Translation - Μετάφραση

Favourite texts, movies, lyrics, quotations, recipes => Favourite recipes => Favourite Music and Lyrics => Desserts => Topic started by: lefty on 23 May, 2010, 11:19:23

Title: Μπανόφι → Banoffee
Post by: lefty on 23 May, 2010, 11:19:23
Το έφτιαξα χτες και βγήκε πολύ καλό. Έκανα συνδυασμό διαφόρων συνταγών που βρήκα στο ίντερνετ.

Υλικά (για μεγαλούτσικο σκεύος):
2 πακέτα Digestive
1 πακέτο βούτυρο
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
3 μπανάνες
Σαντιγί (όπως τη φτιάχνει ο καθένας. Εγώ πήρα μια απ' αυτές που πουλάνε σε σκόνη και τις χτυπάς με γάλα. Χρειάστηκα 2 φακελάκια.)
Τρούφα ή νιφάδες σοκολάτας για τη διακόσμηση

Εκτέλεση:
Πρώτα φτιάχνουμε την καραμέλα (γίνεται και μέρες πριν): βάζουμε τα κουτιά του ζαχαρούχου (σφραγισμένα, όπως τα αγοράσαμε) να βράσουν επί 2-3 ώρες μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό. Το νερό πρέπει να σκεπάζει τελείως τα κουτιά. Όποτε η στάθμη του πέφτει, συμπληρώνουμε. Μετά το βράσιμο δεν βγάζουμε τα κουτάκια με το χέρι (!) αλλά περιμένουμε να κρυώσουν ή τα βγάζουμε με λαβίδα. Ανοίγοντας, βλέπουμε το ζαχαρούχο να έχει μετατραπεί σε πηχτή καραμέλα.

Θριμματίζουμε τα μπισκότα στον πολυκόφτη και τα στρώνουμε στο σκεύος. Λιώνουμε το βούτυρο στη φωτιά και περιχύνουμε τα μπισκότα. Από πάνω απλώνουμε την καραμέλα. (Αν είναι πολύ πηχτή, θέλει προσοχή --και χέρι-- γιατί κολλάει πάνω της το μπισκότο.) Από πάνω στρώνουμε τις μπανάνες, κομμένες σε στρογγυλά φετάκια. Μετά, καλυπτουμε με σαντιγί. Διακοσμούμε με τρούφα, νιφάδες σοκολάτας ή ό,τι άλλο νομίζουμε ότι θα ταιριάζει. Βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες.

Tips:
Έβαλα Baileys στη βάση, και ταίριαζε πολύ.
Όποιος βαριέται μπορεί να αγοράσει έτοιμη καραμέλα απ' τα ράφια με τις μαρμελάδες. Στη γεύση είναι υπέροχη, απλώς είναι πιο νερουλή απ' αυτή που περιγράφω, η οποία στο τελικό στάδιο κόβεται με το μαχαίρι.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για τη βάση. Αν δεν σας αρέσει αυτή που περιγράφω, θα βρείτε κι άλλες (π.χ. με μπισκότα κανέλας).
Φυσικά, προσαρμόζουμε την ποσότητα των υλικών στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε.