Εκδήλωση σχολής meta|φραση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, 28/9/2019, 17:00 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

spiros · 3 · 4474

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854558
    • Gender:Male
  • point d’amour
Εκδήλωση σχολής meta|φραση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, 28/9/2019, 17:00 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, το Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση και η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών συνδιοργανώνουν εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48), τo Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, στις 5:00 μ.μ. Φέτος στρέφουμε το βλέμμα μας:

στην αξία της γραμματικής και των λεξικών με τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Παιδείας αλλά και έγκριτου γλωσσολόγου, κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, και στη θωράκιση των γλωσσικών επαγγελματιών ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις του παρόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Δείτε το πρόγραμμα και δηλώστε συμμετοχή στο Facebook event!

Η εκδήλωση απευθύνεται σε μεταφραστές, επιμελητές και διορθωτές, υποτιτλιστές, διερμηνείς, γλωσσολόγους, φιλολόγους, καθηγητές ξένων γλωσσών, εκπαιδευόμενους μεταφραστές και φοιτητές.

Την εκδήλωση θα ανοίξουν με τους χαιρετισμούς τους ο κ. Φώτης Φωτόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών, και η κα. Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου, Διευθύντρια Σπουδών του Κέντρου Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta| φραση.

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το προφίλ του ιδανικού μεταφραστή». Ο κ. Παναγιώτης Αλεβαντής, τέως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τέως υπεύθυνος του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης, θα συζητήσει με εκπροσώπους του εκπαιδευτικού τομέα, της αγοράς αλλά και του συνδικαλιστικού χώρου για τα προσόντα και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητο να έχει ένας μεταφραστής σήμερα, αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ώστε να διασφαλίσει ότι θα έχει δουλειά αύριο. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν:

Ελπίδα Λουπάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Μετάφρασης του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Βασίλης Μπαμπούρης, εκπαιδευτικός τεχνολόγος και Διευθυντής Σπουδών του Κέντρου Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta| φραση
Βάσω Πουλή, CEO της μεταφραστικής εταιρείας Commit
Μάγια Φουριώτη, ελεύθερη επαγγελματίας και Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών.
Στο τέλος της συζήτησης, οι ομιλητές θα απαντήσουν σε ερωτήματα του κοινού.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, η εκδήλωση θα συνεχιστεί με την ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, με τίτλο «Τα Λεξικά και η Γραμματική, σύμβουλοι και συμπαραστάτες στην αναμέτρησή μας με τη γλώσσα». Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, την οποία θα συντονίσει ο κ. Παναγιώτης Κριμπάς , Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα κληρωθούν 60 αντίτυπα του εγχειριδίου Σύγχρονη Σχολική Γραμματική για όλους του κ. Γ. Μπαμπινιώτη, καθώς και 2 θέσεις στα σεμινάρια Υποτιτλισμού του Κέντρου Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta| φραση.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Α’ ΜΕΡΟΣ

17:00 - 17:30 Προσέλευση και εγγραφές.
17:30 – 17:45 Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών κ. Φώτη Φωτόπουλο.
17:45 – 18:00 Χαιρετισμός από την Διευθύντρια Σπουδών του Κέντρου Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta| φραση κα. Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου.
18:00 – 19:15 «Το προφίλ του ιδανικού μεταφραστή» Στρογγυλή τράπεζα με τους Ελπίδα Λουπάκη, Βασίλη Μπαμπούρη, Βάσω Πουλή και Μάγια Φουριώτη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Παναγιώτης Αλεβαντής.
19:15 - 19:30 Ερωτήσεις από το κοινό.
19:30 - 19:45 Διάλειμμα 15 λεπτών.

Β’ ΜΕΡΟΣ

19:45 - 20:45 «Τα Λεξικά και η Γραμματική, σύμβουλοι και συμπαραστάτες στην αναμέτρησή μας με τη γλώσσα», ομιλία καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη.
20:45 - 21:30 Ερωτήσεις από το κοινό (συντονισμός: Παναγιώτης Κριμπάς).
21:30 - 21:45 Κληρώσεις και λήξη της εκδήλωσης.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ΔΩΡΕΑΝ. Σας περιμένουμε για να γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης! Δηλώστε συμμετοχή στο Facebook event!
« Last Edit: 16 Jul, 2019, 12:36:37 by spiros »


spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854558
    • Gender:Male
  • point d’amour
Εσείς θα έρθετε στο ιβέντ της σχολής μας; Τι ποιο ιβέντ; Αυτό που διοργανώνουμε και φέτος για την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου! Δείτε και δηλώστε συμμετοχή στο ΦΒ!

