Το ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας 2010 στη Κική Δημουλά

wings · 1 · 3249

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73949
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Το άρθρο που παραθέτω δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις αρχές του χρόνου, αλλά αξίζει να το διαβάσουμε, έστω και καθυστερημένα:

Η Ευρώπη θα τιμήσει την Κική Δημουλά

Της Όλγας Σελλά

Μια διαφορετική και εξαιρετικά ευχάριστη επιστολή έλαβαν πριν από λίγες μέρες οι εκδόσεις «Ίκαρος». Σαν ένα καθυστερημένο πρωτοχρονιάτικο δώρο.

Αποστολέας ήταν η Association Capitale Européenne les Littératures και το γράμμα έφτασε από το Στρασβούργο. Ποια ήταν η είδηση; Ότι η κριτική επιτροπή που συνεδρίασε την 1η Δεκεμβρίου 2007 στο Στρασβούργο αποφάσισε να απονείμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2010 στην Κική Δημουλά!

«Το βραβείο αφορά το σύνολο του έργου Ευρωπαίου/ας συγγραφέως διεθνούς επιπέδου, και σκοπό έχει να προωθήσει την καλύτερη γνώση των λαών της Ευρώπης μέσα από τις μεγάλες μορφές της λογοτεχνίας της.

Η επιτροπή διακρίνει στο έργο σας μία από τις μεγάλες φωνές που εκπροσωπούν τη σύγχρονη δημιουργία και θέλει να υπογραμμίσει επίσημα τη σημασία του έργου σας στο αύριο της ευρωπαϊκής κουλτούρας.

Μαζί σας βραβεύεται ο μεταφραστής Μισέλ Βόλκοβιτς, για το σύνολο των μεταφράσεών του και για τις μεταφράσεις του δικού σας έργου». Και η επιστολή τελειώνει με τη φράση: «Θερμά συγχαρητήρια εκ μέρους όλων των μελών της επιτροπής και εκφράζουμε τη χαρά μας να σας υποδεχτούμε τον Μάρτιο του 2010 στις όχθες του Ρήνου».

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας και το πανεπιστήμιο Marc-Bloch. Tην κριτική του επιτροπή αποτελούν συγγραφείς, μεταφραστές, ακαδημαϊκοί και θεσμικοί παράγοντες από το χώρο του πολιτισμού.

Σε δύο χρόνια περίπου από σήμερα, τον Μάρτιο του 2010, το Στρασβούργο θα υποδεχθεί την Κική Δημουλά με μια σειρά εκδηλώσεων για το έργο της. Μία από αυτές είναι η έκδοση μιας δίγλωσσης έκδοσης από το σύνολο του έργου της, σε μετάφραση Μισέλ Βόλκοβιτς.

Μία ακόμη τιμή για την Κική Δημουλά, πανευρωπαϊκής εμβέλειας αυτή τη φορά, που υπογραμμίζει την εξέχουσα θέση που έχει, διαχρονικά, η σύγχρονη ποίηση ως πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού. Με την ευκαιρία της βράβευσης, οι Ευρωπαίοι φίλοι της ποίησης θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σ’ επαφή με στίχους όπως: «Σύμφωνοι, περιττός ο άνθρωπος/ όμως για κάποιο λόγο αιώνια δες/ τι απαραίτητο του είναι/ του θανάτου./ Περιττός θάνατος/ δεν είναι και ο έρωτας;/ Ναι, αλλά του είναι απαραίτητο να ζήσει/ την αναγκαία αθανασία του ονείρου».

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_24/01/2008_256637
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools