McJob → κακοπληρωμένη δουλειά που δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες και δεν προσφέρει προοπτικές

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854566
    • Gender:Male
  • point d’amour
McJob → κακοπληρωμένη δουλειά που δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες και δεν προσφέρει προοπτικές

(slang, pejorative) A job paying low wages, requiring few skills and having little opportunity for promotion.
Mc, from the name of the restaurant chain McDonald’s, + job, jobs in McDonald's being considered to be this sort of job.
https://en.wiktionary.org/wiki/McJob

“Όταν χρησιμοποιώ μια λέξη” είπε με μάλλον περιφρονητικό ύφος ο Χάμπτι Ντάμπτι στην Αλίκη “η σημασία της είναι ακριβώς αυτή που διαλέγω εγώ – τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο”.

“Το θέμα είναι” προσπάθησε να απαντήσει η Αλίκη “αν πράγματι μπορείς να δίνεις στις λέξεις τόσο διαφορετικές σημασίες”. “Το θέμα είναι” κατέληξε αποστομωτικά ο Χάμπτι Ντάμπτι “ποιός θα είναι το αφεντικό – τίποτε άλλο”.

Εκατόν τόσα χρόνια αφότου ο Λούις Κάρολ εξέδωσε το "Πίσω από τον Καθρέφτη (Και τι Βρήκε η Αλίκη Εκεί)", ανάγνωσμα στο οποίο αξίζει κανείς να επανέρχεται επανειλημμένα και στην ενήλικη ζωή του, λίγα πράγματα προσέθεσε επί της ουσίας στις γνώσεις μας περί σημασίας και εξουσίας η μετέπειτα ογκώδης κοινωνιογλωσσολογική βιβλιογραφία, από όσα μας αποκάλυψε, λακωνικά αλλά καίρια, ο σπαρταριστός διάλογος της επτάχρονης ηρωϊδας με το θρυλικό ανθρωπόμορφο αυγό.

Ότι το “ποιός θα είναι το αφεντικό” κρίνεται τόσο με υλικούς όσο και με συμβολικούς όρους, ήρθε να μας το υπενθυμίσει η εκστρατεία συλλογής υπογραφών, την οποία εγκαινίασε πρόσφατα στη Βρετανία η αλυσίδα φαστ φουντ McDonalds, προκειμένου να τροποποιηθεί το ερμήνευμα του λήμματος McJob (“Μακ-δουλειά” θα το μεταφράζαμε στα Ελληνικά) που περιλαμβάνεται από το 2001 στο έγκυρο Λεξικό της Οξφόρδης (OED).

Κακοπληρωμένη δουλειά χωρίς ερεθίσματα που δεν προσφέρει προοπτικές. Αναφέρεται ιδίως στις θέσεις εργασίας που δημιούργησε η επέκταση του τομέα των υπηρεσιών” υποστηρίζει το επίμαχο λήμμα, το οποίο η εταιρεία χαρακτηρίζει ξεπερασμένο αλλά και προσβλητικό για τους 67.000 εργαζόμενούς της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
http://www.skai.gr/articles/news/views/%CE%A3%CE%B5-%CE%B5%CF%85%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E-%CF%89-%CE%95%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-/


 

Search Tools