Παγκόσμια ημέρα για την ελευθερία του Τύπου σήμερα

Frederique

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 80202
    • Gender:Female
  • Creative, Hardworking and Able!
Παγκόσμια ημέρα για την ελευθερία του Τύπου σήμερα

Η οργάνωση «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» δημοσίευσε σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου, κατάλογο με τα 40 «αρπακτικά» που έχουν κατά καιρούς βάλει στο στόχαστρο τους την ελευθεροτυπία. Η λίστα περιλαμβάνει πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες αλλά και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τουλάχιστον 17 ηγέτες κρατών και αρκετοί επικεφαλής κυβερνήσεων συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο μαζί με τακτικούς στρατούς και εγκληματικές οργανώσεις. Οι πρόεδροι της Κίνας, του Ιράν, της Ρουάντα ή της Τυνησίας διεκδικούν αυτήν την λυπηρή διάκριση από τον FARC, την ΕΤΑ αλλά και τις ισραηλινές δυνάμεις. Η οργάνωση έχει αποσύρει ορισμένες ισλαμικές οργανώσεις από τον κατάλογο της, αντίθετα φέτος εμφανίζεται σε αυτόν ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ.

Η οργάνωση που φέτος κλείνει τα 25 της χρόνια έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία κατά των «αρπακτικών» της ελευθερίας του Τύπου, με σήμα κατατεθέν τρεις αφίσες με τα πορτρέτα του Κιμ Γιονγκ-ιλ, του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και του Μουαμάρ Καντάφι. Χαρακτηρίζουν δε τους 40 πολέμιους της ελευθερίας του Τύπου, «ισχυρούς, επικίνδυνους, βίαιους, που βρίσκονται πάνω από τους νόμους».

Σημειώνεται πως από την αρχή του χρόνου τουλάχιστον 9 δημοσιογράφοι πλήρωσαν με τη ζωή τους την ελευθερία του Τύπου και περίπου 300 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την ελευθερία του Τύπου, στις 3 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί στην επίσημη προκήρυξη του βραβείου Lorenzo Natali 2010. Η απονομή του παγκόσμιου αυτού βραβείου που διοργανώνεται σε συνεργασία με τους Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα και την Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων, τιμά τις καλύτερες δημοσιογραφικές δημοσιεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βραβείο Lorenzo Natali είναι ένα διεθνές βραβείο, το οποίο τιμά, από το 1992, τις καλύτερες δημοσιογραφικές δημοσιεύσεις που αφορούν την ανάπτυξη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Απονέμεται σε δημοσιογράφους της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου του γραπτού ή του επιγραμμικού (on line) Τύπου.

Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται δίπλα στους διωκόμενους δημοσιογράφους και στους επαγγελματίες των ΜΜΕ όπου και να βρίσκονται».

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου καθιερώθηκε το 1991 από τη Γενική Συνέλευση της Ουνέσκο για τις 3 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία έγινε η Διακήρυξη του Γουϊντμπεργκ που προωθούσε ένα ανεξάρτητο και πολυφωνικό αφρικανικό Τύπο. "Παν πρόσωπο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία εκφράσεως. Το δικαίωμα τούτο περιλαμβάνει την ελευθερία της γνώμης ως και την ελευθερίαν λήψεως ή μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών, άνευ επεμβάσεως δημοσίων αρχών και ασχέτως συνόρων", αναφέρεται στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επίσης, το Ελληνικό Σύνταγμα στο κεφάλαιο «Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα» και στο άρθρο 14 προβλέπει:
1. Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους.
2. O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.
tvxs.gr
Communicate. Explore potentials. Find solutions.


 

Search Tools