pica -> κίσσα, στοιχείο των 12 στιγμών, δωδεκάρι, αλλοτριοφαγία, αλλοφαγία, πίκα, πικά, παρορεξία, ξενορεξία

Thomas · 33 · 10633

user4

 • Sr. Member
 • ****
  • Posts: 609
 • think again!
Το ελληνικό βιβλίο που έχω στα χέρια μου και από το οποίο παρέθεσα απόσπασμα, είναι του Γκιούρδα και είναι το επίσημο, εγκεκριμένο από την Adobe εγχειρίδιο χρήσης για το InDesign. Η απόδοση στα Ελληνικά έχει γίνει από έναν μηχανικό λογισμικού.
Δεν μεταφράζω βιβλίο, (δεν θα τολμούσα ποτέ, το κάνω μόνο για προσωπική χρήση), απλώς μια φίλη που φτιάχνει σημειώσεις για μαθήματα InDesign με ρωτάει καμιά φορά για λέξεις που δεν είναι σίγουρη αν είναι σωστές (και εγώ με τη σειρά μου, ρωτάω εσάς...)

Βρε θηρίο, στις 05:42:01;


banned8

 • Jr. Member
 • **
  • Posts: 132
  • Gender:Male
Βρε θηρίο, στις 05:42:01;
Τι να κάνω; Δεν έχεις ακούσει που λένε: «η πρώτη φροντίς το πρωί και η τελευταία το βράδυ»; Με εμένα είναι «η πρώτη φροντίς το απομεσήμερο και η τελευταία το πρωί».  NOTE: Κάνε gray, όχι grey, τα γκρίζα σου. Ο IE δεν καταλαβαίνει από αγγλική ορθογραφία.

Κατάλαβα ότι δεν το μεταφράζεις. Η φίλη σου που φτιάχνει σημειώσεις, ας έχει τουλάχιστον υπόψη της να διδάξει τους μαθητές της σωστά. Στιγμές για τον «οφθαλμό», χιλιοστά στις άλλες διαστάσεις. Σε όλα αυτά τα προγράμματα γίνεται προσαρμογή του τρόπου μέτρησης· δεν είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν με πίκα.spiros

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 819212
  • Gender:Male
 • point d’amour
Pica (/ˈpaɪkə/ py-kə) is characterized by an appetite for substances largely non-nutritive, such as clay, chalk, dirt, or sand. For these actions to be considered pica, they must persist for more than one month at an age where eating such objects is considered developmentally inappropriate. There are different variations of pica, as it can be from a cultural tradition, acquired taste or a neurological mechanism such as an iron deficiency, or chemical imbalance. It can lead to intoxication in children which can result in an impairment in both physical and mental development. In addition, it can also lead to surgical emergencies due to an intestinal obstruction as well as more subtle symptoms such as nutritional deficiencies and parasitosis. Pica has been linked to mental disorders and they often have psychotic comorbidity. Stressors such as maternal deprivation, family issues, parental neglect, pregnancy, poverty, and a disorganized family structure are strongly linked to pica
https://en.wikipedia.org/wiki/Pica_(disorder)

Pica of infancy and childhood
Persistent eating of non-nutritive substances (such as soil, paint chippings, etc.). It may occur as one of many symptoms that are part of a more widespread psychiatric disorder (such as autism), or as a relatively isolated psychopathological behaviour; only the latter is classified here. The phenomenon is most common in mentally retarded children and, if mental retardation is also present, F70-F79 should be selected as the main diagnosis.
ICD-10   F98.3

