Πρόταση για αλλαγές στο διαγνωστικό εγχειρίδιο των ψυχιάτρων

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 823306
    • Gender:Male
  • point d’amour
H τρέχουσα έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Νοητικών Διαταραχών εκδόθηκε το 1994 και χρησιμοποιείται από ψυχιάτρους, επιστήμονες και ασφαλιστές, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε όλο τον κόσμο.

Οι προτάσεις για την επόμενη έκδοση τίθενται σε δημόσιο διάλογο μέχρι τον Απρίλιο, με την προοπτική το DSM-5 να δημοσιευτεί το Μάιο του 2013.

Οι σημαντικότερες προτάσεις

— Όλες οι διαταραχές που σχετίζονται με τον αυτισμό (σύνδρομο του Ασπεργκερ, σύνδρομο Τουρέτ) τοποθετούνται στην ίδια κατηγορία της «διαταραχής φάσματος αυτισμού». Οργανώσεις ασθενών που σήμερα κατατάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες είναι πιθανό να αντιδράσουν στην αλλαγή διάγνωσης.
— Ο όρος «νοητική υστέρηση» αντικαθίσταται από τη νέα κατηγορία της «διανοητικής αναπηρίας», η οποία ήδη χρησιμοποιείται από πολλές οργανώσεις ασθενών.
— Ο τζόγος είναι ο μόνος «συμπεριφορικός εθισμός» που αναγνωρίζεται ως διάγνωση, ενώ η διάγνωση του «εθισμού στο Διαδίκτυο» τελικά απορρίφθηκε.
— Εισάγεται το «σύνδρομο κινδύνου ψύχωσης», μια διάγνωση που αφορά άτομα με αυξημένο κίνδυνο κίνδυνο ψυχώσεων όπως η σχιζοφρένεια, καθώς και η «ήπια νευρονοητική διαταραχή», που αφορά ανθρώπους στα αρχικά στάδια παθήσεων όπως η άνοια.
— Προτείνονται κλίμακες για την εκτίμηση του κινδύνου αυτοκτονίας για ανήλικους και ενηλίκους.
— Καταργείται ο διαχωρισμός ανάμεσα στην εξάρτηση στο αλκοόλ και την κατάχρηση αλκοόλ.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1104981&lngDtrID=252
« Last Edit: 11 Feb, 2010, 15:54:12 by spiros »


 

Search Tools