επίπαγος → ice glazing

spiros · 8 · 5469

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854567
    • Gender:Male
  • point d’amour
επίπαγος (επικάλυψη κατεψυγμένων τροφίμων) → ice glazing
« Last Edit: 16 Feb, 2010, 16:09:03 by spiros »


wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Τι ξέρετε για τον επίπαγο;

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων μας  δίνει πληροφορίες για το θέμα του επίπαγου

Τι είναι ο Επίπαγος
Ο επίπαγος είναι ένα λεπτό στρώμα πάγου, το οποίο με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας ενσωματώνεται στην επιφάνεια των κατεψυγμένων αλιευμάτων μόνιμα και σταθερά.

Επίπαγος: Η ασπίδα κατά της οξείδωσης
Τα αλιεύματα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα για αυτό και θεωρούνται άριστα για την υγεία του ανθρώπου. Όμως αυτά τα λιπαρά οξέα οδειδώνονται πολύ εύκολα. Ο επίπαγος, ο οποίος ενσωματώνεται στην επιφάνεια των κατεψυγμένων αλιευμάτων σε συγκεκριμένο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας εμποδίζοντας τη σάρκα του ψαριού να έρθει σε επαφή με τον αέρα (οξυγόνο) που βρίσκεται ακόμα και μέσα στις σακούλες της συσκευασίας. Ο επίπαγος έχει αποδειχθεί ότι είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας των κατεψυγμένων αλιευμάτων από την οξείδωση. Έτσι, χάρη στον επίπαγο τα κατεψυγμένα αλιεύματα φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά του φρέσκου προϊόντος και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίπαγος: Η ασπίδα κατά της αφυδάτωσης

Η απουσία του επίπαγου προκαλεί «έγκαυμα κατάψυξης». Πέρα από την οξείδωση, χωρίς την ασπίδα του επίπαγου το προϊόν κινδυνεύει και από αφυδάτωση. Η αφυδάτωση αποτελεί και αυτή μια διαδικασία υποβάθμισης της ποιότητας των κατεψυγμένων αλιευμάτων, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του νερού της σάρκας τους και  την καταστροφή της υφής τους. Επιπλέον, η αφυδάτωση των κατεψυγμένων αλιευμάτων ευνοεί την οξείδωσή τους. Η επίστρωση του επίπαγου εμποδίζει την αφυδάτωση και διασφαλίζει τη φρεσκάδα των αλιευμάτων.

Επίπαγος: Το κλειδί για την εξασφάλιση του μεγάλου κύκλου ζωής των προϊόντων
Ο επίπαγος επιτρέπει στο φρέσκοαλιευμένο ψάρι να διατηρήσει αναλλοίωτα όλα του τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για πάνω από 18 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι πέραν από την ποιότητα διασφαλίζει στο προϊόν και μεγάλη διάρκεια ζωής, διατηρώντας έτσι την τιμή πώλησής του σε χαμηλά επίπεδα. Χάρη στον επίπαγο, ο μέσος Έλληνας μπορεί να απολαύσει θαλασσινά και ψάρια υψηλής διατροφικής αξίας σε προσιτές τιμές.

 
Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΠΑΓΟ

Το Νομικό Πλαίσιο για τον Επίπαγο
Η ελληνική νομοθεσία ορίζει το ποσοστό του επίπαγου ώστε αυτό να μην είναι μεγαλύτερο του αναγκαίου για την προστασία των κατεψυγμένων αλιευμάτων.
Το ποσοστό αυτό είναι 10% για τα ολόκληρα ψάρια και 15% για τα υπόλοιπα αλιεύματα (φέτες, φιλέτα, μαλάκια).
Εάν όμως για κάποιους τεχνολογικούς λόγους απαιτείται παραπάνω ποσότητα επίπαγου, τότε ο παραγωγός υποχρεωτικά το δηλώνει αναγράφοντας στη συσκευασία μόνο το καθαρό βάρος (ΠΔ 786/78 άρθρο 17 και ΠΔ 290/92). Η Υπουργική Απόφαση ( ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΡ. 4/ 26-5-2004) ορίζει αναλυτικά την εμπορία και διάθεση κατεψυγμένων αλιευμάτων σε σχέση με το ποσοστό του επίπαγου.
Στην παράγραφο 2Δ  της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, ορίζεται ότι επί της συσκευασίας των κατεψυγμένων αλιευμάτων αναγράφονται με κεφαλαία και ευδιάκριτα γράμματα το ΚΑΘΑΡΟ ΒΑΡΟΣ του προϊόντος και το ΒΑΡΟΣ ΜΕ ΕΠΙΠΑΓΟ. Έτσι υπάρχει πλήρης και σαφής ενημέρωση του καταναλωτή για το τι αγοράζει και σε ποια τιμή.
Η υπουργική απόφαση σε καμία περίπτωση δεν αντιβαίνει την οδηγία 98/6/ΕΚ, καθόσον η οδηγία αναφέρεται στο άρθρο 4 σε αναγραφή της μοναδιαίας τιμής του καθαρού στραγγισμένου βάρους του προϊόντος, δηλαδή του προϊόντος αφού το στραγγίσουμε από το υγρό κάλυψης μέσα στο οποίο είναι εμβαπτισμένο (νερό, άλμη, ξύδι, διαλύματα οξέων, σακχάρων, αλάτων ή γλυκαντικών ουσιών) και μπορεί να πωληθεί και έξω από το υγρό κάλυψης (π.χ. λακέρδα στο λάδι), ενώ η υπουργική απόφαση αναφέρεται στον επίπαγο ο οποίος ενσωματώνεται μόνιμα και σταθερά στην επιφάνεια του προϊόντος και χωρίς αυτόν δεν μπορεί να πωληθεί το προϊόν.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Καταρχάς πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι όταν μιλάμε για τον επίπαγο αναφερόμαστε σε έναν σημαντικό κρίκο της διαδικασίας παραγωγής και όχι στο… απλό νεράκι της βρύσης. Η βιομηχανία των κατεψυγμένων αλιευμάτων έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στην αγορά των κατάλληλων μηχανημάτων για την επιπάγωση και έχει προσλάβει και εκπαιδεύσει εργατικό προσωπικό για την διεκπεραίωση αυτού του ανεξάρτητου κύκλου παραγωγής. Άρα, όταν αναφερόμαστε στον όρο «επίπαγος» θα πρέπει έχουμε κατά νου τη διαδικασία επιπάγωσης και όχι το σκέτο νερό.

