Εκλεκτικές συγγένειες στην ποίηση της Θεσσαλονίκης

wings · 1 · 3364

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Εκλεκτικές συγγένειες στην ποίηση της Θεσσαλονίκης

Υπάρχουν συγγραφείς που αλλού γεννήθηκαν, αλλού μεγάλωσαν, αλλού έζησαν και άλλος τόπος χάραξε βαθιά την ψυχή και τη σκέψη τους. Η Θεσσαλονίκη μάλλον υπήρξε και συνεχίζει να είναι τόπος-καταλύτης για πολλούς από τους νεοέλληνες συγγραφείς που κάπου βαθιά μέσα τους νιώθουν και Θεσσαλονικείς.

Παραθέτω μια σειρά ονομάτων λογοτεχνών που ήδη έχω συμπεριλάβει στην ανθολογία μου και δεν είναι αμιγώς Θεσσαλονικιοί. Για τον καθέναν τους υπάρχει, κρυφά ή φανερά στο έργο του, μια ιστορία ζωής που τον δένει με τη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει νόημα να παραθέσω τις ιστορίες αυτές μία προς μία. Συχνά αφορούν τις προσωπικές εμπειρίες και στιγμές ανθρώπων τις οποίες δεν χρειάζεται να δημοσιοποιήσω άσκοπα είτε για να δημιουργήσω εντυπώσεις είτε για να αιτιολογήσω ή να δικαιώσω τις επιλογές μου στην ανθολόγηση. Αρκεί που μου τις εμπιστεύτηκαν ορισμένοι δημιουργοί ή τους τις εκμαίευσα κατά εποχές ή τις έμαθα από παλαιότερους ομοτέχνους τους και/ή φίλους της ποίησης.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, είμαστε πολύ μικρή χώρα για να θεσμοθετούμε αυστηρά εσωτερικά γεωγραφικά σύνορα, ιδίως σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό μας και τα πνευματικά μας κειμήλια.

Έναυσμα για την απόφασή μου να διευρύνω τα γεωγραφικά όρια της ανθολογίας υπήρξε το ποίημα «Τυχαία ή μήπως σκόπιμα;» του θαυμάσιου Μακεδόνα ποιητή Νίκου Γρηγοριάδη που ζώντας στην Αθήνα σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του είχε την ατυχία οι «νότιοι» να τον θεωρούν «βόρειο» και οι «βόρειοι» να τον θεωρούν «νότιο» και να μην τον μνημονεύουν σε αντίστοιχα συλλογικά έργα. Όταν το διάβασα, συνειδητοποίησα ότι έχω την ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσω αδικίες αυτού του είδους όσο μπορώ και, σε κάθε περίπτωση, να μην περιπέσω σε νέες αδικίες λόγω τοπικιστικής ιδεοληψίας. 

Στον κατάλογο που ακολουθεί υπάρχουν λογοτέχνες που από το βιογραφικό τους δεν είναι απαραίτητα ευκρινής ο δεσμός τους με τη Θεσσαλονίκη, αλλά προτίμησα να τους συμπεριλάβω στην ανθολογία μου πρωτίστως για τους τιμήσω και για να δώσω στους αναγνώστες την ευκαιρία να τους γνωρίσουν και, ως εκ τούτου, να τους ευχαριστήσουμε όλοι μαζί για την προσφορά τους στα γράμματα του τόπου μας. Και ειλικρινά ευελπιστώ και υπόσχομαι πως θα κάνω ό,τι μπορώ για να δούμε τον κατάλογο αυτό να αυξάνεται και να πληθύνεται στο μέλλον γιατί όλοι οι δημιουργοί που τον απαρτίζουν είναι πνευματικοί μας συγγενείς και πραγματικά δικοί μας άνθρωποι.




[ Επιστροφή στο ευρετήριο της ανθολογίας «Οι ποιητές της Θεσσαλονίκης τον 20ό αιώνα και ως σήμερα» ]
« Last Edit: 30 Nov, 2023, 15:03:13 by wings »
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools