Ρέκβιεμ για τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

zephyrous

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 3698
  • Gender:Male
Και φυσικά, όπως θα έπρεπε να είναι κάθε ρέκβιεμ, δεν εξιδανικεύει, αλλά λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ένα από τα καλύτερα κείμενα που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό σε ελληνική εφημερίδα.

Άρθρο του Διονύση Γουσέτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αυγή.
 
Ο θάνατος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (11/3/2006) ήταν τραγικός. Τραγικός για τον ίδιο. Τραγικός για τα θύματά του, που στερήθηκαν την απονομή δικαιοσύνης. Τραγικός και για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), που δέχεται επιθέσεις.
 
Η περίοδος των κυβερνήσεων Μιλόσεβιτς (1987- 2000) ήταν αποφράδα για τη χώρα του. Ήταν μια εποχή διαδοχικών πολέμων και ανατριχιαστικών ωμοτήτων, που συγκλόνισαν την τότε Γιουγκοσλαβία. Η παραπομπή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης αφορούσε τον ενεργό ρόλο του στην υποκίνηση αυτών των ωμοτητών. Η κατηγορία περιλάμβανε τη χειρότερη μορφή τους: τη γενοκτονία.
 
Η περίοδος των κυβερνήσεων Μιλόσεβιτς υπήρξε η περίοδος της πλήρους καταστροφής της σερβικής οικονομίας και της αποσύνθεσης της σερβικής κοινωνίας. Υπήρξε η περίοδος της πλήρους απομόνωσης της χώρας του από την Ευρώπη και τον κόσμο, η περίοδος της ηθικής και κοινωνικής κατάρρευσης.
 
Την ίδια περίοδο, ο Μιλόσεβιτς, τα μέλη της οικογένειάς του και οι στενοί συνεργάτες του ενεθυλάκωσαν τεράστιο πλούτο. Ορισμένοι από αυτούς κατηγορήθηκαν ότι διέταξαν σειρά δολοφονιών, όπως του δημοσιογράφου Σλάβκο Τσουρούβιγια και του πρώην προέδρου της Σερβίας Ιβάν Στάμπολιτς, καθώς και αρκετές απόπειρες δολοφονίας του πολιτικού αρχηγού Βουκ Ντράσκοβιτς. Τόσο η σύζυγός του, όσο και ο γιος, αλλά και η κόρη του, είναι υπόδικοι: όχι στο Διεθνές ιμπεριαλιστικό Δικαστήριο, αλλά στη χώρα τους.
 
Ωστόσο, οι εθνικιστές δε μαθαίνουν από τα παθήματά τους: πολλά ΜΜΕ της Σερβίας αμιλλώνται σε υστερικές κραυγές, σε κατάρες κατά της Δύσης και του ΔΠΔ και σε θεωρίες συνωμοσίας για τα αίτια του θανάτου. Στο Κόσοβο, η πολιτική του εκλιπόντος, οι τότε διώξεις του 80% του πληθυσμού (των Αλβανών), κατέληξε στο να ζει σήμερα το υπόλοιπο 20% (οι Σέρβοι) σε θυλάκους, παρέα με το φόβο και την ανέχεια. Όμως, αυτό δεν εμπόδισε πολλούς από αυτούς να θρηνούν το θάνατο του υπαίτιου της δυστυχίας τους.
 
Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι οι αντιιμπεριαλιστές βρίσκονται σε απεργία.
 
-         Πού βρίσκεται ο αδούλωτος πρόεδρος της δημοκρατίας μας; Στις φαύλες σερβικές εκλογές της 24/9/2000, εκείνες που το ξεσκέπασμά τους σήμανε το τέλος του Μιλόσεβιτς, ήταν προσκεκλημένος παρατηρητής.
 
-         Πού βρίσκεται ο αδάμαστος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, δικηγόρος της οικογένειας Μιλόσεβιτς, καλεσμένος κι αυτός του Σλόμπο στις εκλογές εκείνες;
 
-         Πού βρίσκονται οι 77 περήφανοι βουλευτές όλων των κομμάτων, που διαμαρτυρήθηκαν με διάβημα στη Γιουγκοσλαβική πρεσβεία, όταν προσήχθη ο ηγέτης στο ΔΠΔ;
 
-         Πού βρίσκεται ο ρέκτης κ. Πάγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη δίκη Μιλόσεβιτς ως την αποθέωση του παγκόσμιου κυνισμού;
 
-         Πού βρίσκεται ο αρχιεπίσκοπος -κεραυνός, που την εποχή του Κάρατζιτς και της Σρεμπρένιτσα μας βεβαίωνε ότι «στη Βοσνία οι Σέρβοι μάχονται υπέρ βωμών και εστιών, με το σταυρό στο ένα χέρι και το όπλο στο άλλο»;
 
-         Πού βρίσκονται οι κονδυλοφόροι που προπηλάκιζαν κάθε ανεξάρτητη και αμερόληπτη φωνή, περιλαμβανομένης και εκείνης της Διεθνούς Αμνηστίας; Που βρίσκεται τελικά το 65% των Ελλήνων που δήλωναν φίλοι του Μιλόσεβιτς;
 
Παραδόξως, όλοι σχεδόν σιώπησαν. Δεν υπήρξαν δηλώσεις συμπαράστασης «στον αγωνιζόμενο Σερβικό λαό», οργισμένη αρθρογραφία, διαβήματα εναντίον του ΔΠΔ, ψηφίσματα, αντιπροσωπείες στην κηδεία και οι λοιπές συνήθεις εκδηλώσεις στις οποίες μας συνήθισαν οι ελληνόψυχοι θρησκευτικά ή ιδεολογικά συγγενείς. Ακραίος οπορτουνισμός αυτή η απεργία; Πιθανόν. Αλλά όχι μόνο. Πίσω από τους ελληνόψυχους κρύβονται οι αφανείς. Εκείνοι για τους οποίους ο εθνικισμός και η ορθοδοξία είναι επικερδές επάγγελμα. Είναι αυτοί που έσπαγαν, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων, το εμπάργκο του ΟΗΕ και προμήθευαν το Σλόμπο με όπλα και πετρέλαιο. Οι δήθεν φίλοι του σερβικού λαού, που κρατούσαν τον σφετερισμένο ιδρώτα των Σέρβων στις τράπεζες της χώρας μας και της «μαρτυρικής μεγαλονήσου». Όλοι αυτοί δεν έχουν πια τίποτα άλλο να αρμέξουν.
 
Μόνο η ‘αγνή από οικονομικές κομπίνες’ αριστερά ύψωσε τους τόνους, είτε πιστεύοντας ότι η εθνοκαπηλεία θα της αποφέρει εκλογικά κέρδη, είτε λόγω οξύτατου Κανελισμού, επικερδούς βεβαίως και αυτού, αφού το περιοδικό της Λιάνας Κανέλη χρηματοδοτείται από τους κουτόφραγκους. Η Αλέκα Παπαρήγα κράτησε ψηλά τη σημαία της λάσπης, βεβαιώνοντάς μας ότι πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονία. Κάτι που ούτε η χήρα του εκλιπόντος τόλμησε να πει. Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, ας πούμε ότι στην περίπτωση του Κοσόβου, αντίθετα με εκείνη της Βοσνίας, η αριστερά δικαιώνεται: η επέμβαση των Δυτικών δεν πέτυχε τους στόχους που διακήρυξε. Δεν αποκατέστησε τη γαλήνη και την αξιοπρέπεια που κατέστρεψε ο Μιλόσεβιτς. Αλλά αυτό είναι μια άλλη πικρή ιστορία, που δεν σχετίζεται με τα κατορθώματα του μακαρίτη, όσο και αν προσπαθούν μερικοί.


tsioutsiou

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 583
Και φυσικά, όπως θα έπρεπε να είναι κάθε ρέκβιεμ, δεν εξιδανικεύει, αλλά λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ένα από τα καλύτερα κείμενα που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό σε ελληνική εφημερίδα.

Άρθρο του Διονύση Γουσέτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αυγή.
 

O Δ.Γ. "ξέχασε" να μας θυμίσει τό θαυμασμό των Δυτικών για τον "συνετό και πλέον αξιόπιστο συνομιλητή" τους το 1995, όπως και πως οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Βοσνία ήταν η πρώτη πολεμική επίθεση του "αμυντικου συμφώνου" σε ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα από το 1945, κατά παράβαση ακόμη και της δικής τους "νομιμότητας". Καλά, δεν μιλάμε για "λεπτομέρεις" - κουβέντα για τη "σφαγή-αφορμή" στή μαρκάλε, κουβέντα για την προβοκάτσια του Ράτσακ, κουβέντα πώς οι "εχθροί του εθνικισμού" διάλυσαν μια πολυεθνική ομοσπονδία σε 5-6 νέα εθνικά κράτη!

Για να μην σε κακοκαρδίσω, Ζeph., το ασπάζομαι το κείμενο ως Favourite Fiction. zephyrous

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 3698
  • Gender:Male
Δεν πρόκειται να με κακοκαρδίσεις, αφού συζητώ κάθε αντίθετη άποψη. Και μάλιστα, στο συκεκριμένο ζήτημα, κυριαρχεί η αντίθετη άποψη, δυστυχώς. Η καρδιά του θέματος είναι ότι σύσσωμος ο ελληνικός χώρος έσπευσε να εξυμνήσει τότε τις σφαγές, ανακηρύσσοντας τον Μιλόσεβιτς και το επιτελείο του σε ήρωες, κάνοντας συναυλίες κ.ά. προς τιμήν τους και στέλνοντάς τους στρατιωτική (και όχι μόνο) βοήθεια (με τις κυβερνήσεις να  ελπίζουν φυσικά ότι κάποια στιγμή θα μοιράζονταν το έδαφος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας). Για μένα, η άνανδρη σφαγή της Σρεμπρένιτσα θα αποτελεί πάντοτε σημείο αναφοράς και το ισχυρότερο αντεπιχείρημα στους απανταχού εθνικιστές και υποστηρικτές κάθε σφαγής. Εννοείται ότι δεν παίρνω το μέρος της Δύσης και δεν υποστηρίζω τις στρατιωτικές επεμβάσεις εναντίον αμάχων. Το αίμα δεν ξεπλένεται με αίμα, πόσω μάλλον με αίμα αθώων. Όπως λέει κι ο μπαρμπα-Αλμπέρ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΑΡΑ. ;)


tsioutsiou

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 583
Η καρδιά του θέματος είναι ότι σύσσωμος ο ελληνικός χώρος έσπευσε να εξυμνήσει τότε τις σφαγές, ανακηρύσσοντας τον Μιλόσεβιτς και το επιτελείο του σε ήρωες, κάνοντας συναυλίες κ.ά. προς τιμήν τους και στέλνοντάς τους στρατιωτική (και όχι μόνο) βοήθεια (με τις κυβερνήσεις να  ελπίζουν φυσικά ότι κάποια στιγμή θα μοιράζονταν το έδαφος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας).
Δεν εξύμνησαν αυτό οι Ελληνες. Αρνήθηκαν να χάψουν το άπίθανο παραμύθι ότι ο πλανήτης κινδύνευε από έναν αιμοσταγή τύραννο σε μια χώρα την οποία ο Κλίντον, προσωπικά, έδειχνε σε χάρτες στους Αμερικανούς τηλεθεατές για να μάθουν πού βρίσκεται.
Φυσικα κανείς από τους φιλειρηνιστες του "ανθρωπιστικού πολέμου" (μεταλλαγμένο είδος στην Αριστερα) δεν μας εξήγησε πώς κόντεψε να διαλυθεί η ΠΓΔΜ απο τη Σλαβο-Αλβ σύγκρουση, όταν το "τέρας", που υποτίθεται προκαλούσε τον πόλεμο παντού, ήταν από καιρού στη φυλακή. Θυμίζω ότι επί Μ. δεν έπεσε ντουφεκιά.

Και κάτι ακόμα: η Σρεμπρένιτσα δεν είναι επιχείρημα (πέραν της μεγάλης συζήτησης πώς και τί προηγήθηκε). Οι Σύμμαχοι βύθισαν τον Αξονα σε θηριώδεις "Σρεμπρένιτσες". Αυτό τους στέρησε το ηθικό έδαφος ότι έδιναν ένα δίκαιο αγώνα;zephyrous

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 3698
  • Gender:Male
Το τέρας (και όχι "τέρας") είναι υπεύθυνο για την εν ψυχρώ σφαγή 8.000 αμάχων στη Σρεμπρένιτσα. Και δε μιλάμε μόνο για μαύρη σελίδα στην ιστορία των Σέρβων, αλλά και για μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς ήταν η μοναδική χώρα που στήριξε την εκκαθάριση. Τα λάφυρα των Ελλήνων εθελοντών-"κυνηγών κεφαλών" δεν ήταν μόνο υλικά. Βίασαν, έκαψαν, σκότωσαν. Και όλα αυτά με την πλήρη κάλυψη του ελληνικού πολιτικού και θρησκευτικού κόσμου. Αν όλα αυτά τα θεωρείς δευτερεύοντα, δεν μπορώ να επιμείνω. Προφανώς, δεν μπορώ να σε πείσω με τίποτα. Είναι πασιφανές ότι οι απόψεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Καλή σου μέρα. :)

Υ.Γ. Όσο για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, εδώ οι Έλληνες αρνούνται ακόμη να δεχτούν την επίσημη ονομασία της χώρας, θα αναγνωρίσουν ότι διεκδικούσαν και τα εδάφη της; Και μην ξεχνάμε το εκβιαστικό εμπάργκο στα νότια σύνορα της χώρας, που καταδίκαζε 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτοί, σε τί έφταιγαν;


tsioutsiou

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 583
Το τέρας (και όχι "τέρας") είναι υπεύθυνο για την εν ψυχρώ σφαγή 8.000 αμάχων στη Σρεμπρένιτσα.

Ο συσχετισμός με τον Μ. δεν τεκμηριώνεται εκ των προτέρων και γι'αυτό κλήθηκε το ad hoc Δικαστήριο, μην το ξεχνάμε, (ο κόσμος ακόμα νομίζει ότι πρόκειται για το γνωστό Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης!) να το διερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες. Επειδή λοιπόν, μεσούσης της δίκης, η Ντελ Πόντε δεν τα κατάφερνε, ενοποίησε τα τρία αρχικά κατηγορητήρια, πού προέβλεπαν χωριστές διαδικασίες, σε μια αυθαίρετη κίνηση που καταδικάστηκε από έγκυρους νομικούς, υπέρμαχους του Δικαστηρίου και του ρόλου του.
Δυστυχώς πλεονάζουν οι γενικότητες στο γιουγκοσλαβικό. Αλλά μάλλον και η κατάχρηση μου στο φόρουμ για το θέμα. Κάποτε από κοντά :)


ΥΓ Αν έχεις κι άλλα αλά '56, στείλε.


σα(ρε)μαλι

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 1293
  • Gender:Male
 • Σταβανγκεριανό μου έαρ
Quote
Δεν εξύμνησαν αυτό οι Ελληνες. Αρνήθηκαν να χάψουν το άπίθανο παραμύθι ότι ο πλανήτης κινδύνευε από έναν αιμοσταγή τύραννο σε μια χώρα την οποία ο Κλίντον, προσωπικά, έδειχνε σε χάρτες στους Αμερικανούς τηλεθεατές για να μάθουν πού βρίσκεται.
Φυσικα κανείς από τους φιλειρηνιστες του "ανθρωπιστικού πολέμου" (μεταλλαγμένο είδος στην Αριστερα) δεν μας εξήγησε πώς κόντεψε να διαλυθεί η ΠΓΔΜ απο τη Σλαβο-Αλβ σύγκρουση, όταν το "τέρας", που υποτίθεται προκαλούσε τον πόλεμο παντού, ήταν από καιρού στη φυλακή. Θυμίζω ότι επί Μ. δεν έπεσε ντουφεκιά.

Και κάτι ακόμα: η Σρεμπρένιτσα δεν είναι επιχείρημα (πέραν της μεγάλης συζήτησης πώς και τί προηγήθηκε). Οι Σύμμαχοι βύθισαν τον Αξονα σε θηριώδεις "Σρεμπρένιτσες". Αυτό τους στέρησε το ηθικό έδαφος ότι έδιναν ένα δίκαιο αγώνα;

Ναι, φυσικά το πολιτικό κριτήριο των Ελλήνων είναι τόσο ορθό - εννοείται ότι αυτό δεν αποτελεί καθολική γενίκευση - που λίγα χρόνια πριν κατέβαιναν μαζικά να διαδηλώσουν κατά της ΠΓΔΜ θεωρώντας ότι αποτελεί απειλή! Ένα εκατομμύριο κόσμος. Μας δουλεύεις; Και σίγουρα οι μισοί δεν θα μπορούσαν να τη βρουν στο χάρτη. Προφανώς θεωρείς ότι οι καλοί του παιχνιδιού ήταν οι Σέρβοι, μόνο που αυτός ο πόλεμος δεν ήταν παραμύθι με νεράιδες και δράκους, όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, συμπεριλαμβανομένης και της Δύσης φυσικά.
Το να θεωρείς ότι η εθνοκάθαρση δεν είναι επιχείρημα, σίγουρα δικαιώνεις και τον βομβαρδισμό της Δρέσδης, εντάσσεται σε μια μυωπική, τυφλή μανία κατά της Δύσης, σ 'έναν μακιαβελισμό και στο σταλινικό θα συμμαχούσαμε ακόμη και με τον Διάολο για να νικήσουμε τον καπιταλισμό.
Ο αποκλειστικός υπεύθυνος για το Κόσσοβο ήταν ο Μιλόσεβιτς κι αν επιμένεις να κατηγορείς τη Δύση για προσωπικά σου πολιτικά συμφέροντα, μίλα και με κανέναν πρωταγωνιστή να σου πει τη γνώμη του, δεν βλάπτει. Ή μήπως ισχύει το γνωστό αν τα δεδομένα δεν ταιριάζουν στη θεωρεία, τόσο το χειρότερο για τα δεδομένα. 
Η κατάχρησή μου τελειώνει εδώ.
I can live everywhere in the world, but it must be near an airport -and a pharmacy, I would add.

Δεν είναι ο ύπνος της λογικής που γεννάει τέρατα, αλλά ο άγρυπνος ορθολογισμός που πάσχει από αϋπνίες.


tsioutsiou

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 583
Προφανώς θεωρείς ότι οι καλοί του παιχνιδιού ήταν οι Σέρβοι, μόνο που αυτός ο πόλεμος δεν ήταν παραμύθι με νεράιδες και δράκους, όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, συμπεριλαμβανομένης και της Δύσης φυσικά.
Προφανώς κατάλαβες λάθος. Δεν χάφτω παραμύθια για κακούς Σερβους εναντίον καλών στον γιουγκ. εμφύλιο

Quote
Το να θεωρείς ότι η εθνοκάθαρση δεν είναι επιχείρημα, σίγουρα δικαιώνεις και τον βομβαρδισμό της Δρέσδης,

Πάλι άλλο είπα. Η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου δεν προσδιορίζει τον χαρακτήρα της κεντρικής σύγκρουσης σε ένα ιστορικό γεγονός.

Quote
Ο αποκλειστικός υπεύθυνος για το Κόσσοβο ήταν ο Μιλόσεβιτς

Προφανώς χρειάζεσαι ενα γερό μπρήφινγκ στην ιστορία του Κοσσυφοπεδίου, τουλάχιστον 1975-1987   :)

Quote
κι αν επιμένεις να κατηγορείς τη Δύση για προσωπικά σου πολιτικά συμφέροντα, μίλα και με κανέναν πρωταγωνιστή να σου πει τη γνώμη του, δεν βλάπτει.

Καλά, εδώ δεν φαντάζεσαι πόσο άουτ είσαι...  :)
« Last Edit: 29 Mar, 2006, 22:02:08 by wings »


σα(ρε)μαλι

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 1293
  • Gender:Male
 • Σταβανγκεριανό μου έαρ
Προφανώς είμαι τελείως out, αλλά τα γραφόμενα σου ερμηνεύοται κι αλλιώς. Επιμένεις στον πολιτικό μακιαβελισμό και στην μετατόπιση ευθυνών. Θες να μιλήσουμε και για τον Τούτζμαν ή τον Ιζεκμπέκοβιτς, τον Μπερίσα ή τον ρόλο της ΕΕ και του Ανάν; Πολύ ευχαρίστως. Αλλά ένα-ένα. Το να κατηγορείς Αλβανούς, Κροάτες, δυτικούς κλπ. αντιπαραθέτοντας από την άλλη τους αγνούς Σέρβους και τα πνευματικά αδέρφια τους, τους Έλληνες  - να μην πούμε πόσα λεφτά έβγαλαν κάποιοι τυχάρπαστοι και μη από την παραβίαση του εμπάργκο - είναι δονκιχωτισμός και δεν θα έχει καμία ιστορική δικαίωση ούτε καν στα σερβικά βιβλία ιστορίας.
I can live everywhere in the world, but it must be near an airport -and a pharmacy, I would add.

Δεν είναι ο ύπνος της λογικής που γεννάει τέρατα, αλλά ο άγρυπνος ορθολογισμός που πάσχει από αϋπνίες.


tsioutsiou

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 583
Αχ, μην το συνεχίσουμε γιατί μπορεί και να συμφωνήσουμε  :)


zephyrous

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 3698
  • Gender:Male
Αχ, με βάζεις και πληκτρολογώ, και είναι δύσκολες οι ώρες!

1.Αντιγράφω από την εξαντλημένη έκδοση του βιβλίου "ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ (το μεγαλύτερο έγκλημα του "πολιτισμένου κόσμου" στην Ευρώπη, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο)", εκδόσεις CARTHAGO-αντισχολείο.
"Στις 16 Ιανουαρίου του 1991, για παράδειγμα, έξι ολόκληρους μήνες πριν αρχίσει το γιουγκοσλαβικό μακελειό, ο Μιλόσεβιτς γευμάτιζε με τους πρέσβεις των κρατών της ΕΟΚ. Εκεί, μεταξύ πρώτου και δεύτερου πιάτου, τους ξεκαθάρισε τις προθέσεις του. "Εν όψει της διάλυσης της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας" προειδοποίησε "η Σερβία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το να είναι η μητέρα πατρίδα για όλους τους Σέρβους. Την Σλοβενία θα την αφήσουμε να φύγει. Για την Μακεδονία το συζητάμε. Αλλά όλες οι περιοχές της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που κατοικούνται από Σέρβους θα παραμείνουν τμήματα της νέας Γιουγκοσλαβίας". Για να μην μείνει καμία αμφιβολία για το τι εννοούσε, τελείωσε την προειδοποίησή του:
Η κατάσταση που σας περιέγραψα είναι το μόνο που σκοπεύει η Σερβία να δεχτεί. Όποιοι δεν δεχτούν αυτό να γίνει ειρηνικά, ας ξέρουν πως η Σερβία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα δύναμης που διαθέτουμε, και δεν έχουν αυτοί."

 2. Από το βιβλίο "ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ (Η μάχη της πολυεθνικής κοινωνίας)" (Εκδόσεις Δελτίο Θυέλλης)
 
Εικόνα από την πορεία της "Κίνησης κατά του πολέμου και για την ειρήνη στα Βαλκάνια" (ΚΚΕ). Το πλακάτ που κρατάνε τα αθώα κοριτσάκια δεν είναι καθόλου αθώο. Δίπλα στην ελληνική σημαία φιγουράρει η σέρβικη -όχι η επίσημη, αλλά η εθνικιστική, με το σταυρό και τα τέσσερα C. Αυτή η φωτογραφία δεν αξίζει όσο χίλιες λέξεις, όπως συχνά λέγεται, αλλά όσο χίλιες σφαίρες.

3. Κα για το τέλος, ένα άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου, μέλους της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρώην προέδρου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (6-6-2005) και στο περιοδικό ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (9/2005).

"...μόλις καταλήφθηκε η Σρεμπρένιτσα, υψώθηκε η ελληνική σημαία, κατόπιν διαταγής του Μλάντιτς. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οπλισμός, πυρομαχικά και καύσιμα μεταφέρονταν από ελληνικά λιμάνια προς τους Σερβοβόσνιους". Η δεκαετής επέτειος της σφαγής συνοδεύεται από ένα ελληνικό υστερόγραφο, που δεν περιλαμβάνει μόνο τις τεράστιες ευθύνες πολιτικής, θρησκευτικής και πνευματικής ηγεσίας που υμνούσαν το "σερβοβοσνιακό έπος", τη συστηματική διαστρέβλωση της εξόφθαλμης πραγματικότητας από το σύνολο σχεδόν των ελληνικών ΜΜΕ και την πεισματική απροθυμία της ελληνικής Δικαιοσύνης να διερευνήσει πιθανή συμμετοχή συμπατριωτών μας σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Περιλαμβάνει και την επίμονη άρνηση σχεδόν της σύνολης ελληνικής κοινωνίας να αναγνωρίσει πως στην καρδιά της Ευρώπης διαπράχθηκε μια σφαγή. Και η αποσιώπηση αυτού του εγκλήματος είναι επίσης εγκληματική".

Αυτά, για την αποκατάσταση της αλήθειας. :)
Καλημέρα σας, tsioutsiou.
« Last Edit: 29 Mar, 2006, 16:44:09 by zephyrous »


tsioutsiou

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 583
Τί  μου λές; Ποιός έσπαζε το εμπάργκο από το 1992 στη Βοσνία και οι Σλαβομουσουλμάνοι βρέθηκαν πάνοπλοι μέσα σε δυο χρόνια, ενω ο γιουγκοσλαβικός στρατός ελεγχόταν από τό σερβικό επιτελείο.
Θα μας τρελάνεις :)

Και ένα κουιζ: ποιός είπε μετα την επιχείρηση Ούλογκα "τώρα αρχίζει επιτέλους η λύση του γιουγκοσλαβικου"


zephyrous

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 3698
  • Gender:Male
 Αν σε τρελαίνει η αλήθεια, τότε ναι, θα σε τρελάνω. Όταν φτάνουμε σε σημείο να λέμε ότι η αλήθεια είναι παράλογη, κάτι φταίει. Προσωπικά, δεν το συνεχίζω. Καλή σου μέρα και πάλι. :)


 

Search Tools