Πολλές φορές έχουμε δει παιδάκια παίζοντας στα χώματα να βάζουν στο στόμα διάφορες βρωμιές που βρίσκουν στο έδαφος. Αυτό είναι γεωφαγία, μια μορφή δηλαδή αλλοτριοφαγίας αθώα σχετικά, που θα μπορούσε να καταλογιστεί στην περιέργεια του παιδιού να αντιληφθεί, να γνωρίσει, το περιβάλλον του. Ωστόσο ένα ποσοστό παιδιών από αυτά ενδέχεται να πάσχει από αλλοτριοφαγία σίγουρα αν για ένα χρονικό διάστημα που στο ελάχιστο του ανέρχεται στον ένα μήνα, επανειλημμένως, έχει την ανάγκη να τρωει διάφορα αντικείμενα, διάφορες ουσίες που δεν αποτελούν τροφές, όπως χώμα, τρίχες, πηλό, υπολείμματα μπογιάς, γόπες, κουμπιά, σαπούνι, πάγο (παγοφαγία) και άλλα.
Η αλλοτριοφαγία είναι ευρύτερα γνωστή με το όνομα «pica» και χαρακτηρίζεται (DSM-IV) ως μια νοσηρή συμπεριφορά η οποία συγκαταλέγεται στις eating disorders και χαρακτηρίζεται ως σοβαρή με την έννοια ότι μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα υγείας. To όνομα της προέρχεται από το λατινικό Magpie, όνομα πουλιού, με παράξενες διατροφικές συνήθειες. Η παρουσία της είναι συνήθης σε άτομα με προβλήματα πνευματικής ανάπτυξης και ψυχολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού, και στις ηλικίες άνω των 2 ή 3 χρόνων, όπου η φυσιολογική πνευματική ανάπτυξη του παιδιού θα του επέτρεπε το διαχωρισμό ανάμεσα σε αντικείμενα και ουσίες που αποτελούν τροφές και μη τροφές. Οι αναφορές παρουσιάζουν την pica ως εμφανιζόμενη και σε ορισμένες περιπτώσεις εγκυμοσύνης και δη σε αυτές στις οποίες η γυναίκα έχει ιστορικό δικό της ή οικογενειακό αλλοτριοφαγίας ή σε ορισμένες περιπτώσεις επιληψίας.

Ποια η αιτία της pica εκτός από τα πνευματικά προβλήματα του ατόμου ή την εγκυμοσύνη (για την οποία πάλι οι εξηγήσεις δεν είναι τόσο σαφείς); Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι η έλλειψη σιδήρου είναι η αιτία αυτής της συμπεριφοράς (έτσι με την κατάλληλη χορήγηση σιδήρου και τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας η αλλοτριοφαγία σταματά) ενώ άλλη θεωρία παρουσιάζει την έλλειψη σιδήρου όχι σαν την αιτία αλλά σαν το αποτέλεσμα της pica. Μια άλλη απάντηση θα μπορούσε να είναι το ότι σε ένα προχωρημένο στάδιο εξαντλητικής δίαιτας το άτομο θα μπορούσε για να απαλλαγεί από το δυσάρεστο αίσθημα της πείνας να φάει κάτι που δεν αποτελεί τροφή. Η φτώχεια και η γενικότερη έλλειψη τροφίμων θα μπορούσε να είναι επίσης μια αιτία λογική.
Γιατί όμως η αλλοτριοφαγία αποτελεί πρόβλημα για τον άνθρωπο; Τα ζώα τρώνε ουσίες από τη γη (γεωφαγία) που δεν αποτελούν τροφές. Σε κάποιες πολιτισμικές κουλτούρες επίσης, κυρίως σε Αφρικανικές περιοχές (Μαλάουι, Γκάνα κλπ) αλλά και σε περιοχές της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής είναι συνήθης σαν ιατρική σοφία της πράξης η αλλοτριοφαγία και δη η λήψη πηλού ή άλλων ουσιών για την αντιμετώπιση της ναυτίας, διάρροιας ή άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων (απορροφητικές ιδιότητες ενός είδους λευκού πηλού) ή και μια συνήθεια καθημερινή με ψυχολογικά ευεργετική σημασία όπως το κάπνισμα (αίσθηση που δημιουργείται από την επαφή της ύλης του πηλού ή της λάσπης στο στόμα). Αποτελεί όντως ασθένεια ή πρόκειται για άλλη μια τάση μας να προσδίδουμε ιατρικό περιεχόμενο σε καταστάσεις εντελώς φυσιολογικές για τον άνθρωπο (π.χ τοκετός, πένθος κλπ) και για κάθε μέλος του ζωικού βασιλείου; Οι απαντήσεις επικαλύπτονται από ένα επιστημονικό μυστήριο. Ενώ η συμπεριφορά αυτή έχει πρωτοαναφερθεί στην ιατρική πράξη και λογοτεχνία ήδη από το 1563, αποτελεί ακόμα ένα ιατρικό μυστήριο ή μάλλον στους κόλπους κάθε επιστημονικού κλάδου (κοινωνιολογία, ψυχολογία, νευρολογία, διαιτολογία - διατροφολογία, ψυχιατρική, ιστορία κλπ) μπορεί να λάβει διαφορετική αιτία, περιεχόμενο, αντιμετώπιση. Αλλά ακόμα κι εκεί που η συμπεριφορά αυτή αντιμετωπίζεται σαν ασθένεια, δεν υπάρχει μια ομοιόμορφα προτεινόμενη θεραπευτική αντιμετώπιση.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:www.sciencenews.gr/index.php/%CE%99%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE/20-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/84-Pica-%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%82-%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1


 

Search Tools