία στη χώρα μου). Δοκίμασε να πας σε επείγοντα σε δημόσιο νοσοκομείο και το ξανασυζητάμε. Επίσης, δοκίμασε να μπεις στην ουρά για αξονική (στην ιδιωτική υγεία υπάρχουν νομίζω πενταπλάσιοι τομογράφοι διότι στο δημόσιο οι περισσότεροι είναι... χαλασμένοι).

Βλάβες ΕΣΥ, κέρδη ιδιωτικών τομογράφων (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=324167&dt=07/04/2010)
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: FoReIgNeR on 14 May, 2010, 16:59:46
Σύμφωνοι, αλλά όταν πέρασα ένα μήνα στον Ευαγγελισμό για οικογενειακή υπόθεση, τα σοβαρά περιστατικά οι ιδιωτικές κλινικές τα έστελναν στα δημόσια νοσοκομεία, λειτουργούσαν σαν ξενοδοχεία δηλαδή κι αν κάτι στράβωνε με τον ασθενή τον παρέπεμπαν στα δημόσια.
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: spiros on 14 May, 2010, 17:02:16
Τι να σου πω, αυτό μου ακούγεται το λιγότερο παράξενο — εκτός κι αν τα στέλνανε καθώς δεν ήθελαν να επιβαρύνουν ασφαλιστικές ;)

Όπως κι αν έχει, αν κάποιος έχει ασφάλιση σε ιδιωτική, δικαιούται την κάλυψη που του παρέχει το συμβόλαιό του (και φυσικά όλα τα συμβόλαια δεν είναι τα ίδια, π.χ. υπάρχουν ακόμη και συμβόλαια με πλήρη κάλυψη σε νοσοκομεία του εξωτερικού, επίσης, όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν είναι ίδια, και οι ασφάλειες καλύπτουν ευρεία γκάμα, ε, κάποιο θα καλύπτει και το συγκεκριμένο πρόβλημα) και δεν μπορεί ένα ιδιωτικό νοσοκομείο να τον «στείλει» με το έτσι θέλω σε δημόσιο, ούτε θεωρώ με την άθλια κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων ότι σε γενικές γραμμές είναι επαρκέστερα στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών!
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: FoReIgNeR on 14 May, 2010, 20:19:03
Κι όμως, εκείνη την περίοδο, συγκεκριμένο δημόσιο νοσοκομείο είχε κορυφαία μονάδα καρδιοχειρουργικής, κι όποιος είχε σοβαρό πρόβλημα, τον έφερναν τα ασθενοφόρα των ιδιωτικών εκεί. Όπως έλεγαν οι γιατροί σε μία-δυο τέτοιες κλινικές, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη πολύ σοβαρών περιστατικών. Κι έτυχε και σε μια γνωστή μου πριν κάτι χρόνια πάλι, για σοβαρή περίπτωση γαστρεντερίτιδας να τη στείλουν σε δημόσιο. Στα ζόρια νίπτουν τας χείρας τους τα εδώ ιδιωτικά;
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: spiros on 14 May, 2010, 20:47:48
Τι να σου πω, άμα αρρωστήσεις, πήγαινε στο ΙΚΑ...
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: Falcon on 14 May, 2010, 21:13:31

Η αλήθεια είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι καλά εξοπλισμένα με άριστους ιατρούς με εμπειρία σε ιατρικά ιστορικά, κτλ.

Πες, όμως, ότι... κτύπα ξύλο... κάτι γίνεται και μπαίνεις στην εντακτική. Μετά από παραμονή 2 βδομάδων στην εντατική (που σημαίνει ότι είσαι κλινήρης σε όλο αυτό το διάστημα), και χάρη στην άψογη προσπάθεια των ιατρών και τη φροντίδα των νοσηλευτών της εντατικής, σώζεται η ζωή σου.

Έρχεται η ώρα να μεταφερθείς σε κανονικό δωμάτιο του δημόσιου νοσοκομείου, μέχρι να θεραπευτείς.

Ανάλογα με την ηλικία σου, θα αργήσεις να είσαι σε θέση να σηκωθείς, να περπατήσεις. Λόγω της διασωλήνωσης, δε θα μπορείς να καταπιείς, οπότε, χρειάζεται να μάθεις να πίνεις και να μασάς από την αρχή. Οπότε θα χρειαστείς κάποιον να σε ταϊζει, να σου φέρνει έγκαιρα την πάπια (ας μην κρυβόμαστε), να σου δίνει νερό. Χρειάζεσαι κάποιον να συνεχίσει να καθαρίζει τα έλκη κατάκλισης που έχουν ανοίξει στην πλάτη, στους γλουτούς σου και τις φτέρνες σου....

Αλλά οι νοσηλεύτριες του δημόσιου νοσοκομείου, από τη μια πλευρά (και όπως ακούγεται) δεν είναι αρκετές για να μπορούν να φροντίσουν όλους τους ασθενείς ή δεν πληρώνονται καλά ή θεωρούν ότι οι αρμοδιότητές τους περιορίζονται στο να σου χορηγούν φάρμακα και τίποτ' άλλο.
Αν είσαι τυχερός να έχεις συγγενείς που έχουν χρόνο διαθέσιμο και δε δουλεύουν ή που έχουν τη δυνατότητα να διακόψουν την εργασία τους για χάρη σου και νοιάζονται αρκετά και έχουν το σθένος και το κουράγιο, θα επιστρατευθούν με βάρδιες να αντικαταστήσουν τις νοσηλεύτριες.

Αλλά και πάλι, αυτό δεν θα αρκεί. Σιγά-σιγά θα αφυδατωθείς από την έλλειψη υγρών (γιατί η εκάστοτε νοσοκόμα δεν έλεγξε καλά τον ορό), θα σε μαλώσει η νοσοκόμα διότι "λερώθηκες" και δεν κρατήθηκες μισή μέρα από την ώρα που την κάλεσες για την ανάγκη σου. Σιγά-σιγά, θα χάσεις τις δυνάμεις σου, διότι δε μπορείς να φας και δε θές να φας. Θα ψυχοπλακωθείς, διότι από τη μια δεν μπορείς να κοιμηθείς από τους συγγενείς που έρχονται όλες τις ώρες του 24ωρου να επισκεφθούν τους διπλανούς σου και, από την άλλη, λόγω της βρώμας και της αηδίας που επικρατεί....

Τα δε έλκη της κατάκλισης ποτέ δεν τα έχει φροντίσει κανείς, οι δε συγγενείς από τη μια δεν έχουν ιδέα, από την άλλη συχαίνονται και έχουν χειροτερέψει σε βαθμό επικίνδυνο, οι δε νοσοκόμες....έχουν τους "φακέλλους" να φτιάξουν.

Και ίσως τελικά πεθάνεις... Διότι ο ιατρός πέτυχε τη διάγνωση και σε έσωσε, αλλά το νοσοκομείο δε σου παρέχει την απαραίτητη νοσηλεία για να θεραπευθείς.

Τα δε παιδιά σου, που προσλάμβαναν αποκλειστική το βράδυ με 80 ευρώ τη νύκτα και 100 ευρώ τα Σαββατοκύριακα, από τα οποία πήραν επιστροφή από το ΙΚΑ 20%, δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να πληρώνουν.

Εσύ ζεις με την πενιχρή σύνταξη και δε φτάνουν τα χρήματα.

Το δε νοσοκομείο, σου λέει ότι πρέπει να βγεις, διότι δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω για σένα...... Σε διώχνει ενώ εσύ αργοπεθαίνεις....

Το νοσοκομείο (Λαϊκό) λέει στους δικούς σου να σε πάνε σε ιδιωτική κλινική που είναι συμβεβλημένη με το ΙΚΑ. Παίρνουν οι συγγενείς σου τηλέφωνο παντού και όλες οι κλινικές λένε ότι είναι γεμάτες. Μόνο με ιδιωτική συμμετοχή δέχονται. Η τιμή είναι 150 Ευρώ το βράδυ και... "ΦΥΣΙΚΑ οι νοσοκόμες θα περιποιηθούν τις κατακλύσεις και τον ασθενή".

Και τελικά, σε παίρνει ένας που σε αγαπά σπίτι. Προσλαμβάνει, παρόλο που δεν του περισσεύουν χρήματα, ιδιωτική νοσοκόμα για 4 ώρες την ημέρα. Προσλαμβάνει καλούς ιδιωτικούς ιατρούς να σε επισκέπτονται. Προσλαμβάνει φυσιοθεραπεύτρια να σε αποκαταστήσει, διότι ο φυσιοθεραπευτής του ΙΚΑ δε θα μπορέσει να έρθει πριν περάσουν 2 μήνες.
Τις υπόλοιπες ώρες του 24ωρου, ο ίδιος συγγενής προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σε κρατήσει στη ζωή.... καθαρίζει τις πληγές σου, σε ταίζει με πυχτές σούπες μέσω από καλαμάκι και σου δίνει να πιεις, σε λούζει, σε αλλάζει, σε καθαρίζει.... για να αισθάνεσαι ότι έχει σωθεί λίγη αξιοπρέπεια μέσα σου. Κοιμάται δίπλα σου να μη φοβάσαι και για να σου δίνει νερό κάθε 1 ώρα και να σε αλλάζει κάθε 2 ώρες.

Αλλά δεν γίνεσαι καλύτερα και ένα πρωί, μπαίνεις εσπευσμένα στον Ερυθρό Σταυρό. Εκεί, στα επείγονται περιστατικά, διαπιστώνουν ότι δε βγάζεις τη μέρα... ότι πεθαίνεις, αλλά δεν παίρνει κανείς την πρωτοβουλία να σε κρατήσει... Ο καρδιολόγος επιμένει στον οδηγό του ασθενοφόρου Α' Βοηθειών να σε μεταφέρει στο απέναντι γραφείο, δηλαδή στα επείγοντα του παθολόγου. Μόλις σε δει ο παθολόγος και καταλάβει τη σοβαρότητα, επιμένει ότι η υπόθεσή σου δεν είναι της αρμοδιότητάς του και δίνει εντολή στον οδηγό να σε μεταφέρει στο διπλανό γραφείο, δηλαδή στα επείγοντα του νευρολόγου. Ο δε νευρολόγος, τα παίρνει στο κρανίο και λέει ότι δεν έχεις καμία δουλειά εκεί και δίνει εντολή να μεταφερθείς αμέσως στα επείγοντα του καρδιολόγου. Ο δε οδηγός σαστίζει και δίνει στους ιατρούς ένα μικρό λόγο περί δεοντολογίας... Τελικά, καλούν τον "μπαμπά", δηλαδή τον διευθυντή να αναλάβει την ευθύνη της απόφασης να σε στείλει πίσω στον καρδιολόγο. Έχουν πέρασει κρίσιμες ώρες κι εσύ πεθαίνεις.
Δίνεται εντολή από το καρδιολογικό για επείγουσα τομογραφία... και καλούν το συγγενή σου να πάει από το γραφείο κινήσεων να ετοιμάσει τα χαρτιά.
Στο γραφείο κινήσεων, όμως, ενημηρώνεται ο συγγενής σου ότι έχει... χαλάσει το μηχάνημα και ότι εσύ θα μεταφερθείς σε ιδιωτική κλινική και η τομογραφία θα κοστίσει 150 Ευρώ, τα οποία θα μπορέσεις να ζητήσεις αργότερα από το ΙΚΑ.

Α... ξέχασα να σου πω ότι εσύ έχεις πια πέσει σε κρίση παράλυσης... . δεν μπορείς να μιλήσεις, να κουνηθείς, ούτε να γυρίσεις τα μάτια σου... αλλά τα καταλαβαίνεις ΟΛΑ.

Σε βγάζουν με το ελαφρύ ρούχο που φοράς και ξυπόλυτη όπως ήρθες, έξω στον παγερό αέρα, χωρίς κουβέρτα και σε τρέχουν στο δρομάκι του νοσοκομείου για να σε βάλουν στο ασθενοφόρο.....

Τελικά, επιβεβαιώνουν ότι μάλλον δε θα βγάλεις το βράδυ αν δεν κινηθούν ΑΜΕΣΑ (και έχουν περάσει ήδη 8 ώρες από την ώρα που σε πήγαν εσπευσμένα εκεί), αλλά έχουν μόνο ένα ράντζο για να σε βάλουν στο διάδρομο.... Οι ιατροί ενημερώνουν τους συγγενείς ότι αν μπεις σε ράντζο, σίγουρα δε θα βγάλεις το βράδυ.

Long story short, μετά από 2 μήνες, που μαθαίνεις ότι κακώς σε έδιωξαν από το πρώτο νοσοκομείο, διότι δεν είχες θεραπευθεί ακόμα...... εσύ πεθαίνεις.

Αυτό συνέβη σε δικό μου αγαπητό άνθρωπο, την περίοδο Δεκέμβριο 2009 έως και Φεβρουάριο 2010.

Κι αυτοί που σε αγαπάνε, μένουν πίσω και αναρωτιούνται γιατί σε έχασαν με αυτό τον αναξιοπρεπή τρόπο και προς τι τελικά όλα αυτά τα τα ποσά που έδινες όλα τα χρόνια της ενήλικης ζωής σου για πληρωμή ασφάλιστρων του ΙΚΑ.
 
Έχω κι άλλες δικές μου, προσωπικές (δυστυχώς) εμπειρίες από τα δημόσια νοσοκομεία... Αλλά, από τύχη ίσως (;) δεν ήταν η ώρα να πεθάνω.

Ας κρατήσω τελικά την ιδιωτική μου ασφάλιση.
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: spiros on 14 May, 2010, 21:19:48
Δυστυχώς, παρόμοιες ιστορίες με αυτή γνωρίζω κι εγώ. Ιδίως η κατάσταση με τις κατακλίσεις είναι απίστευτη, και το πόσο απίστευτα γρήγορα ανοίγεις, ενώ δεν θα έπρεπε... Δεν υπάρχει όριο στον πόνο των ανθρώπων που είναι σε ανάγκη φροντίδας και εμπλέκονται σε αυτόν τον κυκεώνα.
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: mavrodon on 14 May, 2010, 21:54:29
Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί όνειδος για τη χώρα μας. Βεβαίως, τίποτε που ανήκει στο δημόσιο τομέα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. όμως, η ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου είναι απάνθρωπη.
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: spiros on 14 May, 2010, 21:59:10
Και η αδιαφορία όλων των εμπλεκομένων ακόμη πιο απάνθρωπη...
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: FoReIgNeR on 15 May, 2010, 15:45:52
Όλες αυτές οι περιπτώσεις αποδεικνύουν ότι και πάλι το οικονομικό είναι το θέμα, σε συνδυασμό με τους γιατρούς που θα σου τύχουν (γιατί ναι, εκεί παίζει ρόλο η τύχη, είτε πας σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο).

Αν δε σου φτάνουν να πληρώσεις σε δημόσιο νοσοκομείο αποκλειστική, δε θα σου έφταναν να πληρώσεις ιδιωτική όταν ήσουν καλά.

Αν πάλι έχεις χρήμα, καλύτερα να πας σε δημόσιο αρχικά κι ύστερα βλέπεις τι θα κάνεις, παρά να'χεις σκάσει 15.000 ευρώ για κλινική που τελικά θα λειτουργήσει σαν ξενοδοχείο και στα δύσκολα θα σε παρκάρει στον Ευαγγελισμό.

Από εκεί και πέρα για τα επείγοντα και για άλλες έκτακτες και μη εξετάσεις, σύμφωνοι για την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά αν τα σκάσεις επί 5-10-15 χρόνια και σου φαλιρίσει η εταιρεία, γιατί η περίπτωση της ΑΣΠΙΣ δεν είναι κάτι απίθανο στις μέρες μας και στη χώρα που ζούμε, θα βρεθείς να'χεις χάσει τα λεφτά χρόνων.

Κατ' εμέ, αν σε παίρνει να αποταμιεύεις τα λεφτά που θα έδινες ετησίως για ιδιωτική ασφάλιση, αν υποθέσουμε ότι είσαι απ' τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν σπανίως και κάνουν τσεκ απ μία φορά το χρόνο, καλύτερα να τα έχεις κάπου "επενδυμένα" (γιατί κι οι τράπεζες ξέρουμε τι Δράκουλες είναι), και να έχεις να πληρώσεις από εκεί όταν χρειαστεί.

Από εκεί και πέρα φυσικά, καθένας μας παίρνει τα ρίσκα του.

Υ.Γ. Χαροπαλεύοντας δικό μου άτομο απευθύνθηκα σε δύο κορυφαίες ιδιωτικές κλινικές και με κοιτούσαν μόνο στην τσέπη. Όσο για την επέμβαση που επειγόταν να κάνει; Μου κανόνιζαν μετά από μέρες, γιατί ήταν Παρασκευή και τις Παρασκευές οι γιατροί ριλαξάρουν με τα κότερά τους. Στο δημόσιο πάλι, έπεσαν πάνω του μ' ενδιαφέρον και επί ένα μήνα κυριολεκτικά τον ανάστησαν. Γι' αυτό λέω ότι εξαρτάται σε τι ανθρώπους θα πέσεις κι όχι αν είναι ιδιωτικό ή δημόσιο το νοσοκομείο.
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: Falcon on 15 May, 2010, 21:13:31
Για να μην εξυμνήσουμε και τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, πράγματι ο τομέας αυτός κοιτάζει την τσέπη σου... επιχείρηση είναι άλλωστε. Και επιλέγει αν θα σε θεραπεύσει.

Επειδή μου αρέσει να μιλάω πρακτικά με παραδείγματα, θα σας κουράσω πάλι με 2 ακόμα εμπειρίες μου.

— Το 2001, η διοίκηση του Υγεία είχε δώσει εντολή στον χειρούργο, ακριβώς τη στιγμή που ήμουν ξαπλωμένη στο χειρουργικό τραπέζι και έτοιμη για τοπική αναισθησία να με διώξουν διότι ήμουν 5 μηνών έγκυος και η προϊσταμένη μου είπε ξεκάθαρα ότι η διοίκηση ανησυχούσε ότι θα είχε μπλεξίματα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε περίπτωση που πήγαινε κάτι στραβά. Είχε μπει καρφίτσα στο γόνατό μου και προχωρούσε. Υπήρχε άμεσος κίνδυνος να μπει σε φλέβα. Είχαν δύο ζωές να προστατέψουν. Τη δική μου και του παιδιού μου.
— Να είναι καλά ο χειρούργος που διαφώνησε κάθετα με τη διοίκηση του Υγεία και τηλεφώνησε σε όλες τα ιδιωτικά μέχρι που δέχτηκε το ΗΡΑ ([που έγινε Γενικό Νοσοκομείο) και με χειρούργησε εκεί. Να είναι καλά και το ΗΡΑ που δέχθηκε να με χειρουργήσει.
Αλλά γιατί κατέληξα στο Υγεία; Διότι στον Ερυθρό Σταυρό όπου απευθύνθηκα πρώτα, οι ιατροί αρνήθηκαν να με αναλάβουν. Μόνο που με είδαν έγκυο, με έδιωξαν. Μου το δήλωσαν καθαρά... συγκεκριμένα, μου είπαν "απαπαπαπα.... δεν υπάρχει περίπτωση να σε αναλάβω. Είναι μεγάλη ευθύνη".
Ούτε η διοίκηση του Υγεία, ούτε οι ιατροί του Ερυθρού νοιάζονταν που κινδύνευε η ζωή μου και η ζωή του παιδιού μου.
— Να είναι καλά και το ΚΑΤ που αρνιόταν να χειρουργήσει το βραχίονά μου, όταν έπαθα το 1994 συντρηπτικό κάταγμα, διότι φοβόντουσαν μην κόψουν κανένα νεύρο και πέρασαν 3 μήνες μέχρι να βρω χειρούργο σε άλλο νοσοκομείο, ο οποίος είχε το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη. Και η ζημιά που είχε γίνει στο χέρι σε όλο αυτό το διάστημα αναμονής ήταν μεγάλη.

Οπότε, συμφωνώ με τον (την?) FoReIgNeR, ότι και οι δύο τομείς υγείας μπορούν να αρνηθούν να σε αναλάβουν. Εξαρτάται πού θα πέσεις.

Αλλά, διαφωνώ ως προς την αποταμίευση.
Και να έχουμε μαζέψει λεφτά στην άκρη αντί να πληρώνουμε ιδιωτική ασφάλιση, πόσο νομίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε για αποκλειστικές και για πόσο διάστημα;

Οι αποκλειστικές εργάζονται 5ωρο. Αν θέλουμε 6 ώρες, πληρώνουμε παραπάνω. Δεν εργάζονται πάνω από 6 ώρες.

Ποιος πιστεύει ότι, σε περίπτωση που η κατάστασή μας είναι κρίσιμη, ότι θα μας φτάσει μια αποκλειστική μόνο; Αν δεν μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι και δεν έχουμε κάποιον που μπορεί να βρίσκεται δίπλα μας (και που να ξέρει τι να κάνει... π.χ., να ξέρει πώς να τοποθετήσει έναν επίδεσμο πάνω σε έλκος κατάκλισης, να ελέγχει τον ορό κτλ.), θα χρειαστούμε τουλάχιστον 3 αποκλειστικές το 24ωρο.  Ας πούμε, όμως, ότι αρκούμεθα με 2 αποκλειστικές:
Δευτ-Παρ. = 2 αποκλειστικές Χ 80 Ευρώ η κάθε μία Χ 5 μέρες = 800 Ευρώ
ΚΑΙ
Σαβ-Κυρ. = 2 αποκλειστικές Χ 100 Ευρώ η κάθε μία Χ 2 μέρες = 400 Ευρώ
Άρα, τη βδομάδα θα χρειαστούμε να διαθέσουμε 1200 ευρώ για αποκλειστικές, επειδή οι νοσοκόμες του δημόσιου έχουν άλλα πράγματα να κάνουν.
Κι αν η κατάστασή μας είναι κρίσιμη και χρειαστεί να μείνουμε 2 μήνες στο νοσοκομείο; Τότε, 4800 Ευρώ το μήνα.

4800 Ευρώ το μήνα, ΜΟΝΟ για αποκλειστικές , όχι και ιατρική περίθαλψη, φάρμακα και νοσηλεία....

Οπότε, στην παραπάνω περίπτωση που χρειαστώ 2 αποκλειστικές τη μέρα, πέρα από τα 75 ευρώ το μήνα που πληρώνω στον ΟΑΕΕ για τον κλάδο ασφάλισης (όχι σύνταξης) σε δημόσιο νοσοκομείο, θα χρειαστεί να δώσω κι άλλα 4800 Ευρώ το μήνα.

Αντίθετα, η ιδιωτική μου ασφάλιση, που μου καλύπτει και ιατρική περίθαλψη και νοσηλεία και φάρμακα μέχρι ένα μεγάλο ποσό με απαλλαγή 3000 Ευρώ, μου κοστίζει 60 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, 720 το χρόνο... και δε θα χρειαστεί να δώσω άλλα 4800 το μήνα για αποκλειστικές.
Θα μου πείτε ναι... αλλά τα πρώτα 3000 Ευρώ είναι από την τσέπη μας. Ναι... αλλά ετησίως, όχι μηνιαίως, και μόνο αν η κατάστασή μας είναι κρίσιμη, που σημαίνει ότι τα έξοδα θα ξεπεράσουν αυτό το ποσό.

Τι συμπέρασμα βγάζω; Ότι και η δημόσια ασφάλιση και η ιδιωτική ασφάλιση είναι αναγκαίο κακό. Απλά, οικονομικά με συμφέρει η ιδιωτική.
Το αν θα με αναλάβει ο ιατρός να με θεραπεύσει, είναι θέμα τύχης, όπως είναι και στον δημόσιο τομέα.
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: FoReIgNeR on 16 May, 2010, 12:40:50

Οπότε, συμφωνώ με τον (την?) FoReIgNeR

Την, βρε, φαίνεται στο προφίλ μου XD

Τι συμπέρασμα βγάζω; Ότι και η δημόσια ασφάλιση και η ιδιωτική ασφάλιση είναι αναγκαίο κακό. Απλά, οικονομικά με συμφέρει η ιδιωτική.
Το αν θα με αναλάβει ο ιατρός να με θεραπεύσει, είναι θέμα τύχης, όπως είναι και στον δημόσιο τομέα.

Αρκεί να μην πάθεις ό,τι μια γνωστή μας που πλήρωνε 10 χρόνια στην ΑΣΠΙΣ και τους χρειάστηκε 15 μέρες αφού φαλίρισαν. Εκεί υπολόγισε πόσα έχασε αυτά τα 10 χρόνια που δεν έκανε παρά ένα τσεκ απ το χρόνο (γι' αυτό κι ανέφερα υπό ποιους όρους δε συμφέρει η ιδιωτική) και μόλις χρειάστηκε για σοβαρή περίπτωση σαν αυτή που περιέγραψες, ακόμα πληρώνει απ' την τσέπη της. Σ' αυτήν την περίπτωση, σταμάτησαν τις δουλειές τους οι δικοί της για να βοηθήσουν να γίνει ο άνθρωπος καλά, γιατί κι οι αποκλειστικές δε θα βοηθούσαν σε όλα. Και τώρα κλαίει κι οδύρεται για τα λεφτά που έχασε σε ασφάλειες.
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: Falcon on 16 May, 2010, 13:06:24
Α, ναι! Πράγματι φαίνεται στο προφίλ σου. Συγνώμη.
Όσο για την ΑΣΠΙΣ, όντως αυτό ήταν τραγωδία για τους ασφαλισμένους, αλλά και για τους εργαζομένους.
Title: Re: Ιδιωτική ασφάλεια υγείας
Post by: spiros on 13 Jun, 2010, 18:56:57
Σε «κώμα» τα νοσοκομεία λόγω τραγικής έλλειψης υλικών

«Εβδομάδα των παθών» στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς είναι πλέον τραγικές οι ελλείψεις σε υλικά για τη διεκπεραίωση ακόμη και στοιχειωδών ιατρικών πράξεων. Σε πολλές περιπτώσεις αρχίζουν να αναβάλλονται πέραν των προγραμματισμένων και επείγοντα χειρουργεία, ενώ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231048546
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: mariapar on 13 Jun, 2010, 21:23:25
Και δεν είπατε ακόμα τίποτα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις...
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγ
Post by: xerola on 14 Jun, 2010, 02:08:54
Με τα 500+ ευρώ που πληρώνουμε στο ΤΕΒΕ ανά 2μηνο στον ιδιωτικό τομέα θα ερχόταν ο ίδιος ο CEO της ασφαλιστικής να μας κάνει την αποκλειστική νοσοκόμα, ενώ στο δημόσιο στην καλύτερη θα εξασφαλίσουμε ράντσο σε νοσοκομείο που σερβίρει ποντικόσουπα. Από οικονομικής άποψης σαφώς η ιδιωτική ασφάλιση συμφέρει καλύτερα, προς το παρόν,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια είναι "αμέμπτου ηθικής" αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα πολλών γιατρών, οι 7 στις 10 επεμβάσεις που γίνονται σε αυτά γίνονται μόνο για εισπρακτικούς λόγους και θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Επίσης πολλές δύσκολες περιπτώσεις τις μεταφέρουν τελικά στα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν έμπειρους γιατρούς (φυσικό αφού βλέπουν χιλιάδες περιστατικά) αλλά πάσχουν σε εξοπλισμό.
Ως προς τις ιδιωτικές ασφάλειες, υπάρχουν διάφορες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξει κανείς...
πχ. Η δέσμευση για νοσηλεία ή εξετάσεις μόνο σε συγκεκριμένα θεραπευτήρια πολλές φορές σημαίνει υπερτιμολόγηση από την ίδια την εταιρεία ώστε ο ασθενής να εξαντλήσει με λιγότερες παροχές το όριο νοσηλιών του, πχ σου λένε 500 ευρώ/χρόνο για εξωνοσοκομειακές εξετάσεις στο τάδε κέντρο μόνο που όμως χρεώνει τόσο ακριβά τις υπηρεσίες του ώστε να εξαντλείται το ποσό με δυο απλές εξετάσεις.
Κι εγώ έχω προτιμήσει τη λύση της απαλλαγής των πρώτων 1500 ευρώ, ώστε να πληρώνω λιγότερα (360/εξάμηνο) και να καλύπτομαι σε περίπτωση σοβαρής πάθησης. Το σκεπτικό είναι ότι τα 1500Ε μπορώ να τα εξασφαλίσω ή να καλυφθώ από τα δημόσια ταμεία, ενώ για σε μια σοβαρή πάθηση χρειάζεσαι την οικονομική βοήθεια της ιδιωτικής ασφάλισης .
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: spiros on 15 Jun, 2010, 12:30:44
Με τα 500+ ευρώ που πληρώνουμε στο ΤΕΒΕ ανά 2μηνο στον ιδιωτικό τομέα θα ερχόταν ο ίδιος ο CEO της ασφαλιστικής να μας κάνει της αποκλειστική νοσοκόμα...

Lol, κάπως έτσι... εν τω μεταξύ:

Σκληραίνει η κόντρα κυβέρνησης και προμηθευτών νοσοκομειακού υλικού

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και προμηθευτών δημοσίων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα τα νοσηλευτικά ιδρύματα να έχουν «στεγνώσει από υλικά και να αναβάλλονται ακόμα και προγραμματισμένα χειρουργεία.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231048702
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγ
Post by: xerola on 15 Jun, 2010, 14:01:00
Αθροίστε τις εισφορές που έχετε πληρώσει μέχρι τώρα στο ΤΕΒΕ.
Σκεφτείτε αντί να πληρώνετε ΤΕΒΕ, κάθε μήνα να αγοράζατε για το ίδιο ποσό μετοχές κάποιας μεγάλης κρατικής τράπεζας (ελληνικής ή ξένης) τις οποίες δε θα πειράξετε πριν περάσουν 35 χρόνια (όσα χρειάζονται για σύνταξη ΤΕΒΕ)
Υπολογίστε την μακροπρόθεσμη άνοδο των τιμών των μετοχών, την αύξηση του αριθμού τους μέσα από τη διάθεση δωρεάν μετοχών στους ήδη μετόχους, προσθέστε και τα μερίσματα που θα λαμβάνετε.
Μετά από 35 χρόνια θα έχετε φτιάξει μια περιουσία με αυτό τον τρόπο. Αρκεί να αγοράζετε μετοχές μεγάλων τραπεζών με την ίδια συνέπεια που πληρώνετε το ΤΕΒΕ και να μην τις πουλήσετε πριν περάσει 35ετία, ο κόσμος να χαλάσει.
Είναι σαφώς πιο συμφέρον και από  τα ιδιωτικά προγράμματα σύνταξης που δεν αναπροσαρμόζουν τις παροχές τους ανάλογα με τον πληθωρισμό.

Τυχαίο; Δε νομίζω! Αλλά είναι να τρελένεται κανείς όταν σκέφτεται ότι δουλεύει σε ελεύθερο επάγγελμα χωρίς εξασφαλίσεις και κάποιοι κερδοσκοπούν με τους κόπους του ή το χειρότερο, ούτε αυτό δεν ξέρουν να κάνουν και κατασπαταλούν τα χρήματά του για ανούσιες δαπάνες.

Συμπέρασμα, αξίζει να ψάξει κανείς τρόπους να πληρώνει τα λιγότερα δυνατά χρήματα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και να αρχίσει να επενδύει μόνος του. Φυσικά, μιλάω για το θέμα της σύνταξης και όχι της περίθαλψης για το οποίοι σίγουρα πρέπει να φροντίσει να έχει κάποιος ασφάλιση. Προσωπικά έχω επιλέξει την ταυτόχρονη ημιαπασχόληση με ΙΚΑ ώστε να μην πληρώνω ΤΕΒΕ, επίσης η εποχιακή αδράνεια είναι μια καλή λύση για όποιον μπορεί να ρυθμίσει με τους πελάτες του να τους δίνει μια συγκεντρωτική απόδειξη κάποιον συγκεκριμένο μήνα του χρόνου.
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: spiros on 15 Jun, 2010, 14:14:13
Το ιδανικό θα ήταν να μπορεί ο καθένας να διαλέξει τρόπο ασφάλισης (ή μη ασφάλισης). Η εποχιακή αδράνεια μπορεί να έχει εφαρμογή σε μεταφραστές; Δηλαδή τι, ανοίγεις και κλείνεις βιβλία ΟΑΕΕ κάθε χρόνο;
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: xerola on 15 Jun, 2010, 15:19:52
Αυτό το φόρουμ είναι πολύ χρήσιμο για τέτοια θέματα
http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=46793
 
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: spiros on 15 Jun, 2010, 15:54:46
Ναι, τον ξέρω τον ιστότοπο, λίαν ενδιαφέρον το θέμα που παραπέμπεις.
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: xerola on 15 Jun, 2010, 16:26:50
Πάντως ο λογιστής μου είπε και έκανα διακοπή για το β'εξάμηνο του '10 ώστε να αποφύγω μήνες ΤΕΒΕ και να εισπράξω και το ταμείο ανεργίας που δικαιούμαι από τη μισθωτή μου εργασία μόλις λήξει η σύμβασή μου. Θα κάνω νέα έναρξη το 2011 για να δώσω αποδείξεις για όσες δουλειές συγκεντρωθούν μέχρι τότε. Για την αδράνεια θα το ψάξω όταν ξανακάνω νέα έναρξη...
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: spiros on 15 Jun, 2010, 16:32:54
Ναι, αλλά αυτό μπορείς εσύ λόγω μισθωτής εργασίας, δεν ξέρω αν μπορούν οι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες.
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: spiros on 15 Jun, 2010, 16:38:59
Προς επίλυση βαίνει το ζήτημα με τα χρέη των νοσοκομείων
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231048786
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: mavrodon on 15 Jun, 2010, 17:08:58
Έτσι χάνεται χρόνος ασφάλισης και με τα νέα μέτρα θα πρέπει να συμπληρωθούν 40 έτη.
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: xerola on 15 Jun, 2010, 20:51:49
Ναι, αλλά αυτό μπορείς εσύ λόγω μισθωτής εργασίας, δεν ξέρω αν μπορούν οι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες.
Οι μη μισθωτοί δε θα εισπράξουν ταμείο ανεργίας φυσικά αν διακόψουν τις εργασίες τους ή μπουν σε αδράνεια, αλλά σίγουρα θα αποφύγουν το  ΤΕΒΕ για όσο διάστημα το κάνουν αυτό. Ο καθένας δικαιούται να διακόπτει και να ξαναρχίζει όποτε θέλει τις εργασίες του υπό τις νόμιμες προϋποθέσεις. Ελεύθερη οικονομία έχουμε.
Όσο για το ότι χάνεται χρόνος ασφάλισης, ανέπτυξα το σκετπικό μου πιο πάνω, ότι αξίζει να πληρώνει όσο το δυνατόν λιγότερα κανείς σε ασφαλιστικά ταμεία και να επενδύει αλλού τα χρήματά του. Ειδικά για τη δική μου ομάδα των 37αρηδων που δεν έχουν πάνω από 10 χρόνια ασφάλισης αυτό, με τα νέα μέτρα, καθίσταται μονόδρομος διότι θα καταλήξουν να βγουν στη σύνταξη στα 75 τους και να πάρουν 500ευρώ το μήνα ενώ θα έχουν πληρώσει ένα σκασμό λεφτά στα ταμεία για 30 χρόνια. Εκτός αυτού για πολλούς είναι μια ανακούφιση να γλιτώσουν αυτά τα χρήματα για ένα διάστημα τώρα με την κρίση που υπάρχει στην αγορά και τις καθυστερήσεις πληρωμών. Γενικά είμαι απαισιόδοξη και θεωρώ ότι πρέπει πλέον ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του για το μέλλον και να μην ελπίζει σε κρατικές παροχές κλπ
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: spiros on 15 Jun, 2010, 20:54:53
Εννοείς δηλαδή να γράφεται άπαξ ετησίως για κανένα μήνα, να εκδίδει τα σχετικά τιμολόγια για το σύνολο του έτους και να ξανακλείνει; Τόσο απλό είναι;
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγ
Post by: xerola on 18 Jun, 2010, 12:45:19
Κάπως έτσι...Το ψάχνω και θα ενημερώσω σχετικά. Προς το παρόν δεν είχα κανένα πρόβλημα με τη διακοπή που έκανα και ο λογιστής μου είπε ότι μπορώ να κάνω νέα έναρξη όποτε το θελήσω. Φυσικά, δε γνωρίζω πόσο συχνά μπορεί να επαναλαμβάνεται αυτό αλλά έχω πρόθεση να το ερευνήσω πολύ σοβαρά διότι θεωρώ ότι τα υπέρογκα ποσά που ζητάει ο ΟΑΕΕ είναι τελείως χαμένα λεφτά. Eπίσης, σκοπεύω να ερευνήσω το θέμα της έναρξης εργασιών σε άλλη χώρα της Ευρώπης ώστε να ενταχθώ σε κάποιο πιο υγιές σύστημα δημόσιας ασφάλισης ως ευρωπαίος ελεύθερος επαγγελματίας.
Με την ευκαιρία να ενημερώσω ότι κλείνοντας τα βιβλία μου υπέβαλα εκκαθαριστικές ΦΠΑ για το 2010 και φέτος θα πρέπει να υποβληθούν διαφορετικές εκκαθαριστικές για κάθε διαφορετικό ποσοστό ΦΠΑ, δηλαδή από 1.1.10 ως 19.3.10 (για ΦΠΑ 19%) από 19.3.10 ως ?/7/10 για ΦΠΑ 21%, από ?/7/10 ως 31/12 για ΦΠΑ 23% κλπ.
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: Λευτέρης on 03 Jul, 2010, 02:14:38
Καλησπέρα σας,

Είμαι ασφαλιστικός σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής. Βρήκα τυχαία το thread αυτό και καταλαβαίνοντας απόλυτα τους προβληματισμούς σας θεώρησα σωστό να σας εκφράσω τη άποψή μου.

Φαντάζομαι πως έχετε ακούσει τις εκφράσεις "το φτηνό είναι το πιο ακριβό" και "ότι πληρώνεις παίρνεις". Η Aspis και πιο συγκεκριμένα ο Ψωμιάδης έκανε το εξής απλό, μείωσε τόσο ασφάλιστρα ώστε να προσελκύσει κόσμο στην εταιρία του χωρίς να έχει κάνει σωστό υπολογισμό του κινδύνου (κίνδυνο ονομάζουμε τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να δωθεί αποζημίωση). Το φυσικό επόμενο ήταν να έχει περισσότερα έξοδα απο έσοδα με αποτέλεσμα να κλείσει. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έκλεισαν και οι άλλες ασφαλιστικές εταιρίες του κλάδου αυτοκινήτων. Όταν μιλάμε για αυτοκίνητα όμως το κακό είναι "μικρό", κουτσά στραβά υπάρχει και το επικουρικό και όπως και να'χει στη τελική το αυτοκίνητο είναι κάτι άψυχο. Όταν μιλάμε για τον κλάδο ζωής όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Η ζημιά που έκανε η Ασπίδα (και η κάθε Ασπίδα) στους ασφαλισμένους της είναι ανεπανόρθωτη, κατα τη διάρκεια λειτουργίας της κάποιοι αρωστήσανε, για παράδειγμα κάποιοι πάθαν καρκίνο. Ποιά ασφαλιστική θα δεχτεί αυτούς τους ανθρώπους; Καμία. Δυστυχώς τώρα είναι ξεκρέμαστοι και καλούνται να πληρώσουν το κόστος της θαραπείας τους από τη τσέπη τους και την όποια συμβολή του ταμείου, αν υπάρχει. Γι αυτό λοιπόν η επιλογή της εταιρίας τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον κλάδο αυτοκινήτων πρέπει να γίνεται με γνώμονα την υπόσταση της εταιρίας και όχι την τιμή του ασφαλίστρου. Άλλο πράγμα είναι να αγοράσεις ένα παντελόνι των 10 ευρώ από τη λαϊκή και μέσα σε 2 μήνες να έχει μαζέψει, να έχει ξεβάψει, να του έχουν φύγει οι ραφές και ναι είναι για πέταμα και άλλο πράγμα είναι να αγοράσεις ένα με 100 ευρώ και να σου κρατήσει 2, 3 ή παραπάνω χρόνια και να το φοράς και να το χαίρεσαι. Σε βάθος χρόνου φαίνεται ξεκάθαρα πως το φτηνό είναι όντως το πιο ακριβό. Δυστηχώς όμως είμαστε της "αρπαχτής" χωρίς να υπολογίζουμε τον κίνδυνο πως αυτό που φένεται να συμφέρει σήμερα ενδεχομένως να χρειαστεί να το πληρώσουμε ξανά και ξανά.

Όσο αφορά το θέμα των κρατικών ταμείων. Οι μελέτες που δείχνουν το σημερινό πρόβλημα έχουν γίνει..  πότε λέτε;   20 χρόνια πριν. Όταν όμως μιλάγανε αυτοί οι ανθρώποι τους έπαιρναν με τις πέτρες γιατί καμία κυβέρνηση δεν ήθελε να αναλογιστεί το πολιτικό κόστος των μέτρων που έπρεπε να παρθούν. Ακόμα και τώρα οι μελέτες δείχνουν ότι σε 15 χρόνια οι εισφορές των ασφαλισμένων δεν θα αρκούν να καλύψουν τα απαιτούμενα έξοδα (συντάξεις, επιδόματα κλπ), αυτό οφείλεται στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας, δηλαδή ακόμα και αν ως δια μαγείας σταματήσει το κλέψιμο από τα ταμεία το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο. Το τι  θα κάνει το κράτος ο Θεός κι η ψυχή τους το ξέρει. Αν και από ότι βλέπουμε σήμερα η λύση τους θα είναι περισσότερες περικοπές των συντάξεων, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και όλα αυτά τα "καλά" που κάνουν τον κόσμο να "χαίρεται" που ζει και εργάζεται σε αυτή τη χώρα μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Για τα δημόσια νοσοκομεία λίγο πολύ τα βλέπουμε όλοι, περισσότερο αυτοί που είχαν την ατυχία να τα χρειαστούν και λιγότερο οι "τυχεροί" που μέχρι στιγμής δεν τα χρειάστηκαν.  Δεν θα αναφερθώ καν στον τρόπο μεταχείρησης των ασθενών γιατί απλά δεν περιγράφεται με λόγια. Σου κλείνουν ραντεβού 1 και 2 μήνες μετά επειδή δέχονται 5 ραντεβού την ημέρα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εντατικές, είναι γεμάτες. Αναβάλονται χειρουργία λόγω έλειψης υλικών, υλικά τα οποία δε στέλνουν οι προμηθευτές λόγο χρέους, χρέοι  από προμήθειες που μπήκαν σε τσέπες και τραπεζικούς λογαριασμούς και καλούνται οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν και ούτω καθεξής, ο συνειρμός της ξεφτίλας τους είναι ατελείωτος και στεναχωριέμαι κάθε φορά που κάνω αυτή τη συζήτηση.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία από τη μεριά τους είναι εταιρείες, κοιτάνε το συμφέρον και την επιβίωσή τους. Για να μπεις εντατική αν δεν έχεις ιδιωτική ασφάλεια απλά δεν μπαίνεις,  έχει τύχει σε πολλές περιπτώσεις ενώ κάποιος αρχικά είχε τα χρήματα να καλύψει ένα άλφα κόστος στη πορεία να προκύψει κάτι παραπάνω, γιατί σε μια νοσηλεία ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να χρειαστεί και να μην έχει τα απαραίτητα χρήματα να το καλύψει. Το νοσοκομειο όμως είναι υποχρεωμένο να τον κρατήσει, δε μπορεί να βγάλει έναν άνθρωπο από την εντατική επειδή δεν έχει λεφτά. Συνεπως δεν τον βάζει μέσα εξ'αρχής ακόμα κι αν λέει πως έχει τα χρήματα.

Η διαφορά δημόσιου και ιδωτικού νοσοκομείου στο θέμα των επενδύσεων για εξοπλισμό, οι συνθήκες διαμονής, οι παροχές, η εξυπηρέτηση και πολλά άλλα είναι η μέρα με τη νύχτα. Ένα μικρό παράδειγμα, στο ιδιωτικό πας στο δωμάτιο και έρχεται η νοσοκόμα με το μενού και σε ρωτάει "Τι θα θέλατε να φάτε σήμερα;". Βέβαια όλα αυτά κοστίζουν και όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και η ρομποτική θα κοστίζουν ακόμα περισσότερο.
Όσοι θέλουν να ρίξουν μια κλεφτή ματιά στο μέλον για την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας υπάρχει το παρακάτω εκπληκτικό ντοκυμαντέρ.

http://video.google.com/videoplay?docid=1184154058172908237# (http://video.google.com/videoplay?docid=1184154058172908237#)


Είναι γεγονός πως ακόμα και με ένα κλάσμα από τα λεφτά τα οποία μας καλεί το κράτος να πληρώνουμε στα ταμεία θα μπορούσαμε να θωρακίσουμε την υγεία μας με όλες αυτές τις εξαιρετικές παροχές των ιδιωτικών νοσοκομείων και να εξασφαλίσουμε μια μεγάλη σύνταξη που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε την 3η ηλικία με αξιοπρέπεια χωρίς να χρειαστεί ποτέ να γίνουμε βάρος ούτε στα παιδιά μας ούτε στους συγγενείς μας ούτε να φτάσουμε να πουλήσουμε τη περιουσία μας όσο όσο για μια νοσηλεία η οποία θα απαιτούσε κάποιο μεγάλο χρηματικό ποσό. Μόνο που εάν αφήσουν την επιλογή της ασφάλισης στον ίδιο τον ασφαλισμένο (όπως θα έπρεπε) θα καταρεύσει το σύστημα που έχουν καθιερώσει, κάτι που προφανώς οι κυβερνήσεις δεν θέλουν.

Δυστηχώς η ασφαλιστική συνείδηση στην χώρα μας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είναι τραγικό να χάνονται ζωές λόγω έλειψης χρημάτων την στιγμή που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί με ένα κόστος της τάξεως του ΕΝΟΣ ευρώ την ημέρα! Με τη φοροαπαλαγή που προκείπτει δεν είναι ούτε τόσο. Για όνομα του Θεού δίνουμε 4 ευρώ τη μέρα για τσιγάρα και για ένα σωρό άχρηστα πράγματα και ούτε 1 για την υγεία μας. Θυμάμαι την τραγική περίπτωση του πατέρα που είχε βγει στα κανάλια να κάνει έρανο για να χειρουργηθεί το παιδί του και τελικά επειδή δεν κατάφερε να πάρει τα χρήματα το παιδί ξεψύχησε στην αγκαλιά του, είχαν πέσει και οι κάμερες από πάνω σαν τα κοράκια. Τα γράφω και ανατριχιάζω. Αν δεν συμβεί όμως σε εμάς ή σε κάποιο συγγενή δεν συγκινούμαστε, λέμε δε θα τύχει σε μένα. Αν ήξερε αυτός ο άνθρωπος τι θα συμβεί πιστεύετε ότι δεν θα είχε ασφαλίσει το παιδί του; Φυσικά θα το είχε ασφαλίσει. Επειδή όμως κανείς δε μπορεί να ξέρει τι του ξημερώνει έχει βγει το ρητό "η καλύτερη ασφάλεια είναι αυτή που έγινε εχθές".


Εαν κάποιος πιστεύει ότι τα γράφω όλα αυτά μόνο για το συμφέρων μου κάνει λάθος. Σε 3 μήνες μπαίνω στα 28. Δόξα το Θεό έχω ήδη εξασφαλίσει εισόδημα για το υπόλοιπο της ζωής μου, μέσω της Εθνικής έχω εξασφαλίσει και το όποιο πρόβλημα υγείας μου προκείψει και την σύνταξή μου. Πραγματικά θα μπορούσα να κάνω διακοπές για πάντα κι όμως είμαι μπροστά από τον υπολογιστή στης 1:30 το βράδυ γιατί μου αρέσει και με γεμίζει αυτό που κάνω κι αυτό που κάνω δεν είναι άλλο από το να βοηθάω τον συνάνθρωπό μου την στιγμή που με χρειάζεται περισσότερο. Όταν έχω στα χέρια μου την επιταγή της αποζημίωσης ενός ανθρώπου που έγινε καλά με τα χρήματα που σε άλλη περίπτωση θα αναγκαζόταν να πουλήσει ότι έχει και δεν έχει για να τα βρει φαντάζεστε πως με υποδέχεται; Σαν άγγελο εξ ουρανού. Αυτή είναι η ικανοποίηση μου.

Ελπίζω να σας βοήθησα να δείτε λίγο περισσότερο ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της υγείας, που ίσως λίγο πολύ να κάνουμε τα στραβά μάτια, όχι επειδή δεν ενδιαφερόμαστε αλλά επειδή είναι δυσάρεστο το θέαμα.
Ασφάλεια,  αν-ασφάλεια.  Διαλέγεις και παίρνεις.

Ελπίζω μόνο να μην θεωρείται διαφήμιση από τους κανόνες του forum, πραγματικά δεν έχω τέτοια πρόθεση (ούτε την ανάγκη), σε αυτή τη περίπτωση σας παρακαλώ κάντε τις όποιες αλαγές χρειάζονται στο post.

Σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια.
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγ
Post by: xerola on 03 Jul, 2010, 09:05:57
Λευτέρη, αυτά που λες σίγουρα ισχύουν αλλά έχω μια ένσταση ως προς τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών, έχω μεταφράσει πολλούς ισολογισμούς και λογιστικές καταστάσεις για ασφαλιστικές και αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι η ευρωστία τους είναι κάτι σαν τα οικονομικά του ελληνικού κράτους. Εξαρτάται από τον τρόπο υπολογισμού που υιοθετούν  και τα πολιτικά συμφέροντα που τις στηρίζουν. Εξάλλου, πριν λίγο καιρό κόντεψε να κλείσει η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως η ΑΙG άρα κανείς δε μπορεί να μιλάει για απόλυτη σιγουριά σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που καταρρέει παγκοσμίως.
Στην ελληνική αγορά, από την άλλη, με το πρόσχημα της ευρωστίας και της βιωσιμότητας πολλές φορές το κράτος "τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια ασφαλιστικών και επιχειρηματιών" που μέχρι εκείνη τη στιγμή τους έκανε τα στραβά μάτια και τους υποστήριζε (περίπτωση Ψωμιάδη, Commercial Value) ώστε να κλείσουν και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μονοπωλιακή συγκέντρωση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά που μόνο τον ασφαλισμένο δεν ευνοεί.
Φυσικά, ειδικά στον τομέα της υγείας η ιδιωτική ασφάλιση είναι μονόδρομος αλλά ως προς το συνταξιοδοτικό έχω κάποιες αμφιβολίες.

Aυτό που θα ενδιέφερε εμένα να μάθω είναι με ποιους τρόπους και με ποιο κόστος έχεις καταφέρει στα 28 σου να εξασφαλίσεις σίγουρο εισόδημα για το παρόν για το μέλλον, σύνταξη που θα επαρκεί για τις ανάγκες σου στα γεράματα και κυρίως πώς κατάφερες τόσο νωρίς να φτάσεις στο σημείο να μην έχεις ανάγκη την εργασία για να ζήσεις. Εννοείς εργαζόμενος ως ασφαλιστής ή ακολούθησες κάποιο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο που σου εξασφάλισε την οικονομική σου ανεξαρτησία για τώρα και για το μέλλον, αν ναι ποιο ήταν αυτό και με ποιο αρχικό κεφάλαιο;
Αν δε γίνομαι αδιάκριτη φυσικά...
Απλά νομίζω ότι αυτό το case study θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για όλους εμάς που ψαχνόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση.


 
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: Λευτέρης on 03 Jul, 2010, 10:44:56
Όσο κι αν ακούγετε παράξενο παρακαλάω για την κατάρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος κι αυτό επειδή ευννοεί την κορυφή της πυραμίδας και αφήνει τον περισσότερο κόσμο στην πείνα. Είχα δει το Zeitgeist πρόσφατα και δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Όσο αφορά την Εθνική Ασφαλιστική η ιστορία της ξεκινάει από το 1891, έχει επιβιώσει 2 παγκοσμίους πολέμους και ανεξαρτήτος του παρελθόντος της  είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας οπότε αν φτάσουμε στο σημείο να καταρεύσει η Εθνική μετά θα πάρουμε τα βουνά. Φυσικά και υπάρχει πάντα αυτή η πιθανότητα, όλα είναι πιθανά, αλλά το να μην ασφαλίζεσαι με το φόβο ότι θα κλείσει η εταιρία είναι σαν να λες δεν βγαίνω από το σπίτι μου γιατί μπορεί να μου πέσει μια γλάστρα στο κεφάλι.

Έχω πετύχει σε αυτό που κάνω για τους εξής λόγους. Το πιο βασικό αγαπάω τον συνάνθρωπό μου, τα υπόλοιπα πραγματικά ήρθαν μόνα τους. Επίσης είχα και έχω τη τύχη να συνεργάζομαι με τους κορυφαίους σ'αυτόν τον χώρο οι οποίοι πάντα μου στάθηκαν όταν τους χρειάστηκα. Το εισόδημά μου είναι εξασφαλισμένο από τις πωλήσεις που έχω κάνει. Οι ασφαλιστές δεν έχουμε μισθό, πληρωνόμαστε από τα ίδια τα ασφάλιστρα που πληρώνει ο εκάστοτε ασφαλισμένος κι αυτό ισχύει καθ'όλη τη διάρκεια της ασφάλισής του. Φαντάσου το σαν πολλά μικρά ενοίκια, παράλληλα έχω κάποια ακίνητα τα οποία νοικιάζω. Για το θέμα της σύνταξης έχω συνταξιοδοτικό με εγγυημένη απόδοση το οποίο στη λήξη του αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό στο οποίο συνεχίζω να επενδύω χρήματα. Παράλληλα κάνω αποταμίευση, δεν είμαι σπάταλος, η μόνη μου αμαρτία είναι τα τσιγάρα και ευελπιστώ να τα κόψω κι αυτά.

Το κόστος ήταν ότι σε μια ηλικία που όλοι οι φίλοι μου βγαίναν για καφέ και για ποτό εγώ εργαζόμουν χωρίς σταματημό. Δεν δούλευα μόνο όταν κοιμόμουνα αν και καμιά φορά έβλεπα στον ύπνο μου ότι δουλεύω οπότε ξύπναγα και με μια καλή ιδέα! Στην ουσία η "θυσία" μου ήταν ο χρόνος μου, τίποτα άλλο. Βέβαια το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο, εγώ προτιμώ να το βλέπω μισογεμάτο. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις και δε το κάνεις εξαναγκαστικά είναι αδύνατον να μην πετύχεις. Η συμβουλή μου προς όλους είναι πως αν δε σου αρέσει αυτό που κάνεις μη το κάνεις καθόλου. Αν είναι να κάνεις μια δουλειά στην οποία όση ώρα δουλεύεις μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή που την άρχισες, άστο καλύτερα δεν αξίζει τον κόπο. Φυσικά ο καθένας αξιολογεί μόνος του τον χρόνο του οπότε καταλήγουμε στο πόση αξία δίνει ο καθένας στον εαυτό του και στο πόσο αξίζει τον χρόνο του καθενός αυτό που κάνει.

