Εργασία μέσω Ίντερνετ

ZX · 8 · 1977

ZX

• Semi-Newbie
  • *
Καλησπέρα παιδιά, επειδή έχω μπερδευτεί θα ήθελα όποιος ξέρει να με βοηθήσει.
Είμαι αναπληρώτρια δασκάλα και δουλεύω μέσω ενός προγράμματος ΕΣΠΑ με ασφάλεια ΙΚΑ και θέλω να ασχοληθώ με μεταφράσεις μέσω Ίντερνετ για μικροποσά. Τι πρέπει να κάνω για να είμαι καλυμμένη φορολογικά; Απ' όσο ξέρω δεν χρειάζεται να γραφτώ στο ΤΕΒΕ. Πρέπει να εγγραφώ σε επαγγελματικό επιμελητήριο, τι στιγμή που δεν είναι η κύρια εργασία μου αυτή;
(Η εταιρία είναι στο εξωτερικό και θα πληρώνομαι μέσω paypal)

ZX

• Semi-Newbie
  • *
Κανείς δεν ξέρει;

Για πείτε μου αν τα λέω σωστά. Μπορώ να ξεκινήσω π.χ. το  Νοέμβρη ενώ έχω ασφάλεια ΙΚΑ, να εγγραφώ στο ΤΕΒΕ και να ζητήσω απαλλαγή. Με αυτήν πάω στην εφορία και κάνω έναρξη επαγγέλματος, όπου μου δίνουν μπλοκάκι και βιβλίο εσόδων εξόδων. Έτσι  δεν θα χρειάζεται να πληρώνω τις διμηνιαίες εισφορές του ΤΕΒΕ.
Επίσης απ' ότι κατάλαβα υπάρχει ΦΕΚ για απαλλαγή από εγγραφή σε επιμελητήριο για μεταφραστές/διερμηνείς. Αυτό θα με πιάνει;

Το καλοκαίρι δεν θα έχω ασφάλεια ΙΚΑ. Τότε μπορώ να λήξω και το ΤΕΒΕ; Και αν είναι να ξαναεγγραφώ τον επόμενο Νοέμβρη; Ή θα αναγκαστώ να πληρώσω στο ΤΕΒΕ τους μήνες που δεν είχα ασφάλεια ΙΚΑ;

wings

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Vicky Papaprodromou
Σ' αυτά που ρωτάς ο μόνος που μπορεί να σου απαντήσει αξιόπιστα είναι κάποιος καλός λογιστής.
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)

spiros

• Administrator
  • Hero Member
  • point d’amour
Υπάρχουν αρκετά θέματα που ενέχουν ΙΚΑ και ΤΕΒΕ σε αυτή την ενότητα. Ωστόσο, επειδή τα πράγματα αλλάζουν συνέχεια, όπως είπε η wings.

yasna

• Jr. Member
  • **
Καλησπέρα ΖΧ,

Θα σου πω τη δικιά μου περίπτωση και από ‘κει και πέρα ψάξε και έτσι:
1. Πρώτα από όλα θα πρέπει να κάνεις έναρξη.
2. Για να απαλλαγείς από ΤΕΒΕ πρέπει να είσαι νέα ασφαλισμένη. Είναι βασική προϋπόθεση (μετά από το ’93 – Άρθρο 39 του Νόμου 2084/92)
3. Για να πάρεις απαλλαγή χρειάζεσαι 150 ένσημα ετησίως. Έτσι ήταν όταν ξεκίνησα εγώ, δεν ξέρω εάν κάτι έχει αλλάξει έκτοτε. Η απαλλαγή βεβαιώνεται κάθε έτος. Βγάζεις από το ΙΚΑ κατάσταση με τα ένσημα και την παρουσιάζεις στο ΤΕΒΕ. Μετά από λίγο, σου στέλνουν ταχυδρομικώς βεβαίωση απαλλαγής.
4. Επιμελητήριο – δεν έχω κάνει εγγραφή. Η λογίστρια μου είπε πως δεν είναι υποχρεωτικό.
5. Για εξωτερικό κόβεις τιμολόγια παροχής υπηρεσιών απλά, όχι τρυπημένα.

ZX

• Semi-Newbie
  • *
Ευχαριστώ yasna για τις πληροφορίες!

Οκ, θα ρωτήσω και έναν λογιστή wings.

chrysalida

• Full Member
Γεια σας,

Όντως έτσι είναι, όπως τα λέει η yasna. Θυμάμαι ότι μου είχαν ζητήσει να προσκομίσω και βεβαίωση εργοδότη που θα έπρεπε να αναφέρει ξεκάθαρα ότι έχει γίνει πρόσληψη με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Εδώ υπάρχει μια λίστα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά:
Απαλλαγή ΟΑΕΕ λόγω ΙΚΑ - Dikaiologitika

yasna

• Jr. Member
  • **
Καλημέρα,

μία πληροφορία για όσους εργάζονται με αυτόν τον τρόπο. Με ενημέρωσε φίλος που εργάζεται στον ΟΑΕΕ ότι σύντομα θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις για απαλλαγή από ΤΕΒΕ, δηλαδή θα πρέπει να είσαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ όλο το μήνα. Τα 150 ένσημα δεν θα φτάνουν. Το έψαξα και λίγο στο διαδίκτυο:

ΟΑΕΕ: Αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία - Φορολογικά Νέα

Θα επανέλθω μόλις μάθω κάτι νεότερο.

Search Tools