Χάκερ της CIA κατά της Wikipedia

jglenis

  • Full Member
  • ***
    • Posts: 519
    • Gender:Male
«Λεκτικοί βανδαλισμοί», «βολικές αλλαγές», «κομψές ή άκομψες τροποποιήσεις» έγιναν στις σελίδες της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia από το χέρι πρακτόρων της CIA, τα άδυτα του Βατικανού, το αρχηγείο των Δημοκρατικών αλλά και μεγάλων εταιρειών.

Ετσι, τουλάχιστον, υποστηρίζει εκπρόσωπος του γιγαντιαίου διαδικτυακού εγχειρήματος δωρεάν γνώσης εξηγώντας ότι οι αποκαλύψεις έγιναν με τη βοήθεια των νέων τεχνολογίων. Πρόγραμμα που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, μπορεί να εντοπίσει πού είναι κατοχυρωμένος ο υπολογιστής από τον οποίο έγιναν οι τροποποιήσεις στα λήμματα της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διαδικτυακός τόπος της Wikipedia, από τις πλέον δημοφιλείς πηγές πληροφόρησης σε όλο τον κόσμο, πλήττεται από σκάνδαλα. Στα πιο πρόσφατα συγκαταλέγονται βανδαλισμοί (προσθήκη συκοφαντικού περιεχομένου), στο λήμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και η «ενοχοποίηση» του γνωστού δημοσιογράφου Τζον Σαϊγκεντχάλερ για τις δολοφονίες των Τζον και Ρόμπερτ Κένεντι! Πίσω τους κρύβονταν στην πλειονότητά τους μεμονωμένοι χρήστες.

Τώρα είναι η πρώτη φορά, όμως, που η εγκυκλοπαίδεια αποκαλύπτει ότι διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία για εμπλοκή συγκεκριμένων «υπηρεσιών» στις αλλαγές του περιεχομένου της.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι πράκτορας της CIA «πείραξε» τη βιογραφία του Ιρανού προέδρου, προσθέτοντας το ειρωνικό «Wahhhhhh!!» πριν από το όνομα του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Το Βατικανό κατηγορείται για αλλαγές στις πληροφορίες σχετικά με τον αρχηγό του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς. Υπολογιστές στο αρχηγείο του Δημοκρατικού Κόμματος «ευθύνονται» για την προσθήκη των λέξεων «ρατσιστής», «ηλίθιος», «διπρόσωπος» στο προφίλ του δεξιού τηλεοπτικού σταρ Ρας Λίμπαου, που παρουσιάζει δημοφιλή εκπομπή. Η εταιρεία Diebold, που κατασκευάζει μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κατηγορείται ότι «καθάρισε» αναφορές για «νοθεία στις εκλογές του 2000» από το λήμμα του Γουόλντεν Ο' Ντελ, ενός από τα ανώτατα στελέχη της.

Ενώ τα εμπλεκόμενα μέρη αποφεύγουν να δώσουν σαφείς απαντήσεις, εκπρόσωπος της Wikipedia δηλώνει ότι η χρήση του νέου προγράμματος ελέγχου ουσιαστικά θα διασφαλίσει την ακεραιότητα του περιεχόμενου της εγκυκλοπαίδειας.

(Πηγές: www.wikinews.org, BBC)


http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=59226472

Life is like a grammar lesson. You find the past perfect and the present tense.


 

Search Tools