Αστικά αγροκτήματα… για το μέλλον των τροφίμων και του κλίματος
Sτην κορυφή ενός εξαώροφου κτιρίου, στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, το μεγαλύτερο αγρόκτημα στον κόσμο που ευδοκιμεί στο κέντρο ενός αστικού ιστού, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και ταυτόχρονα να αποτελεί ένα σημαντικότατο παράδειγμα για το μέλλον της καλλιέργειας και των τροφίμων. Ένα εναλλακτικό σχέδιο για επάρκεια σε τρόφιμα, εν μέσω πανδημίας, κλιματικής αλλαγής και αύξησης του πληθυσμού.
Τώρα μαζεύουνε φράουλες, μικρές, έντονα αρωματισμένες και κατακόκκινες. Δίπλα στις φράουλες, αρωματικός βασιλικός, φασκόμηλο και μέντα. Απέναντι, μαρούλια, ντοματίνια, μελιτζάνες και σέσκουλο.
Η αστική αυτή όαση είναι περίπου 14.000 τετραγωνικά μέτρα, καθιστώντας την και το μεγαλύτερο αστικό αγρόκτημα στην Ευρώπη. Με το σχέδιο ανάπτυξης να περιλαμβάνει περισσότερα από 30 είδη διαφορετικών φυτών, η περιοχή μπορεί να παράγει περίπου 1.000 κιλά φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα στην υψηλή περίοδο. Το «αγρόκτημα» φέρει το όνομα «Agripolis», και σε αυτό δουλεύουν περίπου 20 κηπουροί, οι οποίοι χρησιμοποιούν εξ ολοκλήρου οργανικές μεθόδους.
«Προφανώς δεν πρόκειται να ταΐσουμε ολόκληρη την πόλη με αυτόν τον τρόπο», προειδοποιεί ο Hardy. «Στο αστικό περιβάλλον εργάζεσαι με πολύ σημαντικούς πρακτικούς περιορισμούς. Αλλά αν μπορεί να αξιοποιηθεί αρκετός αχρησιμοποίητος χώρος - στέγες, εγκαταλελειμμένες επιφάνειες, μικρά κομμάτια γης - δεν υπάρχει λόγος να μην στοχεύσουμε στο 10% της κατανάλωσης».
[...]
Πηγή:
https://tvxs.gr/news/kosmos/astika-agroktimata-gia-mellon-ton-trofimon-kai-toy-klimatos