Translation - Μετάφραση

Business Issues => Working as a Translator => Topic started by: evdoxia on 23 Feb, 2015, 11:14:03

Title: Η Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης μετονομάστηκε Τίτλος Κτήσης Υπηρεσιών
Post by: evdoxia on 23 Feb, 2015, 11:14:03
Με τις τελευταίες αλλαγές του  ν.4223/2013 και την παράγραφο 6 του άρθρου 51, η απόδειξη δαπάνης από 1.1.2014 μετονομάστηκε σε τίτλο κτήσης. Επομένως από 1/1/2014 οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς θα αποδεικνύουν αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση για έκδοση τιμολογίου, με τη σύνταξη «τίτλου κτήσης», στον οποίο αναγράφονται τα στοιχεία των συμβαλλομένων, καθώς και τα στοιχεία της συναλλαγής.

Από 1.1.2014 αντί της έκδοσης απόδειξης δαπάνης, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς θα αποδεικνύουν αγορές αγαθών και  λήψεις υπηρεσιών, από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση για έκδοση τιμολογίου, με τη σύνταξη «τίτλου κτήσης» στον οποίο θα αναγράφονται, τα στοιχεία των συμβαλλομένων, καθώς και τα στοιχεία της συναλλαγής.

Ενδεικτικές περιπτώσεις για τις οποίες εκδίδεται τίτλος κτήσης -κατά τα ανωτέρω- είναι η καταβολή αμοιβών σε περιστασιακά απασχολούμενους, εισηγητές σεμιναρίων και συγγραφείς δημόσιους ή ιδιωτικούς υπαλλήλους ή συνταξιούχους, εφόσον δεν είναι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών για άλλη δραστηριότητα. Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα είναι οι χορηγήσεις δειγμάτων, έξοδα κίνησης σε προσωπικό  και άλλα.

Σημειώνεται ότι, ως «τίτλος κτήσης», μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδεικτικά ένα συμφωνητικό, μια  υπεύθυνη δήλωση, ακόμα και ένα τιμολόγιο λήψης υπηρεσιών, που να  περιλαμβάνει τα απαιτούμενα δεδομένα, ενώ για τις λοιπές περιπτώσεις που προβλεπόταν, μέχρι 31.12.1013, η έκδοση απόδειξη δαπάνης π.χ. έξοδα κίνησης προσωπικού, επισκευές εντός εγγύησης κ.λ.π. μπορεί, από 1.1.2014, να εκδίδεται οποιοδήποτε δικαιολογητικό έγγραφο στο οποίο εμφανίζεται η καταβαλλόμενη δαπάνη. Τέλος,  όταν καταβάλλονται μισθοί, ημερομίσθια, ή άλλες παροχές σε μισθωτούς δύναται, αντί της έκδοσης τίτλου κτήσης κατά τα ανωτέρω, να συντάσσεται κατάσταση μισθοδοσίας.

Πότε πρέπει να εκδίδεται ο τίτλος κτήσης;

Καταρχήν απασχολούμενος θα πρέπει να εργάζεται στην επιχείρηση ευκαιριακά και όχι κατά σύστημα. Επίσης, ο ένας από τους δύο συναλλασσόμενους δεν θα πρέπει να είναι υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών. Δηλαδή, δεν μπορεί  να έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος για άλλη αιτία και να αμείβεται με τίτλο κτήσης από άλλη.

Θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι η ευκαιριακή παρεπόμενη δραστηριότητα αποδεικνύεται από πραγματικά γεγονότα, τα οποία κρίνονται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. Τέτοια πραγματικά γεγονότα, αποτελούν ιδίως η συνέχεια ή μη της άσκησης της δραστηριότητας αυτής, η ύπαρξη ιδιαίτερης επαγγελματικής εγκατάστασης, η ύπαρξη ιδιαίτερου εξοπλισμού και μηχανικών μέσων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών και γενικότερα εάν η παροχή των υπηρεσιών αυτών έχει τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης επιχείρησης.

Πως φορολογούνται τα εισοδήματα της ευκαιριακής απασχόλησης;

Με βάση το άρθρο 48 του ν.2238/94, που ίσχυε έως 31/12/2013 και την παράγραφο 3, τα εισοδήματα αυτά φορολογούνταν ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα μια και ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων λογίζονταν και κάθε εισόδημα που δεν μπορούσε να υπαχθεί σε κάποια από τις υπόλοιπες κατηγορίες εισοδημάτων του άρθρου 4 (μισθωτές υπηρεσίες, κινητές αξίες, ακίνητα, εμπορικές και γεωργικές επιχειρήσεις). Επί της αμοιβής γίνεται παρακράτηση φόρου 20%  που αποδίδεται στη ΔOΥ, ενώ αποδίδεται επίσης και χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου 3,6%.

Πλέον με διατάξεις του ν.4172/2013 εισήχθη η έννοια του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, παράλληλα με την κατάργηση της κατηγορίας των ελευθέριων επαγγελματιών, οπότε  και τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται με βάση αυτή την κλίμακα.

Η εφαρμογή του TAXIS δεν έχει πεδίο απόδοσης του παρακρατηθέντος χαρτοσήμου με συνέπεια να τίθενται ερωτηματικά αν έχει καταργηθεί ή όχι η παρακράτηση χαρτοσήμου. Καμία διάταξη των νόμων που ψηφίσθηκαν από 1/1/2013 μέχρι σήμερα δεν προβλέπουν τροποποίηση του Κώδικα Χαρτοσήμου και κατά συνέπεια η παρακράτηση του χαρτόσημου ισχύει κανονικά. Το Υπουργείο θα πρέπει να διορθώσει την εφαρμογή ή να βρει άλλο τρόπο απόδοσης του.

Πότε όμως αυτές η αμοιβή ευκαιριακής απασχόλησης πρέπει να έχει ασφαλιστικές εισφορές;

Σύμφωνα με τον Αναγκαστικό νόμο 1846/51 του ΙΚΑ και συγκεκριμένα στο άρθρο 2, υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ τα πρόσωπα τα οποία παρέχουν εξαρτημένη εργασία έναντι αμοιβής, ενώ επί δυσχερούς διάκρισης εξαρτημένης η μη εργασίας αυτή θεωρείται υπαγόμενη στην ασφάλιση. Σε περιπτώσεις ελέγχων έχουν ζητηθεί βεβαιώσεις ασφαλιστικών φορέων για το ίδιο διάστημα, για να αποδειχθεί η ευκαιριακή απασχόληση.

Συμπερασματικά,  θα πρέπει να πούμε, ότι όσο  περιστασιακή και αν είναι μια απασχόληση είναι δύσκολο σε περίπτωση ελέγχου από το ΙΚΑ, να αποδειχθεί και ένας καταλογισμός εισφορών είναι πάντα πιθανός.

Πηγή: http://www.capital.gr/tax/news_tax.asp?id=1964562
Title: Η Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης μετονομάστηκε Τίτλος Κτήσης Υπηρεσιών
Post by: DaF on 14 Apr, 2015, 16:06:04
Σε περίπτωση συνεργασίας με γραφείο του εξωτερικού, ξέρει κανείς αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ΤΚΥ ή κάτι τέτοιο, ώστε να αποφύγουμε -πάση θυσία!- το δυσβάσταχτο Τ.Ε.Β.Ε.;
Title: Η Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης μετονομάστηκε Τίτλος Κτήσης Υπηρεσιών
Post by: evdoxia on 14 Apr, 2015, 16:08:56
Ούτως ή άλλως αυτή η περίπτωση της ΑΠΔ/ΤΚΥ αφορά μόνο περιστασιακή εργασία, άρα εάν το χρησιμοποιήσει κανείς περισσότερες από 5-6 φορές το χρόνο, υποτίθεται ότι κάτι βρομάει.
Title: Η Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης μετονομάστηκε Τίτλος Κτήσης Υπηρεσιών
Post by: DaF on 15 Apr, 2015, 16:58:19
Προσωπικά, δεν γνωρίζω ακόμη αν θα αναλαμβάνω περιστασιακά εργασίες ή αν αυτό θα γίνει κάτι μόνιμο.

Γι' αυτό το λόγο θα ήθελα να μάθω, σε περίπτωση συνεργασίας με γραφείο του εξωτερικού, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω ΤΚΥ ή κάτι τέτοιο, ώστε να αποφύγω -πάση θυσία- το δυσβάσταχτο Τ.Ε.Β.Ε.
Title: Η Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης μετονομάστηκε Τίτλος Κτήσης Υπηρεσιών
Post by: CrisV on 17 Dec, 2015, 12:24:07
Καλησπέρα, ξεκινάω ως freelance (εξωτερική συνεργάτις) σε μεταφραστικό γραφείο και επειδή γνωρίζω πως αν με "χαρακτήριζαν " ελεύθερο επαγγελματία θα είχα επιβάρυνση μεγάλη από το ταμείο ασφάλισης μου πρότειναν  πληρωμή με απόδειξη.Φαντάζομαι ότι θα εννούσαν απόδειξη δαπάνης.Αυτό που με προβλημάτισε είναι ότι στο ποσό που τους πρότεινα ανά λέξη με ρώτησαν αν περικλείεται ο ΦΠΑ.Ο ΦΠΑ στη φορολογική δήλωση δεν αφαιρείται; Το ποσό που πρότεινα είναι λίγο πάνω από αυτό της ΣΣΕ.Γενικά πιστεύετε ότι με συμφέρει η απόδειξη δαπάνης εφόσον είμαι freelance;Αν υποθετικά ξεπεραστεί το ποσό των 5000€ θα πρέπει να κάνω έναρξη ως ελεύθερος επαγγελματίας;
Title: Η Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης μετονομάστηκε Τίτλος Κτήσης Υπηρεσιών
Post by: spiros on 17 Dec, 2015, 12:43:07
Με την Πολ. 1120/25.4.2014, (Θέμα: «Φορολογική μεταχείριση των αμοιβών που καταβάλλονται για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές και παρόμοιες υπηρεσίες»), με την οποία κοινοποιούνται διατάξεις της περ. δ’,  παρ. 1, του άρθρου 62 καθώς και της περ. δ’, παρ. 1, του άρθρου 64 του Ν 4172/2013 (ΚΦΕ), που αφορούν στην παρακράτηση φόρου επί των παραπάνω αμοιβών, διευκρινίζεται καταρχάς, ότι σε παρακράτηση φόρου υπόκεινται οι πληρωμές που καταβάλλονται για αυτές τις αμοιβές, ανεξαρτήτως εάν οι υπηρεσίες έχουν παρασχεθεί στην Ελλάδα, όταν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό πρόσωπο.

Περαιτέρω, βάσει της παρ. 5, του άρθρου 6 του ΚΦΑΣ,  ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών, το Δημόσιο και τα λοιπά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 3 (επιτροπές, ενώσεις προσώπων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ξένες αποστολές κ.λπ.) αποδεικνύουν τις συναλλαγές τους με τη σύνταξη τίτλου κτήσης, μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, στον οποίο τίτλο κτήσης περιλαμβάνονται τα στοιχεία των συμβαλλομένων, καθώς και τα στοιχεία της συναλλαγής, για τα αγαθά που αγοράζουν από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση για έκδοση τιμολογίου κατά την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών. Ο τίτλος κτήσης επομένως, είναι το δικαιολογητικό στοιχείο που αντικατέστησε την γνωστή μας απόδειξη δαπάνης του άρθρου 15 του καταργηθέντος ΚΒΣ.

Αμέσως μετά, στην επόμενη παρ. 2 του άρθρου 3 του ΚΦΑΣ, διευκρινίζεται ότι δεν είναι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών τα φυσικά πρόσωπα, με εξαίρεση τους ελεύθερους επαγγελματίες (σ.σ.: η φράση που αναφέρεται στους ελεύθερους επαγγελματίες χρειάζεται μια νομοτεχνική προσαρμογή, αφού δεν υπάρχει πλέον αυτός ο όρος στο νέο ΚΦΕ), τα οποία πρόσωπα, ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες για τις οποίες εκδίδονται στοιχεία από τον αντισυμβαλλόμενο (δηλαδή, εκδίδει τίτλο κτήσης).
Ο τίτλος κτήσης και η παρακράτηση φόρου 20 - epixeirisi.gr (http://epixeirisi.gr/%CE%A3%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%99%CE%A9%CE%9C%CE%91-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%97%CE%A3/19523/%CE%9F-%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85-20)*
Title: Η Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης μετονομάστηκε Τίτλος Κτήσης Υπηρεσιών
Post by: ilek on 17 May, 2021, 19:00:38
Γεια σας.
Δεν ξέρω αν έπρεπε να ανοίξω καινούριο θέμα, αλλά νομίζω ότι το ερώτημά μου είναι σχετικό.
Τι γίνεται με τον τίτλο κτήσης όταν υπάρχει παράλληλη ασφάλιση;
Δηλαδή πληρώνω ήδη στον ΕΦΚΑ σαν ελεύθερος επαγγελματίας άλλης δραστηριότητας και τώρα πρέπει να πληρωθώ με τίτλο κτήσης για μεταφραστική εργασία. Θα γίνει παρακράτηση 20% υπέρ ΕΦΚΑ;
Ευχαριστώ.