Σε όλες τις γλώσσες της Ε.Ε. ο διαδικτυακός χώρος «.eu»

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 72794
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Σε όλες τις γλώσσες της Ε.Ε. ο διαδικτυακός χώρος «.eu»

Όταν η ICANN εγκρίνει τα διεθνή ονόματα χώρου (IDN) στο ανώτατο επίπεδο για το «.eu», θα μπορούν οι καταχωρούντες στην ΕΕ να καταχωρίζουν ολόκληρες διευθύνσεις στον Παγκόσμιο Ιστό.

Από σήμερα, οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί μπορούν να καταχωρούν ονόματα για ιστότοπους .eu στο χρησιμοποιώντας αλφαβητικούς χαρακτήρες και από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι καταχωρούντες μπορούν, παραδείγματος χάρη, να χρησιμοποιούν λέξεις σε ελληνική ή κυριλλική γραφή, όπως www.διαδίκτυο.eu.

Τα διεθνοποιημένα ονόματα χώρου (IDN) είναι διαδικτυακά ονόματα χώρου που περιέχουν και άλλους χαρακτήρες εκτός από τους 26 του λατινικού αλφαβήτου «a» έως «z», τα ψηφία «0» έως «9» και την παύλα «-». Όσοι καταχώριζαν ονόματα χώρου στο «.eu», μπορούσαν ως τώρα να χρησιμοποιούν μόνον αυτή την περιορισμένη σειρά χαρακτήρων, τώρα όμως τα ονόματα είναι δυνατό να καταχωριστούν σε διάφορες επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι ο ευρωπαϊκός χώρος ανωτάτου επιπέδου «.eu» θα πρέπει να προσφέρει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης χαρακτήρων από όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Οι πολίτες της ΕΕ θα είναι σε θέση να καταχωρίζουν ονόματα χώρου σε μη λατινική γραφή, πράγμα σημαντικό για γλώσσες όπως η ελληνική ή η βουλγαρική. Επίσης, Ισπανοί και Βάσκοι μπορούν να καταχωρίζουν ονόματα με «?» ενώ γάλλοι, πορτογάλοι και καταλανοί μπορούν να χρησιμοποιούν το «?».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επίσης για να εισαγάγει, το ταχύτερο δυνατό, παραλλαγές διεθνοποιημένων ονομάτων χώρου στο ανώτατο επίπεδο «.eu» (π.χ. το ίδιο το «eu» σε ελληνικούς ή κυριλλικούς χαρακτήρες). Το Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του φόρουμ για τη διοίκηση του Ίντερνετ, η Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ ενημέρωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του ICANN (το φορέα του Ίντερνετ για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών) Ροντ Μπέκστρομ σχετικά με τα σχέδια της Επιτροπής.

Όταν ICANN εγκρίνει τα διεθνή ονόματα χώρου (IDN) στο ανώτατο επίπεδο για το «.eu», θα μπορούν οι καταχωρούντες στην ΕΕ να καταχωρίζουν ολόκληρες διευθύνσεις στον Παγκόσμιο Ιστό χρησιμοποιώντας χαρακτήρες από το αλφάβητό τους (δηλαδή το «europa» και το «.eu»).

Ο χώρος ανωτάτου επιπέδου της Ευρώπης, «.eu» έχει καθιερωθεί από την ΕΕ, αλλά τη φροντίδα λειτουργίας του έχει ο ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός EURid. Ο όμιλος αυτός, αποτελούμενος από βελγικό, τσεχικό, ιταλικό, σουηδικό και σλοβένικο μητρώο, άρχισε τη λειτουργία του «.eu» το 2005. Μέχρι στιγμής υπάρχουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια ονόματα χώρου «.eu». Στην Ελλάδα στις 30/9/2009 είχαν καταχωριστεί 26.231 ονόματα χώρου .eu και μεταξύ 2007-2009 η αύξηση έφθασε το 28% (έναντι μέσου όρου 10% στην ΕΕ).

Οι δέκα μεγαλύτεροι μεγαλύτεροι χώροι (domains) στις 30/9/09

domain names Αριθμός καταχωρήσεων

.com 82.467.859

.de 13.077.091

.cn 12.545.589

.net 12.477.730

.org 7.840.201

.uk 7.826.095

.info 5.282.857

.nl 3.523.290

.eu 2.991.205

.biz 2.370.874

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools