Πολιτική ορθότητα, σεξισμός και σύνταξη κειμένων (gender-neutral language)

iJohnnyCash

  • Semi-Newbie
  • *
    • Posts: 5
    • Gender:Male
Έκανα την αναζήτηση μου και δεν διαπίστωσα σχετικό θέμα.

Θέλω να συζητήσουμε ιδέες και τεχνικές ώστε να αποφεύγουμε να προκαλούμε τα συναισθήματα των ευαίσθητων αναγνωστών (και αναγνωστριών :p), και όχι να μιλήσουμε για την ουσία και κατά πόσο τούτη η πολιτική ορθότητα είναι εύλογη ή παθογένεια των καιρών μας.

Έχω την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να πιάσουμε το θέμα ταυτόχρονα και για τα Ελληνικά και για τα Αγγλικά (και οποιαδήποτε άλλη γλώσσα;), πάντως κάποιες σκέψεις που πήρε το μάτι μου ότι οδεύουμε ότι στη δημιουργία ενός τρίτου γένους τύπου zhe/zhim δεν πρόκειται να τις ακολουθήσω ακόμη υποστώ εκτελεστικό απόσπασμα ή Δίκη ala Κακριδή.

Προφανώς το καλύτερο είναι αναδιατύπωση της πρότασης ώστε να μην χρειαστεί καν την χρησιμοποίηση κάποιου γένους. Ειδικά όμως στα Αγγλικά, οι δεξιότητες δεν το επιτρέπουν αυτό. Άλλα γενικότερα, η μέθοδος αυτής είναι τόσο ευρεία που δεν σημαίνει πάντοτε κάτι συγκεκριμένο.

Μια άλλη στρατηγική είναι να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και τα δυο (π.χ. he/she). Νομίζω ότι κουράζει το μάτι. Θαρρώ σε καθημερινή αρθρογραφία έχω παρατηρήσει να χρησιμοποιούν τα γένη εναλλάξ μέσα στο κείμενο. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να προκαλέσει πολυπλοκότητα στην κατανόηση.

Anyway αφήνω εδώ τα δικά μου ερεθίσματα, να αφήσω να το topic να εξελιχθεί, αν εξελιχθεί… 
 

Search Tools