δίκαιη μετάβαση → just transition

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 72893
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
δίκαιη μετάβαση → just transition

Just Transition is a framework developed by the trade union movement to encompass a range of social interventions needed to secure workers' rights and livelihoods when economies are shifting to sustainable production, primarily combating climate change and protecting biodiversity. It has been endorsed internationally by governments in different arenas, including the International Labour Organization (ILO), the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) in the Paris Agreement, and the Katowice Climate Conference (COP24) and the European Union.
Just Transition - Wikipedia

Η έννοια της δίκαιης μετάβασης ("just transition") χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στη βόρεια Αμερική για να δηλώσει το αίτημα εκπόνησης σχεδίων στήριξης των εργαζομένων που πλήττονταν από την εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος.

Η ιδέα για τη χρηματοδότηση των χαμένων θέσεων εργασίας είχε διατυπωθεί αρκετά νωρίτερα στους κόλπους του αμερικανικού συνδικαλιστικού κινήματος και ο περιεκτικός όρος "δίκαιη μετάβαση" αποτέλεσε το ιδανικό επικοινωνιακό ένδυμα. Έκτοτε, η σημασία της δίκαιης μετάβασης διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ τα τελευταία χρόνια συνδέθηκε ειδικότερα με τη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στην κλιματική αλλαγή και τα μέτρα για τη διαχείριση του προβλήματος, αναφέρουν τη δίκαιη μετάβαση ως μια επιταγή που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών στήριξης των πολιτών, των επιχειρήσεων και των περιοχών που πλήττονται από τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, η Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή τονίζει με έμφαση στο προοίμιό της την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι "επιταγές μιας δίκαιης μετάβασης του εργατικού δυναμικού στη νέα κατάσταση και της δημιουργίας θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας και υψηλής ποιότητας θέσεων απασχόλησης σύμφωνα με τις εθνικά καθορισμένες αναπτυξιακές προτεραιότητες". Αντίστοιχα, στην ανακοίνωση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έχοντας προσδιορίσει τον στόχο της Συμφωνίας που είναι ο μετασχηματισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία με μια οικονομία σύγχρονη, ανταγωνιστική και αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η μετάβαση αυτή πρέπει να είναι δίκαιη, δηλαδή "να δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο και να μεριμνά για τις περιφέρειες, τους κλάδους και τους εργαζομένους που θα έρθουν αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες προκλήσεις".
ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ | ΣΔΑΜ - Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

ar: انتقال عادل; cs: spravedlivá transformace; cy: trawsnewid cyfiawn; de: gerechter Übergang; en: just transition; es: transición justa; fr: transition juste; gl: transición xusta; ha: canjin adalci; hi: सिर्फ संक्रमण; ja: 公正な移行; mk: just transition; pl: sprawiedliwa transformacja; pt: just transition; ru: справедливый переход; ur: منصفانہ منتقلی
« Last Edit: 11 Jul, 2021, 10:49:11 by spiros »
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools