Επέτειος (Κρίσεις και σχόλια για το έργο του Δ. Ν. Μαρωνίτη, 2008-2009)

wings · 1 · 1055

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 72550
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Επέτειος (Κρίσεις και σχόλια για το έργο του Δ. Ν. Μαρωνίτη, 2008-2009)Γράφουν οι:

Ελένη Καραντζόλα, Γεωργία Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Χάρης, Λίζυ Τσιριμώκου, Λουΐζα Χριστοδουλίδου, Τίτος Πατρίκιος, Νάσος Βαγενάς, Διονύσης Καψάλης, Νικήτας Παρίσης, Γρηγόρης Πεντζίκης, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Γιάννης Βαρβέρης, Ευριπίδης Γαραντούδης, Μικέλα Χαρτουλάρη, Δημήτρης Χουλιαράκης, Γιώργος Λίλλης, Αλέξης Ζήρας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Μαρία Τοπάλη, Τζένη Μαστοράκη, Πόπη Διαμαντάκου.

Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει με χαρά την έκδοση της ΕΠΕΤΕΙΟΥ, ενός αφιερωματικού τόμου στον κορυφαίο νεοελληνιστή Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των ογδοηκοστών γενεθλίων του.

Το βιβλίο αυτό, που αποτελείται από κείμενα που γράφτηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, θέλει να τιμήσει, όπως δηλώνει και ο τίτλος του, τα ογδοντάχρονα του Δ. Ν. Μαρωνίτη, που συμπληρώθηκαν το 2009. Τα κείμενα των είκοσι δύο συγγραφέων αναφέρονται κυρίως στην κριτική εργασία του Μαρωνίτη πάνω σε θέματα της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου αποτελείται από κείμενα αδημοσίευτα, που γράφτηκαν, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση ή επανέκδοση μιας σειράς βιβλίων του Μαρωνίτη, και εκφωνήθηκαν, σχεδόν όλα, σε εκδηλώσεις προς τιμήν του Δ. Ν. Μαρωνίτη ή παρουσίασης αυτών των βιβλίων.

Στο δεύτερο μέρος συγκεντρώνονται κριτικές και παρουσιάσεις αυτών των βιβλίων, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με τον τόμο δεν τιμάται μόνο ο νεοελληνιστής αλλά και ο πολίτης Μαρωνίτης, μια πνευματική παρουσία που υπήρξε δεσπόζουσα στην πολιτισμική μας ζωή τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Νάσος Βαγενάς.

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ εγκαινιάζει τη νέα σειρά δοκιμίων της Μικρής Αρκτου (21x16 εκ.) με σκληρό εξώφυλλο και εξωτερικό κάλυμμα φιλοτεχνημένο με το έργο του Δ. Κοκκινίδη «Αναμονή».

Πηγή: μικρή άρκτος
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools