Η γραφικότητα του λεξιλογίου της πολιτικής ορθότητας

efiefoula

  • Newbie
  • *
    • Posts: 78
Η γραφικότητα του λεξιλογίου της πολιτικής ορθότητας

Θ. ΚΑΚΟΥΡΙΩΤΗΣ | Κυριακή 29 Αυγούστου 1999

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί συνεχώς και αδιαλείπτως τη γλώσσα προφορικά, γραπτά, έντυπα κτλ. και είναι η γλώσσα εκείνη που τον συνδέει με τους άλλους συνανθρώπους του, μέσω κάποιας κοινής νόρμας συμπεριφοράς. Αλλά η όποια νόρμα, που εξυπακούεται ότι στηρίζει την ύπαρξή της στο δεοντικό ρήμα «πρέπει», εξ αντικειμένου ενέχει κάποια στοιχεία άσκησης ψυχολογικής βίας στον χρήστη της γλώσσας. Προσέχουμε τι λέμε γιατί διδαχτήκαμε ότι «η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει». Οι νόρμες συμπεριφοράς μας μαθαίνουν (με όχι και τόσο πειστικά επιχειρήματα πάντα) ότι πρέπει να σεβόμαστε κάτι (εδώ αποφεύγω το «κάποι-ον/-α» λόγω όψιμης αντισεξιστικής αγωγής) και να περιφρονούμε κάτι άλλο. Να θαυμάζουμε το άλφα και να χλευάζουμε αποκρούοντας μετά βδελυγμίας το βήτα. Να λέμε: «καλημέρα σας» κάπου και «... μέραα» κάπου αλλού. Αυτή η νόρμα προκειμένου να διατηρήσει μια λεξικο-σημασιολογική συνέπεια δεν είναι άμοιρη διακρίσεων και τάσεων ρατσισμού, το λιγότερο.

Αυτό το γλωσσικό status quo κάποτε, γύρω στο '70, άρχισε να τίθεται υπό αμφισβήτηση από μια ακαδημαϊκή ιντελιγκέντσια που αντέδρασε επιχειρώντας αναδόμηση της γλώσσας (βασικά του Λεξικού της) και η οποία πήρε αναπόφευκτα τη μορφή «γλωσσοκάθαρσης». Το εγχείρημα βέβαια δεν θα μπορούσε να γίνει με στόχο την ακριβή απόδοση του σημασιολογικού περιεχομένου της λέξης ή της έκφρασης αλλά με σκοπό να επιλέγεται η «ορθή» (κατά το δικό τους δοκούν) λέξη ή έκφραση, αφού η επιστημονική αλήθεια και ο όποιος επιβαλλόμενος ρυθμιστικού χαρακτήρα καθωσπρεπισμός δεν είναι απαραιτήτως συμβατοί.

Η εν λόγω κίνηση, που ήταν ακαθορίστου κατ' αρχάς πολιτικής θέσης και εμφανίστηκε αργότερα ως νεοφιλελεύθερων τάσεων και αποκλίσεων αλλά και ως κινούμενη εντός των θεωρητικών πλαισίων του μεταμοντερνισμού, πήρε το «παρατσούκλι» «πολιτική ορθότητα»: («political correctness» ή «PC»).

...

Η συνέχεια του άρθρου στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ
« Last Edit: 11 Mar, 2009, 23:19:13 by wings »


 

Search Tools