Μπορεί το ΦΒ να μην μας κάνει πια εντύπωση, αλλά το ιβέντ στην καλύτερη περίπτωση μάς ξενίζει. Κι όμως έχει μπει στην προφορική επικοινωνία μας, όπως και πολλές άλλες λέξεις και φράσεις. Βέβαια, πρόκειται για μια λέξη που δεν είναι απαραίτητη στη γλώσσα μας, εφόσον υπάρχει η ταυτόσημη «εκδήλωση», κι έτσι θα τολμούσαμε να πούμε ότι χρησιμοποιείται για λόγους εντυπωσιασμού. Μπορούμε, λοιπόν, να την παρακάμψουμε και να εξετάσουμε την ουσία: τη νεολογία που κυριαρχεί στην ελληνική γλώσσα.

Τι έχει αλλάξει και είναι πλέον συστηματική η εμφάνιση νεολογισμών; Η ταχύτητα μετάδοσης του τεράστιου όγκου πληροφοριών που αφορούν κάθε πτυχή της ζωή, σε συνδυασμό με τον γοργό ρυθμό των εξελίξεων σε όλους τους τομείς. Εξελίξεις οικονομικές: ό,τι αφορά τα μνημόνια, για παράδειγμα, με αποτέλεσμα να έχουμε μεταξύ άλλων τον «υπερμνημονιακό», τον «μνημονιακότερο» και τους «τροϊκανούς». Οι εξελίξεις στην τεχνολογία έβαλαν στη ζωή μας το «γκουγκλάρω», το «σπαμ» και μια σειρά λέξεις με πρώτο συνθετικό το «κυβερνο-» (κυβερνοεπίθεση, κυβερνοασφάλεια). Στον καθημερινό μας λόγο συναντάμε το «χοτσποτ» και τις «μεταναστευτικές ροές», το «τρολάρω», το «viber» και το «twitter», τα «φέικ νιους», το «μπρέξιτ» και τόσα άλλα.

Οι νεολογισμοί μπαίνουν στη ζωή μας ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές: κάποιοι αντιστέκονται στο κλιτικό μας σύστημα και παραμένουν αναλλοίωτοι (και είτε μεταγράφονται στα ελληνικά, είτε όχι, είτε συναντώνται και με τις δύο εκδοχές γραφής), κάποιοι εξελληνίζονται (π.χ. «τρολιά»), κάποιοι προκύπτουν μέσω της μετάφρασης (π.χ. «μέσα κοινωνικής δικτύωσης»). Όμως ποιος τους βάζει στη ζωή μας; Αρχικά, εμείς οι ίδιοι όταν μιλάμε και όταν γράφουμε! – κι αυτό ισχύει είτε πρόκειται για καθημερινές λέξεις είτε για επιστημονική ορολογία. Καλώς πράττουμε; Ακόμη κι αν δεν πράττουμε καλά στον χειρισμό των νεολογισμών, καταφέρνουμε να ανταποκριθούμε σε μια ανάγκη επικοινωνίας που για να είναι αποτελεσματική απαιτεί τη χρήση μιας νέας έννοιας. Καλύπτουμε, δηλαδή, τον βασικό λόγο ύπαρξης μιας γλώσσας και παράλληλα την εμπλουτίζουμε – ή την υποσκάπτουμε, θα έρθει ο αντίλογος, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις διατηρούμε την ξένη λέξη και δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αντίστοιχη ελληνική. Όμως έχουμε πολλές προτάσεις μετάφρασης που δεν παγιώθηκαν, με κλασικό παράδειγμα το τηλεομοιότυπο (φαξ). Υπάρχουν αρμόδιοι φορείς να αναλάβουν τον τρόπο χειρισμού των νεολογισμών; Μεταξύ άλλων, τα εξής: το Κέντρον Ερεύνης Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών της Ακαδημίας Αθηνών που μάλιστα στον ιστότοπό του έχει ενότητα με προτάσεις απόδοσης καθημερινού λεξιλογίου, ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης και η Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας. Η συμβολή των φορέων και της επιστημονικής κοινότητας εν γένει στη διαμόρφωση των νεολογισμών είναι σημαντική, όμως συχνά δεν είναι άμεση. Ή οι λύσεις που προσφέρονται δεν είναι πρακτικές και ικανές να αντικαταστήσουν τις επιλογές που υιοθετήθηκαν από τους χρήστες της γλώσσας.

Υπάρχει άραγε περιθώριο σύγκλισης μεταξύ της αρχικής, γοργής ανταπόκρισης των ομιλητών και της επιστημονικής προσέγγισης; Κατά τη γνώμη μας υπάρχει, εάν εμείς οι ομιλητές της καθημερινής αλλά και της ορολογικής γλώσσας αντιληφθούμε τη σημασία των νεολογισμών και συνηθίσουμε να περιμένουμε την ανταπόκριση (που θα πρέπει να είναι άμεση αλλά και πρακτική) ενός φορέα όπως η Ακαδημία Αθηνών που θα διατυπώνει προτάσεις χειρισμού τους.


— metafrasi newsletter - issue165 - September 2019 extra

Και το απίστευτο «λυτρο-λογισμικό» στον ιστότοπο της Ακαδημίας! Για τον παραλογισμό της χρήσης ενωτικού βλέπε: https://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=27562.0
« Last Edit: 24 Sep, 2019, 09:43:27 by spiros »




 

Search Tools