Χρέωση για επιμέλεια ιατρικού κειμένου

drzeus · 5 · 5448

drzeus

 • Semi-Newbie
 • *
  • Posts: 6
Δουλεύω πολλά χρόνια με τη μετάφραση και επιμέλεια κειμένων προς δημοσίευση σε περιοδικά στο εξωτερικό για συναδέλφους στο χώρο της βιοχημείας κλπ. Τώρα όμως έχω την ευκαιρία για μονιμή εργασία σε διεθνή ίατρικο περιοδικό (στα Άγγλικά - η μητρική μου γλώσσα) ουσιαστικά ως copy-editor. Εχω ΤΕΒΕ και θα το συνεχίσω προς το παρόν, παρ'ολο που θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά με ΙΚΑ. Για την επιμέλεια των ιατρικών κειμένων μου έχει προσφέρει αστείο ποσό (κατά την αποψή μου - πείτε μου τι νομίζετε) των 7Ε ανα κείμενο (~250 λέξεις ανά σελ. υποτίθεται, ~14 σελ. (αλλα γυρω στα 20 με πίνακες, εικόνες και τις αναφορές, και μπορεί παραπάνω για καποιά άρθρα)) και μιλάμε για πλήρη έλεγχο του κειμένου, οχι απλώς συντακτικά/γραμματικά αλλά και επιστημονικά!
Έχει κανείς ιδέα τι είναι το going rate στην Ελλάδα, είτε στην Αγγλική είτε στην Ελληνική γλώσσα;;
Επίσης, ξέρει κανείς αν πεφτεί και ΦΠΑ, αφου θα είναι μονιμή η σχέση εργασίας (δηλ. εξαρτομενη);;
Είναι η δουλεία που περίμενα εδώ και πάρα πολύς καιρός αλλα να πληρώσω το ΤΕΒΕ ΚΑΙ το ΦΠΑ, δεν θα αξίζει στο τέλος, και ψάχνω για επιχειρήματα για να διαπραγματεύσω καλύτερη αμοιβή. Σημ. έχω δικούς μου λόγους γιατί δεν μπορώ προς το παρόν με ΙΚΑ, οπότε μην το προτείνετε.
Ευχαριστώ για οποιαδήποτε βοήθεια!

[Σημ. συντονιστή: δεν χρειάζονται αρχικά στο τέλος μηνύματος]
« Last Edit: 11 Jun, 2006, 13:19:11 by spiros »


aleka

 • Sr. Member
 • ****
  • Posts: 725
  • Gender:Female
 • no rest for the wicked...
Αν κατάλαβα καλά, σου πρότειναν να κάνεις επιμέλεια ενός κειμένου 14 σελίδων (οι υπόλοιπες με τους πίνακες θέλουν κοίταγμα-διόρθωση;) και σου προσέφεραν το δελεαστικότατο ποσό των 7 ευρώ (0.50 τη σελίδα);
Δηλαδή 3.500 λέξεις (αν δεχτούμε ότι η σελίδα τους έχει 250 λέξεις) για 7 ευρώ; Με άλλα λόγια, 0.002 τη λέξη!

Αν -και τονίζω αν- έχω καταλάβει καλά για τα χρήματα, τότε το πρόβλημά σου δεν θα πρέπει να είναι το ΤΕΒΕ, αλλά το πώς θα ζήσεις.

Η γνώμη μου είναι, αν και δεν ασχολούμαι με ιατρικά κείμενα, ότι για τέτοια δουλειά τα χρήματα είναι  λίγα. Ειδικά, αν περιμένεις να κάνεις καλή δουλειά σε ανθρώπινους χρόνους και να βγάζεις και ένα καλό εισόδημα. Παίζει βέβαια πάντα ρόλο και το πόσο χάλια είναι τα κείμενα που διορθώνεις, γιατί αν πληρώνουν το ίδιο καλά και τους μεταφραστές τους, τότε καλό κουράγιο!!

Για γενικότερες πληροφορίες, ρίξε μια ματιά εδώ:

https://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=2739.0

« Last Edit: 06 Jun, 2006, 03:14:34 by aleka »
Destruction leads to a very rough road, but it also breeds creation.drzeus

 • Semi-Newbie
 • *
  • Posts: 6
Πολύ καλά το κατάλαβες - όταν το θέτεις ανα λέξη, πράγματι είναι γέλοιο!! Οι πίνακες και εικόνες θέλουν κοίταγμα για να είναι σωστές και σε γλώσσα αλλά και να είναι όπως πρέπει επιστημονικά.
Άσε που νομίζει οτι όλο αυτο γίνεται σε μισή ώρα ανά κείμενο! Κάποια άρθρα έχουν 50+ αναφορές σε άλλα και χρειάζονται διάφορες διορθώσεις.
Με καίει το θέμα όμως γιατί τέτοια ευκαιρία δεν το βρίσκεις εύκολα. Θα είναι πλήρης απασχόληση, δεν έχουμε συζητήσει περιατέρο το θέμα των χρημάτων ακόμη, και δεν είμαι σίγουρη τι αριθμό αρθρών περιμένει να κάνω ανά μήνα. Βασικά κόίταξα για το τι γραφει πχ η περίφημη συλλογικη συμβαση για τέτοιο είδος έργασίας  ώστε να έχω κάποιο δείκτη - αν δεις το link δεν βοήθησε πολύ! (εψάχνα για επιχειρήματα και αυτό ήταν το μόνο που βρήκα που έχει σχέση, αλλά δες και κλαίς! http://www.taxheaven.gr/sse/article.php?id=318)

