Αν και πρόκειται να μιλήσω για όλα αυτά που έχω γράψει, τα βιβλία τις μελέτες μου και όλα αυτά τα σχετικά, δυστυχώς ξεχνώ τι έγραψα σχεδόν αμέσως μόλις το έχω τελειώσει. Πιθανόν να προκύψει κάποια δυσκολία απ' αυτό. Αλλά παρόλα αυτά νομίζω ότι υπάρχει κάτι σημαντικό σε αυτό, ότι δηλαδή δεν έχω το αίσθημα πως γράφω τα βιβλία μου. Έχω το αίσθημα πως τα βιβλία μου γράφονται μέσω εμού και πως από τη στιγμή που πέρασαν μέσα από μένα αισθάνομαι άδειος και ότι τίποτε δεν έχει απομείνει.
Ίσως θυμάστε πως έχω γράψει ότι οι μύθοι σχηματίζονται μέσα στον άνθρωπο αλλά χωρίς αυτός να το γνωρίζει. Αυτό συζητήθηκε πολύ και δέχτηκε ακόμη και κριτική από τους αγγλόφωνους συναδέλφους μου, επειδή η δική τους εντύπωση είναι πως, από εμπειρική άποψη, αυτή είναι μια πρόταση που δεν έχει κανένα νόημα. Αλλά για μένα αυτή η πρόταση περιγράφει μια βιωμένη εμπειρία, επειδή λέει ακριβώς πως εγώ αντιλαμβάνομαι τη σχέση μου με το έργο μου. Ότι δηλαδή το έργο μου συλλαμβάνεται μέσα μου χωρίς εγώ να έχω επίγνωση.
Ποτέ δεν είχα, και ακόμη δεν έχω, το αίσθημα της προσωπικής μου ταυτότητας. Βλέπω τον εαυτό μου σαν το χώρο όπου συμβαίνει κάτι, αλλά δεν υπάρχει "εγώ", δεν υπάρχει "εμένα". Ο καθένας από εμάς είναι ένα είδος οδικής διασταύρωσης όπου συμβαίνουν διάφορα πράγματα. Το σταυροδρόμι είναι εντελώς παθητικό˙ κάτι συμβαίνει εκεί. Ένα διαφορετικό πράγμα, εξίσου έγκυρο, συμβαίνει κάπου αλλού. Δεν υπάρχει επιλογή, είναι απλά θέμα τύχης.
Δεν ισχυρίζομαι καθόλου πως, επειδή εγώ σκέπτομαι με αυτό τον τρόπο, έχω το δικαίωμα να συμπεράνω πως όλο το ανθρώπινο είδος σκέπτεται με τον ίδιο επίσης τρόπο. Πιστεύω, όμως, πως για κάθε μελετητή και για κάθε συγγραφέα ο ιδιαίτερος τρόπος που αυτός ή αυτή σκέπτεται και γράφει αποκαλύπτει μια νέα άποψη του ανθρώπινου είδους. Και το γεγονός πως εγώ προσωπικά έχω αυτή την ιδιοσυγκρασία ίσως μου δίνει το δικαίωμα να δώσω για κάτι μια μαρτυρία που είναι έγκυρη, ενώ ο τρόπος με τον οποίο σκέπτονται οι συνάδελφοί μου αποκαλύπτει διαφορετικές απόψεις, που όλες τους είναι εξίσου έγκυρες.
Claude Lévi-Strauss, ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑ: Μια εισαγωγή (μετάφραση: Βαγγέλης Αθανασόπουλος)
« Last Edit: 16 Dec, 2011, 11:53:01 by wings »
Either you repeat the same conventional doctrines everybody is saying, or else you say something true, and it will sound like it's from Neptune.