Πώς ο Πανσέληνος «λαχτάρησε» τον Κλεάνθη Παλαιολόγο (από το περιοδικό «σελάννα»)

wings · 3 · 1912

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
ΕΝΑ “ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ” ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ “ΣΕΛΑΝΝΑ”
Πώς ο Πανσέληνος «λαχτάρησε» τον Κλεάνθη Παλαιολόγο




Εκλεκτή ύλη - όπως πάντα - και πολύ όμορφους πίνακες Λέσβιων ζωγράφων περιλαμβάνει η καλοκαιρινή “Σελάννα”, το περιοδικό που εκδίδει ο ΦΟΜ και διευθύνει ο Περικλής Μαυρογιάννης. Από το τεύχος αναδημοσιεύουμε ένα πικάντικο περιστατικό που αφορά τη φοιτητική συγκατοίκηση του Ασημάκη Πανσέληνου με τον Κλεάνθη Παλαιολόγου.

«Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Πανεπιστήμιο, ο Πανσέληνος συγκατοικούσε με τον Κλεάνθη Παλαιολόγο, που φοιτούσε στην Ανώτατη Σχολή Σωματικής Αγωγής. Συγκατοικούσε βέβαια είναι… τρόπος του λέγειν, γιατί ο Κλεάνθης - συνηθισμένος στην Σπαρτιατική αγωγή - ξυπνούσε από τις 6 το πρωί, επέστρεφε στο δωμάτιό του στις 8 το βράδυ και κοιμόταν στις 10. Ο Ασημάκης αντίθετα ξυπνούσε συνήθως κατά τις 9 και γύριζε να κοιμηθεί μετά τα μεσάνυχτα. Έτσι ο καθένας του έβλεπε τον συγκάτοικό του… κοιμώμενο!

Κάποτε ο Ασημάκης είχε κανονίσει με τους συμφοιτητές του πενθήμερο εκδρομή στους Δελφούς. Πριν φύγει καρφίτσωσε σχετική ειδοποίηση για να τη διαβάσει ο Κλεάνθης και να μην ανησυχήσει από την πολυήμερη απουσία του. Όμως το χαρτί παρασυρμένο ίσως απ’ τον άνεμο χάθηκε και τις επόμενες μέρες ο Κλεάνθης έντρομος κατέφυγε στην Αστυνομία ενώ παράλληλα δημοσίευσε και μικρή αγγελία στις εφημερίδες.

Επειδή μάλιστα εκείνη την εποχή ο Πανσέληνος περνούσε περίοδο ερωτικής απογοήτευσης ο νους του Κλεάνθη πήγε στα χειρότερα και φαντάστηκε ότι ο Ασημάκης αυτοκτόνησε. Την υποψία του μάλιστα αυτή την εκμυστηρεύτηκε σε κοινό φίλο τους δημοσιογράφο που την πέρασε στην εφημερίδα του.

Κάποτε φυσικά ο Ασημάκης γύρισε ολοζώντανος και ανύποπτος για την ταραχή που είχε προκαλέσει. Ο δημοσιογράφος έγραψε τότε στην εφημερίδα του: “Επανορθώνοντες, διαψεύδομε την είδηση περί αυτοκτονίας του νεαρού λογοτέχνου Ασημάκη Πανσέληνου. Αλλά άνθρωπος με τόσο ρομαντικόν ονοματεπώνυμον ήταν λογικόν να υποθέσουμε πως θα κατέφευγε σε απονενοημένο διάβημα…”».

Πηγή: http://www.aiolikanea.gr/news/culture/detail.php?ID=35447
« Last Edit: 27 Aug, 2008, 16:34:25 by wings »
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


user3

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 663

Βίκη, να μου επιτρέψεις να προσθέσω μιαν άλλη εκδοχή για το ίδιο επεισόδιο, που είναι πράγματι γνωστό στους Μυτιληνιούς.
Δεν έχω τεκμηρίωση, τα έχω ακούσει από τις παρέες του παππού μου και της γιαγιάς μου, που ήξεραν καλά και τους δυο
πρωταγωνιστές.

Ο Πανσέληνος, έχοντας μείνει χωρίς χρήματα, ζητούσε δανεικά από τον Κλεάνθη ώσπου να έρθει το έμβασμα από Μυτιλήνη. Ο Κλεάνθης
δεν ήθελε ή δεν είχε να του δανείσει, οπότε ο Πανσέληνος άφησε ένα μακάβριο γράμμα, στολισμένο με νεκροκεφαλές κτλ.,
πως αν δεν με δανείσεις θα αυτοκτονήσω και τέτοια. Και έφυγε. Περνώντας από ένα στέκι όμως, βρήκε άλλον να τον δανείσει -κι έφυγε
για να γλεντήσει (ή για την εκδρομή στους Δελφούς), ξεχνώντας το γράμμα που είχε αφήσει.

Ο Κλεάνθης, σαν είδε πως ο άλλος δεν επέστρεψε, φυσικά τρομοκρατήθηκε, πήγε αστυνομία κτλ. και το θέμα πηρε αρκετήν δημοσιότητα.
Όταν γύρισε με τα πολλά ο Πανσέληνος και δόθηκαν εξηγήσεις, ο Πωπ έγραψε στην εφημερίδα του κάτι σαν: "Ασημάκης Πανσέληνος
λέγεται ο φοιτητής που κοψοχόλιασε τους πάντες με το μακάβριο σημείωμά του. Με τέτοιο ονοματεπώνυμο, όλα εξηγούνται" -ή κάτι τέτοιο.



wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Χαχαχα... απολαυστική ιστορία. Πολύ καλά έκανες και πρόσθεσες την εκδοχή αυτή, Νίκο. Σ' ευχαριστώ πολύ. :-)
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools