Βαριέστε να βάζετε τόνους; Μη χτυπιέστε άλλο, τους βάζει ο Μονοτονιστής!

spiros · 3 · 10735

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854557
    • Gender:Male
  • point d’amour
Βαριέστε να βάζετε τόνους;
Μη χτυπιέστε άλλο, τους βάζει ο
Μονοτονιστής!

Ο Μονοτονιστής είναι μια εφαρμογή που σας δίνει τη δυνατότητα να επικολλήσετε νεοελληνικό κείμενο χωρίς τόνους (ατονικό) και να το μετατρέψετε σε τονούμενο (με οξείες, διαλυτικά και διαλυτικά με οξεία όπου απαιτείται).

Οι λέξεις για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού τονισμού (η πλειονότητα είναι εγκλιτικές λέξεις που παίρνουν δύο τόνους, π.χ. «ο άνθρωπός μου») εμφανίζονται με πράσινη επισήμανση και μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω τους και να επιλέξετε εναλλακτικό τονισμό. Με ροζ επισήμανση εμφανίζονται λέξεις οι οποίες δεν είναι εγκλιτικές, συνήθως λέξεις με διαφορετικό τονισμό όπως πότε/ποτέ, μόνο/μονό και με μοβ επισήμανση λέξεις που δεν υπάρχουν στα λεξικά (συστήματος και διαχειριστή), συνήθως ονόματα ή νεολογισμοί ή λέξεις που δεν ανήκουν στο γενικό λεξιλόγιο ή λέξεις που για κάποιο λόγο ενδέχεται να μην έχουν αναγνωριστεί από το σύστημα.

Αφού ολοκληρώσετε τη διαδραστική επεξεργασία των αμφίσημα τονούμενων λέξεων (αν υπάρχουν), μπορείτε να πατήσετε το κουμπί Αντιγραφή στο Πρόχειρο και στη συνέχεια επικόλληση οπουδήποτε θέλετε. Καθώς η αντιγραφή διατηρεί τη μορφοποίηση, αν θέλετε να κάνετε επικόλληση χωρίς μορφοποίηση, θα πρέπει να πατήσετε στις επιλογές μορφοποίησης στο Word μετά την επικόλληση και να επιλέξετε να διατηρηθεί μόνο το κείμενο (Keep Text Only).

Συμβουλές ατονικής γραφής για ταχύτερη μετατροπή

Αν γράφετε ατονικά και θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον Μονοτονιστή με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε για ελαχιστοποίηση στον χρόνο διόρθωσης αμφίσημα τονούμενων λέξεων είναι κατά την ατονική γραφή να τονίζετε τις αμφίσημα τονούμενες λέξεις αν χρειάζονται τόνο. Π.χ.

που / πού *
πως / πώς *
μόνο / μονό
πότε / ποτέ
η / ή
κάνεις / κανείς
φιλιά / φιλία

Και να βάζετε διπλό τόνο στις εγκλιτικές, π.χ. «ο άνθρωπός μου». Τα παραπάνω ισχύουν καθώς ο Μονοτονιστής δεν κάνει συντακτική ανάλυση αλλά λειτουργεί αμιγώς σε επίπεδο λέξης (με την εξαίρεση κάποιων κανονικών εκφράσεων [regexes] όπως των παρακάτω).


* Ειδικά για τα που/πως υπάρχει κανόνας για αυτόματο τονισμό τους αν βρίσκονται στην αρχή της πρότασης (δηλαδή μετά από τελεία, ερωτηματικό, κτλ).
« Last Edit: 21 Jun, 2017, 20:44:07 by spiros »





 

Search Tools