Translation - Μετάφραση

General => General Discussion => Linguistic discussion => Topic started by: Asdings on 06 Sep, 2020, 19:06:59

Title: Γλωσσικός ρατσισμός και γλωσσικό μπούλινγκ
Post by: Asdings on 06 Sep, 2020, 19:06:59
https://menshouse.gr/extras/101896/10-lexeis-poy-an-tis-chrisimopoieis-akoygesai-geros

Όπως δεν μπορείς να εμποδίσεις λοιπόν όλα τα παραπάνω, έτσι δεν μπορείς να εμποδίσεις και μια άλλη κλασική συνέπεια των γηρατειών: Να μιλάς σαν μπάρμπας! Μπορεί λοιπόν τώρα να πιστεύεις πώς δεν θα γίνεις ποτέ ο θείος του «εγώ θα κάτσω με τη νεολαία», αλλά κάποτε θα χαμογελάνε και με σένα οι νεότεροι. Όπως χαμογελάς εσύ σήμερα με τους γονείς/θείους/παππούδες που προδίδουν θέλοντας και μη την ηλικία τους, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως οι εξής:

Μπανιερό

Αναρωτιέσαι τι είναι πιο ντροπιαστικό: Να φοράς μαγιό σωβρακάκι στην παραλία ή να το αποκαλείς «μπανιερό»; Σε κάθε περίπτωση φαντάζεις πιο παλιομοδίτικος και από σεμεδάκι απλωμένο σε τηλεόραση.

Και συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα...

Δεν είναι καθόλου αστείο το αρθράκι. Είναι ρατσιστικό κατά της τρίτης ηλικίας και προσπαθεί να ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΕΙ τον κόσμο εναντίον συγκεκριμένων λέξεων. Το αν αυτές χρησιμοποιούνται ακόμα ή όχι θα το αποφασίσουν οι χρήστες. ΤΟ ΝΑ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ, ΚΟΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΙΣ ΛΕΕΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΓΚΟΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΝΟΤΗΤΑΣ. Επειδή διάβασα αυτό το άρθρο, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΞΟΡΚΙΣΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ. Διότι μια από τις χειρότερες ισοπεδώσεις είναι η γλωσσική ισοπέδωση: ΤΟ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ.

Το πνεύμα του άρθρου μου θύμισε το παλιό "Κλικ" του ακατονόμαστου...
Title: Γλωσσικός ρατσισμός και γλωσσικό μπούλινγκ
Post by: spiros on 06 Sep, 2020, 19:35:37
Αυτά είναι, κομμάτι από το μέγα τροπάρι του «ξεβλαχέματος»...
Title: Γλωσσικός ρατσισμός και γλωσσικό μπούλινγκ
Post by: Asdings on 06 Sep, 2020, 20:54:40
Ακριβώς, φίλε!!! Από τότε που "ξεβλάχεψε" η Ελλάδα (κατά την "Κλίκειο" ορολογία), γέμισε με κάγκουρες νεόπλουτους ή νεοπλουτοφανείς με τα τζιπ και τα κάμπριο και τις πουτ@νοειδείς γκόμενές τους, που όλοι μιλάνε με το συγκεκριμένο σιχαμερό "αθηναίικο/τηλεοπτικό λάμδα", ανακατεύουν λόγιες φράσεις του στιλ "αβρόχοις ποσί" και άλλες π@π@ριές στην ομιλία τους και βαφτίζουν τα παιδιά τους "Νεφέλη", "Λητώ", "Λυδία" και "Λήδα", για ν' ακούγεται το συγκεκριμένο "λ" χωρίς την ουρανικοποίηση πριν από "ι". Παρτάκηδες που παρτάρουνε όλη την ώρα, μαζεύουνε σκυλολόι στα μπαλκόνια τους όταν δεν μαζεύονται στα βρομόμπαρα, γελάνε επιδεικτικά με πολύ δύναμη για να δείξουν στην κοινωνία ότι είναι... "ευτυχεσμένοι". Με σημερινά δεδομένα: οι τυπικοί ασυμπτωματικοί φορείς του καταραμένου ιού.

Τελικά, το άρθρο είναι ρετρό, όχι οι λέξεις που στιγματίζει...
Title: Γλωσσικός ρατσισμός και γλωσσικό μπούλινγκ
Post by: spiros on 06 Sep, 2020, 21:00:18
Προφανώς το ξεβλάχεμα είναι παλαιότερο στάδιο. Τώρα θα έχει προχωρήσει η φάση σε νέο.
Title: Γλωσσικός ρατσισμός και γλωσσικό μπούλινγκ
Post by: Asdings on 06 Sep, 2020, 21:03:14
Απ' ό,τι φαίνεται, το "ξεβλάχεμα" -όπως το εννούσε το "Κλικ" και ο αηδιαστικός εκδότης του- έχει ήδη συντελεστεί. Η επόμενη... πίστα είναι το... cheerleading στα σχολεία, οι συμμορίες σε Γαλάτσι και αλλού που δέρνουνε 17χρονους κ.λπ. Αυτά τα επικίνδυνα άτομα είναι δημιούργημα και του "ξεβλαχέματος"... που σε πολλά ταυτίζεται με τον εξαμερικανισμό των συνηθειών του ευρύτερου λαού. Ευδαιμονισμός, ατομισμός, "ατομική ευθύνη" (με την κακή έννοια, του "εσύ φταις που γέρασες και δεν μπορεί να σε θρέψει το σύστημα"), σεξισμός, δήθεν πολιτική κορεκτίλα για τις προαποφασισμένες "ευαίσθητες ομάδες" συνδυασμένη με απόλυτο τραμπουκισμό για τους μικρομεσαίους και για άλλες πραγματικά ευαίσθητες ομάδες (όπως οι ηλικιωμένοι, ανάπηροι, άνεργοι, εργαζόμενοι σε συνθήκες υψηλού κινδύνου κ.ά.), ειρωνία, προκλητική "διασκέδαση" κ.λπ.