Ο καταναλωτής πληρώνει νερό αντί για ψάρι;
Το ερώτημα είναι παραπλανητικό, γιατί ο καταναλωτής γνωρίζει σε κάθε συσκευασία κατεψυγμένου αλιεύματος
- το βάρος της συσκευασίας (προϊόν + επίπαγος)
- το καθαρό βάρος του προϊόντος
- την τιμή πώλησης της συσκευασίας
- την τιμή πώλησης του κιλού (μοναδιαία τιμή)
Έτσι, μπορεί να συγκρίνει ποσότητες και τιμές, άσχετα από το ποσοστό του επίπαγου του προϊόντος.


Μπορεί να διατεθεί στην αγορά ένα κατεψυγμένο αλίευμα χωρίς επίπαγο;
Και βέβαια μπορεί, αρκεί να είναι συσκευασμένο με κατάλληλη συσκευασία.
Όμως ο χρόνος ζωής του προϊόντος είναι πολύ μικρότερος (2 – 3 μήνες) και η τιμή του πολύ πιο ακριβή.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Ο επίπαγος δεν ξεκίνησε ως έννοια προκειμένου να πάρουν οι έμποροι/ βιομήχανοι την υπεραξία, αλλά ως έννοια τεχνολογίας και διατήρησης της υγιεινής και της ποιότητας των προϊόντων.
Η τοποθέτησή του αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα ποιότητας, η οποία επιτρέπει στο προϊόν να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του φρέσκου αλιεύματος για διάστημα πάνω των 2 - 3 μηνών και να είναι οικονομικά προσιτό και για το μέσο νοικοκυριό.


http://www.foodanddrinks.gr/news/news.php?id=518&lang=gr   
   
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)



spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854567
    • Gender:Male
  • point d’amour
Γι' αυτό πρέπει να ελέγχουμε εάν στην τιμή πληρώνουμε το βάρος του προϊόντος με ή χωρίς επίπαγο.


wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Υποθέτω και θέλω να πιστεύω ότι όλες οι σοβαρές εταιρείες που διαθέτουν στην αγορά κατεψυγμένα αλιεύματα ακολουθούν πιστά τη νομοθεσία.
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)



spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854567
    • Gender:Male
  • point d’amour

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Σπύρο, ο Έλληνας καταναλωτής θα πρέπει κάποτε να καταλάβει ότι σε προϊόντα ευαίσθητα όπως τα αλιεύματα δεν μπορεί να επιλέγει ανώνυμα ή άσημα προϊόντα γιατί πάντα θα διατρέχει τον κίνδυνο επώνυμης ή σοβαρής μορφής δηλητηρίασης στην καλύτερη περίπτωση. Κοινώς, ό,τι δίνεις παίρνεις. Δούλεψα πολλά χρόνια στον τομέα των τροφίμων και ξέρω πολύ καλά τι σου λέω.
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854567
    • Gender:Male
  • point d’amour

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Ναι, και μάλιστα στην ελληνική επαρχία.

Συχνά νομίζουμε ότι η διαφορά τιμής είναι εφετζιλίκι των μεγάλων εταιρειών. Λάθος μέγα όταν μιλάμε για τα τρόφιμα. Πληρώνεις την ποιότητα των τροφίμων που οι σοβαρές εταιρείες έχουν διασφαλίσει κάνοντας τεράστιες επενδύσεις στο χώρο παραγωγής. Υποθέτω ότι αντιλαμβάνεσαι πως η προσθήκη μιας νέας εγγραφής στην ετικέτα της συσκευασίας ή η τροποποίηση μιας γραμμής παραγωγής με βάση μια τροπολογία στη νομοθεσία (πάντα με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή), προϋποθέτει μεγάλο κόστος και συχνά ριζικές αλλαγές στα μηχανήματα και στις διαδικασίες επεξεργασίας των τροφίμων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Κι αυτό έχουν το περιθώριο να το κάνουν ελάχιστες εταιρείες που έχουν προνοήσει για τη σχετική υποδομή.
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools