Ποίηση και μουσική, 21/3/2015, 19:00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

spiros · 1 · 1586

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 817917
    • Gender:Male
  • point d’amour
Συνημμένη η παρτιτούρα για το 1ο από τα Τοπία για σόλο πιάνο, έργο 66 αρ. του Φίλιππου Τσαλαχούρη.

Ποίηση και μουσική, 21/3/2015, 19:00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, Σάββατο 21 Μαρτίου, παρουσιάζεται το τρίπτυχο αφιέρωμα «Ποίηση και μουσική» στους Γιάννη Βαρβέρη, Γιώργο Κακουλίδη και Κώστα Κουτσουρέλη. Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης και οι ερμηνευτές Λουίζα Σοφιανοπούλου (τραγούδι) και Θοδωρής Κότσυφας (κιθάρα) πλαισιώνουν τους ποιητές με τη μουσική τους. Ποιήματά τους διαβάζουν οι ίδιοι οι ποιητές, ενώ του πρόωρα χαμένου Γιάννη Βαρβέρη διαβάζει ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης.

Στην πρώτη ενότητα της βραδιάς, ο ποιητής Κώστας Κουτσουρέλης διαβάζει αποσπάσματα από τα βιβλία του Αέρας Αύγουστος και Γράμμα. Την ανάγνωση σχολιάζει μουσικά ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης –ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Κουτσουρέλη και στο παρελθόν– με το έργο του Τοπία για σόλο πιάνο, έργο 66 αρ. 1. Ο Κώστας Κουτσουρέλης, με τη σύγχρονη ματιά του και την προσωπική του γραφή, που συχνά καταφεύγει σε παραδοσιακές φόρμες, μιλά με ρεαλισμό αλλά και δηκτικότητα για το σήμερα.

Ο Γιώργος Κακουλίδης διαβάζει παλαιότερα και νεότερα ποιήματά του, ενώ ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος ερμηνεύει στο πιάνο τραγούδια βασισμένα σε ποίηση του Κακουλίδη, που περιλαμβάνονται στους δίσκους Στου αιώνα την παράγκα και Ο Άμλετ της σελήνης («Το τραγούδι του Χριστού», «Θα κόψω το κεφάλι σου», «Η καντάδα της Κόλασης», κ.ά.). Η ποίηση για τον Γιώργο Κακουλίδη είναι τρόπος ζωής. Έντονη καλλιτεχνική προσωπικότητα που εκφράζεται όχι μόνο μέσα από την ποίηση αλλά και μέσα από τη ζωγραφική, χρησιμοποιεί τον ποιητικό λόγο με εικονοποιητική δύναμη για να αποτυπώσει με ονειρικό τρόπο τη σκληρή όψη της πραγματικότητας.

Ο πρόωρα χαμένος Γιάννης Βαρβέρης κατατάσσεται στους σημαντικότερους ποιητές της εποχής μας. Αιρετικός, ειρωνικός και ανατρεπτικός, παραμένει πάντοτε καίριος και ουσιαστικός. Η αγάπη του για το σύγχρονο ποιητικό γαλλικό τραγούδι δεν είναι συμπτωματική. Γι’ αυτό και στην τρίτη και τελευταία ενότητα του αφιερώματος Ποίηση και μουσική με θέμα την ποίηση του Βαρβέρη, η Λουίζα Σοφιανοπούλου (φωνή) και ο Θοδωρής Κότσυφας (κιθάρα) επέλεξαν να παρουσιάσουν τραγούδια των Ζακ Μπρελ, Ζoρζ Μπρασένς, Λεό Φερέ και άλλων γάλλων δημιουργών. Ποιήματα του Βαρβέρη διαβάζει ο βραβευμένος συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης.

Τιμές εισιτηρίων: 10 € (Β΄ Ζώνη) ● 15 € (Α΄ Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 5 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ● 7 € (65+, πολύτεκνοι)

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
http://entertainment.in.gr/html/ent/391/ent.178391.asp


« Last Edit: 20 Mar, 2015, 17:33:00 by spiros »


 

Search Tools