Translation - Μετάφραση

Favourite texts, movies, lyrics, quotations, recipes => Favourite Music and Lyrics => Favourite Movies => Topic started by: wings on 19 Jul, 2020, 23:27:50

Title: Καραντίνα: Μια ανάσα για τη φύση & Το οξυγόνο της θάλασσας (εκπομπή Roads της ΕΡΤ1)
Post by: wings on 19 Jul, 2020, 23:27:50
Καραντίνα: Μια ανάσα για τη φύση & Το οξυγόνο της θάλασσας (εκπομπή Roads της ΕΡΤ1)

Παρουσίαση & σενάριο: Πάνος Χαρίτος
Αρχισυνταξία: Αφροδίτη Ζούζια, Τζένη Τσιροπούλου
Σκηνοθεσία: Περικλής Αγγελόπουλος
Δημοσιογραφική ομάδα: Αφροδίτη Ζούζια, Τζένη Τσιροπούλου, Χρυσούλα Λαγού
Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Κατσούλης, Κωνσταντίνος Αντωνίου
Μοντάζ: Ιωάννης Γιαννούτσος
Εικονολήπτες: Περικλής Αγγελόπουλος, Andrej Dutina
Motion graphics: Λία Μωραΐτου
Χειριστής drone: Γεώργιος Μουτάφης
Βοηθός παραγωγής: Αναστάσιος Γιαννούτσος
Μουσική επιμέλεια: Πάνος Χαρίτος, Κωνσταντίνος Αντωνίου
Εκτέλεση παραγωγής: Image Technology
Παραγωγή: Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης ΕΡΤ (Copyright ΕΡΤ 2020)

https://vimeo.com/435373082

Καραντίνα: Μια ανάσα για τη φύση

Στα πάρκα ακούστηκαν τα πουλιά, στις πόλεις κατέβηκαν οι αλεπούδες, άνθρωπος και φύση πήραν μια βαθιά ανάσα καθαρού αέρα την περίοδο της καραντίνας.
Από τον Υμηττό μέχρι την Πάρνηθα και από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τα καταφύγια της αρκούδας στην Καστοριά η κάμερα του ROADS καταγράφει μοναδικές εικόνες σπάνιας ομορφιάς και καθαρότητας.
Ποιο πραγματικά ήταν το αποτύπωμα της καραντίνας των ανθρώπων στο περιβάλλον και την άγρια ζωή;
Εμπειρογνώμονες μιλούν για την άμεση σχέση της υγείας του ανθρώπου με την υγεία του περιβάλλοντος, για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας της φύσης το ταχύτερο δυνατόν, σημειώνοντας ότι στο παγκόσμιο χωριό, που ζούμε, οι πράξεις του ενός έχουν άμεση συνέπεια στη ζωή του άλλου.
Πρόκειται για το πρώτο από τα δυο συνολικά επεισόδια που βιντεοσκοπήθηκαν στη διάρκεια της καραντίνας και εστιάζει στην άγρια πανίδα και στην ατμόσφαιρα στα αστικά κέντρα.

https://vimeo.com/438541315

Καραντίνα: Το οξυγόνο της θάλασσας

Οι βάρκες μείναν στα λιμάνια, τα πλοία έδεσαν στους μόλους και οι ψαράδες μάζεψαν τα δίχτυα. Ξαφνικά η θάλασσα ησύχασε, η ηχορύπανση κόπασε και τα δελφίνια κατέβασαν συχνότητες καθώς δε χρειαζόταν πια να φωνάζουν για να ακούνε το ένα το άλλο.
Σε ένα επεισόδιο, που μυρίζει θάλασσα και αποτυπώνει την πιο θαυμαστή Ελλάδα, η εκπομπή ROADS πιάνει λιμάνι στους πανέμορφους Λειψούς και συναντά ξεχωριστούς ανθρώπους σε μια μεγάλη έρευνα για την επίδραση της καραντίνας στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Στο καταφύγιο του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» ο Θοδωρής Τσιμπίδης και η Αναστασία Μήλιου, δυο άνθρωποι, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας του Αιγαίου και της βορειοανατολικής Μεσογείου, μιλούν για την επίδραση της καραντίνας στη θαλάσσια ζωή αλλά και τη δική τους καθημερινότητα στον καιρό αυτής.
Η εξομολόγησή τους –ως ειδικών, με πολλά μίλια και μοναδικές εμπειρίες στα νερά του Αιγαίου αλλά και ως οικογένειας σε ένα νησί μακριά από την πρωτεύουσα– ρίχνει παράλληλα φως και στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας με όλες τις αντιφάσεις, τον ηρωισμό της καθημερινότητας αλλά και τις κακοδαιμονίες της χώρας.
Παράλληλα άνθρωποι που ζουν από τη θάλασσα επισημαίνουν ότι η περίοδος της καραντίνας συνέπεσε με την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών, που για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες έγινε χωρίς εξωτερικές οχλήσεις.