Πρωτο απ'ολα δεν γνωρίζω αν πρέπει να πληρώσω και ΦΠΑ - αν ναι ... σκούρα τα βλέπω.


alter_ego

 • Jr. Member
 • **
  • Posts: 153
  • Gender:Female
Επειδή ασχολούμαι με ιατρικά κείμενα, το κατώτερο rate που έχω ακούσει να δίνεται για review είναι 0,01/word, δηλαδή θα βγει 35 euros το κείμενο των 14 σελίδων που αναφέρεις (+ό,τι υπάρχει στα σχήματα+references). Θεωρώ ότι είναι εξαρχής ύποπτο και αβάσιμο να σε πληρώνουν ανά κείμενο, γιατί μπορεί κάποια στιγμή να σου δώσουν ένα κείμενο με περισσότερες ή λιγότερες σελίδες από το standard. Όλα την ίδια μορφή θα έχουν; Εντωμεταξύ, δεν ξέρω πού μένεις; Ελλάδα; Εξωτερικό; Εννοώ, θα μπορούσες να δουλέψεις στο περιοδικό in-house με ΤΕΒΕ; Στην Ελλάδα τουλάχιστον αυτό γίνεται. Αν η συνεργασία είναι freelance και το περιοδικό είναι στο εξωτερικό, η καταβολή του ΦΠΑ εξαρτάται από την έδρα του περιοδικού. Αν ακολουθήσεις τη νόμιμη οδό, πρέπει να δηλώσεις στην εφορία ότι έχεις συναλλαγές με εξωτερικό, δεν πληρώνεις ΦΠΑ αλλά το εισόδημα θα συμπεριληφθεί στην φορολογική σου δήλωση και θα φορολογηθείς κανονικά. Αν ακολουθήσεις την παράνομη οδό, μπορείς απλά να λαμβάνεις το ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό, να τους στέλνεις ένα ηλεκτρονικό Invoice και κανείς δεν θα μάθει ότι λαμβάνεις αυτά τα χρήματα. Πάντως, το rate που σου προτείνουν είναι γελοίο έως εξευτελιστικό. Το μόνο κίνητρο που μπορείς να έχεις για να δεχτείς τη δουλειά αυτή είναι να προσθέσεις το όνομα του περιοδικού στο βιογραφικό σου. Από κει και πέρα είναι χαμένος χρόνος, ειδικά αν έχει χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα. Αυτή είναι η γνώμη μου, ελπίζω να βρεθεί κάποιος να σε διαφωτίσει ακόμη περισσότερο.
Mind the Gapdrzeus

 • Semi-Newbie
 • *
  • Posts: 6
Μένω Ελλάδα, συμαντικό στοιχείο που ξέχασα!
Όμοια μορφή θα έχουν όταν τα τελειώσω, αλλά όπως θα ξέρεις alter_ego, άλλα θα έχουν διαφορετική δόμη ως προς την αναλογία εισαγωγή:αποτελέσματα:συζήτηση κλπ αλλά το "όριο" (δεν έχω πιστεί για πόσο τηρείται!) είναι τα 14 ds σελ. Παρ'ολα αυτά μου δόθηκε κείμενο που είναι 23 σελ+εικ+πιν. δεν είναι double-spaced (ουτε 1.5!), και που δεν έχει μορφοποιηθεί καθόλου σύμφωνα με τις προδιαγραφές του περιοδικού. Έκανα 30 λεπτά μόνο να ελέγξω την περίληψη και τις αναφορές και να διορθώσω την πρώτη σελίδα των αναφορών (155!).
"Θα μπορούσες να δουλέψεις στο περιοδικό in-house με ΤΕΒΕ" αυτό είναι το σκοπό μου, ναι (αλλά in-house=σπίτι μου όμως). Και εγώ κανονικά χρεώνω 25+ ανά κείμενο, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση περίμενω να έχω 100+ άρθρα το μήνα από το περιοδικό, πλήρης και αποκλειστικής απασχόλησης, οπότε ποιός να δώσει 100 x 25 ή 35Ε;; Αμφιβάλλω αν θα έδωσε κάποιος εύκολα τα μισά, όχι ότι η δουλειά μου δεν το αξίζει, αλλά ζούμε με την ελληνική πραγματικότητα.
Αν είναι in-house πληρ. απασχόλησης (=εξαρτόμενη σχέση εργασίας;) εχει ΦΠΑ;
Επίσης είμαι καινούρια στο ΤΕΒΕ (παλαιά ασφαλιζόμενη όμως) και δεν έχω ιδέα τι δικαιώματα έχω σε τέτοια δουλειά, αν έχω!


 

Search Tools