Translation - Μετάφραση

Favourite texts, movies, lyrics, quotations, recipes => Favourite recipes => Favourite Music and Lyrics => Desserts => Topic started by: fil on 15 Apr, 2007, 16:37:43

Title: Καζάντιμπι → Kazan dibi
Post by: fil on 15 Apr, 2007, 16:37:43
Καζάντιμπι
(Κρέμα πιάτου καμένη)

ΥΛΙΚΑ
(Ταψί 21x35 εκ.)

1½ κιλό γάλα
250 γρ. ζάχαρη
125 γρ. ρυζάλευρο
2 βανίλιες
20 γρ. αλεύρι
40 γρ. ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο αγελάδος

Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε το ½ κιλό γάλα να βράσει. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα 250 γρ. ζάχαρη. Στο υπόλοιπο γάλα (που είναι κρύο) διαλύουμε το ρυζάλευρο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε το μίγμα συνέχεια και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Λίγο προτού το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τα 40 γρ. ζάχαρη, βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε στον πάτο το αλεύρι και τη ζάχαρη που έχουμε ανακατέψει. Μόλις κατεβάσουμε το μίγμα από τη φωτιά, το αδειάζουμε μέσα στο ταψί. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς, έτσι ώστε να ακουμπάει στον πάτο του φούρνου και το αφήνουμε μέχρι να δούμε ότι τα τοιχώματά του έχουν μαυρίσει (μ’ αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουμε ότι έχει μαυρίσει και η κρέμα από την πάνω πλευρά). Κατά τη διάρκεια του ψησίματος η κρέμα φουσκώνει στο ταψί, αλλά μέχρι να πάρει από κάτω το χρώμα που θέλουμε, η στάθμη της θα έχει κατέβει. Μετά βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το τοποθετούμε σε ένα άλλο ταψί, μεγαλύτερο, με κρύο νερό για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το ταψί από το νερό και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά. Με μια σπάτουλα κόβουμε το γλυκό σε μακρόστενα κομμάτια και το σερβίρουμε σε πιάτο αναποδογυρίζοντάς το, ώστε η μαυρισμένη πλευρά να έρθει επάνω.

(από το βιβλίο της Μ. Σφακιανούδη-Λιοδήμου «Από την Πόλη έρχομαι και συνταγές σας φέρνω)
Title: Re: Καζάντιμπι
Post by: andy on 15 Apr, 2007, 16:40:47
Σ' ευχαριστώ, σ' ευχαριστώ, σ' ευχαριστώ...