Οι περισσότεροι έχουν σταματήσει να κάνουν όνειρα, τα'χουν καταργήσει οι τηλεοράσεις με την καταστροφολογία. Ο κόσμος πρέπει να κάνει όνειρα, να θέτει στόχους και να βάζει τα δυνατά του να τους πετύχει. Έτσι πας μπροστά, διαφορετικά μένεις στάσιμος ή σε παίρνει η κατηφόρα.

Υπάρχει ένα μυστικό, λέγεται "The Secret". Υπάρχει σε βιβλίο και ταινία, αξίζει να το διαβάσεις ή να το δεις. Εγώ έχω την ταινία και οι περισσότεροι ομιλητές της είναι συνάδελφοι. Ψάξτο και θα το βρείς, είμαι βέβαιως πως θα σε βοηθήσει να βρεις τον δρόμο σου. Επίσης δες "Το μυστικό της επιτυχίας" με τον Will Smith.

Λοιπόν σας έδωσα δουλειά για το σπίτι, δείτε τα και πάρτε με να μου πείτε εντυπώσεις!   :)
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγ
Post by: xerola on 03 Jul, 2010, 11:19:29
Αν κατάλαβα καλά η καλύτερη λύση είναι να γίνουμε κι εμείς ασφαλιστές διότι ως μεταφραστές πληρωνόμαστε με διαφορετικό τρόπο, δουλεύουμε-πληρωνόμαστε και αυτό είναι όλο, συνήθως χωρίς δικαιώματα είσπραξης προμηθειών επί της μετάφρασης... (αστειεύομαι!)

Από την άλλη, τα εγγυημένα συνταξιοδοτικά προγράμματα  απ'ότι έχω δει δεν έχουν και τόσο θεαματικές αποδόσεις όταν αυτές αποπληθωριστούν στη λήξη τους κυρίως εξαιτίας του υψηλότατου κόστους διαχείρισής τους αφού τα πρώτα  χρόνια σχεδόν όλο το ποσό που πληρώνει ο ασφαλισμένος το μοιράζονται η ασφαλιστική εταιρεία και ο ασφαλιστής και μετά αρχίζει η επένδυση του κεφαλαίου (όπως με τις τοκοχρεολυτικές δόσεις των δανείων με τις οποίες πρώτα εξωφλούνται τόκοι και μετά κεφάλαιο)  με αποτέλεσμα αν διακόψεις νωρίτερα από κάποια χρόνια το πρόγραμμα με σκοπό να μην το συνεχίσεις άλλο να χάνεις ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου που έχεις πληρώσει.

Τώρα ως προς συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες όλοι έχουμε θετικές και αρνητικές εμπειρίες ως πελάτες. Για την Εθνική που αναφέρεις για παράδειγμα, ως πελάτης της στον κλάδο αυτοκινήτου έτυχα πολύ άσχημης μεταχείρισης όταν προέκυψε ατύχημα και διαπίστωσα πολύ δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και κωλυσιεργεία στις αποζημιώσεις πράγμα που δεν είχα διαπιστώσει ως ασφαλιζόμενη στον κλάδο υγείας στην commercial value που έκλεισε ως μη βιώσιμη υποτίθεται.
Επίσης με τις εξαγορές και στις συγχωνεύσεις ποτέ δεν ξέρεις που θα βρεθείς ασφαλισμένος. Πιστεύεις ότι  η Εθνική δε θα μπορούσε να πουληθεί κάποια στιγμή, ειδικά τώρα που οι τράπεζες αρχίζουν να μην αντέχουν άλλο να καλύπτουν τις ζημιές των ασφαλιστικών τους και ότι θα έχει πάντα το δεκανίκι της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας;
Να σκεφτείς ότι εγώ είχα ασφαλιστεί σε μεγάλη ξένη εταιρεία τη Nordstern Colonia που τελικά εξαγοράστηκε από την commercial value που τελικά προσχώρησε στον όμιλο ΑΣΠΙΣ και τελικά έκλεισε κι εγώ βρέθηκα χωρίς συμβόλαιο περίθαλψης . Τώρα που πήγα στην Αγροτική, παρόλο που είναι τραπεζική εταιρεία και αυτή πάλι  σιγουριά δεν αισθάνομαι. Η ασφάλιση υγείας θεωρώ ότι είναι απαραίτητη αλλά το θέμα της σιγουριάς των εταιρειών πονάει λίγο και η μόνη σιγουριά που υπάρχει είναι η καλή σχέση εμπιστοσύνης με κάποιον επαγγλεματία το χώρου όπως εσύ που θα σε καθοδηγήσει σωστά σε περίπτωση δυσκολίας...

Επειδή μου αρέσει να μιλάω με αριθμούς όταν πρόκειται για χρήματα και όχι με συναισθηματικά επιχειρήματα  στο συνταξιοδοτικό που εσύ ο ίδιος επέλεξες ως επαγγελματίας του χώρου για τον εαυτό σου ποια καθαρή ποσοστιαία απόδοση θα λάβεις μετά  πόσα χρόνια και για ποιο κεφάλαιο ετησίως;   
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: spiros on 03 Jul, 2010, 11:26:20
Το να έχεις καλό ασφαλιστή (που θα βγάλει το φίδι από την τρύπα για πάρτη σου) και καλή σχέση μαζί του είναι νομίζω ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, δυστυχώς, τίποτε δεν λειτουργεί πλήρως αυτοματοποιημένα για το καλύτερο συμφέρον του πελάτη.
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγ
Post by: xerola on 03 Jul, 2010, 11:34:23
Το Secret μήπως το έχει μεταφράσει κανείς από εμάς να μου το στείλει με mail για να μην πιαστώ αδιάβαστη;
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: spiros on 03 Jul, 2010, 11:37:21
Υπάρχουν πολύ καλύτερα βιβλία του είδους από το The Secret (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Secret_(book)).

Ξεκίνα με το κλασικό και δωρεάν https://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=60561.0
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: Falcon on 03 Jul, 2010, 11:45:45
χεχε... αυτό σκεφθόμουν κι εγώ... να αλλάξουμε ιδιότητα... αλλά δεν είναι εύκολο να πετύχεις ως ασφαλιστής... πρέπει να "το' χεις". Επειδή εργαζόμουν σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία για κάποια χρόνια, έβλεπα ασφαλιστές με μέτριο εισόδημα και ασφαλιστές με πολύ υψηλό εισόδημα και οι τελευταίοι κατείχαν αυτό το "κάτι" που χρειάζεται να έχει κανείς για να δημιουργήσει, να συντηρήσει και να αναπτύξει μια μεγάλη πελατειακή βάση. Κι αυτό το "κάτι", δε μαθαίνεται... Συνήθως, δε οι τελευταίοι είναι κι αυτοί που στηρίζουν τους πελάτες τους σωστά και επαγγελματικά.

Όσο για τη νοοτροπία του "δημόσια υπαλλήλου", αυτή επικρατεί στα γραφεία και μπορώ να πω με σιγουριά ότι επικρατεί σε όλες τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.... εργάζονται υπάλληλοι εκεί που προσλήφθηκαν πριν από 2 δεκαετίες με μη πελατοκεντρική νοοτροπία και με δεινοσαυρικές εσωτερικές πολιτικές... πάντα το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

Εμείς δε, δουλεύουμε σήμερα, παραδίδουμε άμεσα, πληρωνόμαστε μετά από κάποιους μήνες (καμιά φορά κινδυνεύουμε να μην πληρωθούμε) και έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν σκληρό  ανταγωνισμό, λόγω της έλλειψης κατοχύρωσης μιας κατώτερης βάσης προσφερόμενων τιμών.

Και για να πω την αλήθεια, τίποτα πια δεν είναι σίγουρο στις μέρες μας και ο κίνδυνος να καταρρεύσει μια επένδυσή μας είναι πιο άμεσος... Νομίζω ότι τα παλιά χρόνια, ο κίνδυνος να καταρρεύσει ένας μεγάλος χρηματο-οικονομικός οργανισμός ήταν μακρινός εφιάλτης. Σήμερα, που όλα εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, ο κίνδυνος αυτός μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιμγή.

Το Secret, απ' όσο ασχολήθηκα παλιά, μιλά για τη θεωρία ότι όλοι είμαστε ικανοί να προσελκύσουμε αυτό που επιθυμούμε... με τον τρόπο σκέψης μας και τη στάση ζωής μας... (attitude)...  Βέβαια, μην ξεχνάμε: Συν Αθηνά και χείρα κίνει.
http://www.greekbooks.gr/BookDetails.aspx?id=188826
Προσωπικά, βρήκα αυτό το βιβλίο σαν μια... μάλλον εμπορική προσέγγιση σε θέματα αυτο-γνωσίας.

Πράγματι, όπως λέει ο Σπύρος, υπάρχουν πολύ καλύτερα βιβλία.

Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγ
Post by: xerola on 03 Jul, 2010, 11:48:26
Eυχαριστώ! Επίσης υπάρχει κι αυτό http://www.selfstartersweeklytips.com/tagr.htm και μπορεί κανείς να το κατεβάσει δωρεάν ...
Κάτι τέτοια διαβάζω και άντε να προσαρμοστώ με τις αμοιβές του μεταφραστή μετά...

Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: Λευτέρης on 03 Jul, 2010, 16:10:50
Όπως συμφώνησα και προηγουμένως όλα είναι πιθανά και τίποτα δεν αποκλείεται. Ειδικά όταν μιλάμε για εταιρίες κολοσσούς τα συμφέροντα είναι τεράστια.

Φίλε xerola πιστεύω πως αυτό το αρχείο περιέχει όλους τους αριθμούς που χρειάζεσαι :)  http://rapidshare.com/files/404686400/LG.xps
Αν για κάποιο λόγο δε κατεβαίνει ή δε μπορείς να το ανοίξεις πες μου.

Αναφέρθηκα στο the secret γιατί δεν γνωρίζω κάποιο άλλο, απ'τη στιγμή που υπάρχουν καλύτερα.. ακόμα καλύτερα!

Αναφορικά στο θέμα των αποζημιώσεων των τροχαίων θα σας πω πως η Εθνική ίδρυσε μια νέα υπηρεσία με την οποία αν τρακάρεις και δεν φταις παίρνεις τηλέφωνο, έρχεται επιτόπου ένας συνεργάτης ο οποίος αναλαμβάνει όλα τα διαδικαστικά. Μεταφέρει το αυτοκίνητο σε συνεργαζόμενο εξουσιοδοτημένο συνεργείο όπου γίνεται η επισκευή και αποζημιώνεται κατευθείαν από την ασφαλιστική (μέσω Φιλικού Διακανονισμού). Εσύ απλά πας και το παραλαμβάνεις φτιαγμένο έτοιμο.

Internet όλοι έχουμε, για να μην κάνω τον υπέρμαχο της Εθνικής μπορείτε και μόνοι σας να επισκεφτείτε το site της εκάστοτε εταιρίας που σας ενδιαφέρει και να κάνετε κι από μόνοι σας μια έρευνα αγοράς επί του όποιου θέματος σας απασχολεί.
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγ
Post by: xerola on 03 Jul, 2010, 19:24:16
Ωχ Λευτέρη! Έπεσες στην περίπτωση ακριβώς...
Πριν 4 χρόνια ασφαλισμένη στην Εθνική τράκαρα χωρίς να φταίω, ήρθε η βοήθεια που αναφέρειις, είχα μικτή και έκανα και φιλικό διακανονισμό με το άλλο αυτοκίνητο (ασφαλισμένο ΙΝG).
Πέρασα έναν ολόκληρο Γολγοθά στην Εθνική Χαλανδρίου με τον κ. Ζούβελο να επιμένει ότι επειδή επρόκειτο για ολική καταστροφή σε αυτοκίνητο κάποιας παλαιότητας έπρεπε να εισπράξω ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση με τη δηλωμένη στο συμβόλαιο αξία του αυτοκινήτου μου που δεν είχε και μεγάλη απόκλιση από εκείνη της αγοράς μεταχειρισμένων και μάλιστα με καθυστέρησαν μήνες μέχρι να μου πουν τα ευχάριστα νέα με τη δικαιολογία ότι η άλλη εταιρεία δεν αποδέχεται την ευθύνη για τη ζημιά και την υπαιτιότητα του πελάτη της.
Στο μεταξύ ήμουν χωρίς αυτοκίνητο και άρχισα στην απελπισία μου να απευθύνομαι στην ING απειλώντας ότι είμαι αποφασισμένη να πάω δικαστικά  από την οποία με πληροφόρησαν ότι είχαν εγκρίνει όλο το ποσό που αναγραφόταν στο συμβόλαιό μου ως αξία του αυτοκινήτου μου (για επισκευή ή αποζημίωση ολικής καταστροφής) αμέσως μετά τη δήλωση του ατυχήματος ακριβώς επειδή ήταν περίπτωση από χέρι χαμένη γι αυτούς αν πήγαινε δικαστικά (παραβίαση stop) και μάλιστα το είχαν πληρώσει στην Εθνική κλείνοντας τη ζημιά.
Μετά από αυτό απευθύνθυκα σε δικηγόρο, απείλησα την Εθνική με αγωγή ζητώντας ένα σωρό λεφτά για ψυχική οδύνη, έξοδα κλπ και τελικά με φώναξε ο κ. Ζούβελος (διακανονιστής ζημιών στο Χαλάνδρι ) για να μου προσφέρει το σύνολο του ποσού διότι όπως καταλαβαίνεις αν πήγαινα δικαστικά θα έπερνα τα χρήματα αυτά με 10% τόκο (αυτό κι αν λέγεται επένδυση) και οι δικηγόροι κάνουν "κρα" να αγοράσουν κάποιες τέτοιες σίγουρες υποθέσεις δίνοντάς σου οι ίδιοι τα χρήματα και κερδίζοντας τη διαφορά από την αποζημίωση.
Θεωρώ σαφώς υπεύθυνη την Εθνική και τους υπαλλήλους της που πιθανότατα ακολουθώντας κατευθυντήριες γραμμές της εταιρείας τους παρακρατούσαν το ποσό πιθανότατα για επενδυτικούς λόγους και διαπραγματεύονταν μαζί μου για να βγάλει η εταιρεία κέρδος από το φιλικό διακανονισμό του δικού της πελάτη.
Το λάθος μου είναι ότι η ασφαλίστριά μου δεν ήταν αρκετά πελατοκεντρική επαγγλεματίας ή παρα ήταν επιτυχημένη (με βραβεία μεγάλης παραγωγής κλπ) για να ασχοληθεί με το απλό αυτοκινητάκι του πελάτη της...
Τέλος πάντων, περασμένα ξεχασμένα και πιθανότατα να αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά το ανέφερα ως περίπτωση για να καταλήξω στο συμπερασμα ότι παίζει ρόλο πάντα ο ασφαλιστής και το ενδιαφέρον του για τον πελάτη και όχι το μέγεθος της εταιρείας τελικά.
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγ
Post by: spiros on 03 Jul, 2010, 19:28:47
Τέλος πάντων, περασμένα ξεχασμένα και πιθανότατα να αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά το ανέφερα ως περίπτωση για να καταλήξω στο συμπερασμα ότι παίζει ρόλο πάντα ο ασφαλιστής και το ενδιαφέρον του για τον πελάτη και όχι το μέγεθος της εταιρείας τελικά.


Αυτό είπα κι εγώ πιο πριν.
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: Falcon on 03 Jul, 2010, 19:35:51
"Η Ελλάδα πεθαίνει στο ράντζο:
Τριτοκοσμικές είναι οι εικόνες και στα Νοσοκομεία Παίδων: οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές με αποτέλεσμα οι κοινόχρηστες τουαλέτες να έχουν μετατραπεί σε δημόσια αποχωρητήρια. Οπως μάλιστα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, εξωτερικοί επισκέπτες λούζονται στους νιπτήρες και πλένουν τα ρούχα τους, τα οποία έπειτα στεγνώνουν στα καλοριφέρ.....
"
http://www.madata.gr/diafora/health/68590.html
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: spiros on 03 Jul, 2010, 19:41:12
https://www.youtube.com/watch?v=c-sGkSB6OTA
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: evdoxia on 07 Jul, 2010, 16:19:29
Εαν κάποιος πιστεύει ότι τα γράφω όλα αυτά μόνο για το συμφέρων μου κάνει λάθος. Σε 3 μήνες μπαίνω στα 28. Δόξα το Θεό έχω ήδη εξασφαλίσει εισόδημα για το υπόλοιπο της ζωής μου.

Γειά χαρά Λευτέρη, είμαι μεταφράστρια/ασφαλίστρια,
Απ' ότι διάβασα πιο πάνω, όχι μόνο έχεις εξασφαλίσει τα προς το ζειν αλλά και κάτι περισσότερο. Οπότε φαντάζομαι ότι δεν θα σε ενδέφερε να αναλάβεις όλα τα ορφανά μου τώρα που φεύγω από το χώρο της ασφάλισης; Έχεις κάποιον συνεργάτη σου ο οποίος ίσως ενδιαφέρεται?

:ο)
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: Λευτέρης on 07 Jul, 2010, 18:02:34
Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον ο οποίος δε θα ενδιαφερόταν, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Ίσως με εξαίρεση τους αρχι-επιθεωριτές! :)

Μήπως έδωσα την εντύπωση ότι έχω σταματήσει να εργάζομαι; Γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ούτε πρόκειται να σταματήσω.

Εάν μου επιτρέπεις εσύ γιατί αποχωρείς από τον κλάδο;
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγ
Post by: xerola on 07 Jul, 2010, 18:18:08
Λευτέρη, αποχωρεί γιατί θέλει να κόψει το κάπνισμα οριστικά... χαχαχα!
Evdoxia το πήρες απόφαση τελικά;
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: evdoxia on 07 Jul, 2010, 18:24:20
Αποχωρώ επειδή διαπίστωσα ότι είναι πολύ πιο προσοδοφόρες οι μεταφράσεις από τις ασφάλειες εν τέλει.
Λευτέρη εσύ είσαι καινούργιος στη λίστα, θα προτιμήσω σύσταση από τους παλιούς επειδή είμαι κι εγώ παλιά καραβάνα.

Παιδιά κανένας συγγενής;
Άσε που είναι και το κάπνισμα. Αυτό που το πας. Πολύ κάπνισμα με τις ασφάλειες ρε παιδάκι μου!
Title: Re: Ιδιωτική ή Δημόσια ασφάλεια υγείας / ασφάλιση υγείας;
Post by: Λευτέρης on 07 Jul, 2010, 20:28:06
Vouala!

(https://www.translatum.gr/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fquitcigarettes.net%2Fwp-content%2Fuploads%2F2008%2F11%2Fnicorette_fruit.jpg&hash=31960a43759bda059cbc35441aa33f5465238e33)

Πάρε τσιχλίτσες και μην αφήσεις τα παιδιά σου ορφανά. :)