Νιτσεϊκές μεταμορφώσεις

σα(ρε)μαλι

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1293
    • Gender:Male
  • Σταβανγκεριανό μου έαρ
Συλλογή δοκιμίων σχετικά με την πρόσληψη του Νίτσε από διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα, συγγραμένη από το σπουδαίο φιλόσοφο και ικανότατο μεταφραστή, Φώτη Τερζάκη. Εκδόσεις FUTURA. Αντιγράφω από το οπισθόφιλο:

Μεταστρουκτουραλιστές και νεοπραγματιστές, Γάλλοι και Αμερικάνοι, οι επίγονοι του Wittgenstein, επικαλλούνται στα τέλη του αιώνα το Νίτσε για να νομιμοποιήσουν το πολεμικό σχετικιστικό τους επιχείρημα.
Μια ερμηνευτική ιστορία επίκαιρη μέχρι σχεδόν χθες, μεστή από σημασίες για την κατανόηση τούτης της σκοτεινής μετάβασης του αιώνα.
Ο συγγραφέας των έξι δοκιμίων αυτού του τόμου γράφει:
"Η ιστορία αυτή μάς ενδιαφέρει σε όποιον βαθμό διαβάζουμε μέσα της τα διακυβεύματα τής δικής μας εποχής. Να ερμηνεύσουμε τις ερμηνείες - τι, αλήθεια θα έμοιαζε πιο ορθόδοξο νιτσεϊκό πρόγραμμα;

Να αναμετρηθούμε με τις σύγχρονες ερμηνείες του Νίτσε σημαίνει να αναμετρηθούμε με την πυκνη αδιαφάνεια του ορίζοντα στον οποίον ακόμα ζούμε, στην αγωνιώδη αυτή μετάβαση του αιώνα. Ελευθερώνοντας το αινιγματικό νόημά τους ελευθερώνουμε μια πολύτιμη δυνατότητα να δούμε αλλιώς, με καθαρότερο μάτι - πιστεύουμε -, αυτό που ξετυλίγεται ολόγυρα και μπροστά μας. Στα όρια μιας τέτοιας προσπάθειας τολμάει κα;νείς να ελπίσει κάτι ακόμη πιο απαιτητικό -και πιο ριψοκίνδυνο: να ελευθερώσει τον ίδιο το Νίτσε από το μαρτύριο της αιώνιας επιστροφής του, να τον αφήσει να βυθιστεί επιτέλους λυτρωμένος στον αδιατάρακτο ύπνο που δικαιούται, ενόσω άλλοι καλούνται να αναλάβουν, όπως αρμόζει το πηδάλιο της σκέψης στην τρικυμία που έπεσε κλήρος της δικής μας ζωής".

Κι ένα μικρό υπέροχο αποσπασματάκι για τον ίδιο το Νίτσε από το βιβλίο:
Ήταν ο Νίτσε ένας λάτρης της ισχύος; Με κάποια έννοια, ναι. Αλλά πρέπει επίσης να ξέρουμε τι είδους ισχύς ήταν εκείνη που πόθησε με όλη την πυρετώδη ένταση της ψυχής του. Το ιδεώδες της φιλοσοφίας γι' αυτόν ενσαρκωνόταν προπαντός στον αρχαίο σοφό ο οποίος, φτωχός και ανέστιος, κοιτάζει κατάματα τον ήλιο και ρίχνει με άπειρη αξιοπρέπεια τη χλαμίδα του στον ώμο - γιατί γνωρίζει ότι ακόμη και οι βασιλιάδες του κόσμου αυτού είναι δούλοι.
Όσοι/ες θέλουν να απολαύσουν  μια κριτική tour de force  και μια υποδειγματική χρήση της γλώσσας ...  ας δοκιμάσουν. 
« Last Edit: 15 Jul, 2005, 13:33:05 by σα(ρε)μαλι »
I can live everywhere in the world, but it must be near an airport -and a pharmacy, I would add.

Δεν είναι ο ύπνος της λογικής που γεννάει τέρατα, αλλά ο άγρυπνος ορθολογισμός που πάσχει από αϋπνίες.


 

Search Tools