Translation - Μετάφραση

Translation Assistance => Modern Greek→English Translation Forum => Topic started by: spiros on 10 Jun, 2022, 14:53:27

Title: κλειδοπίνακο → wooden food container, wooden bowl with a cover, tuck box, wooden lunch box, small wooden container used by farmers to carry food
Post by: spiros on 10 Jun, 2022, 14:53:27
κλειδοπίνακο → wooden lunch box, small wooden container used by farmers to carry food

(παρωχημένο) ξύλινο ή μεταλλικό σκεύος ή δοχείο, μέσα στο οποίο μεταφέρονταν φαγητό
※ Εκτός από το πρωινό και το βραδινό, που λαμβάνονται στο σπίτι, τα υπόλοιπα γεύματα συνήθως λαμβάνονται στον χώρο εργασίας και προετοιμάζονται από το βράδυ. Είναι κυρίως σε στερεά μορφή, αλλιώς τοποθετούνται σε ειδικά σκεύη (ξύλινα ή μεταλλικά κλειδοπίνακα). (εφ. Καθημερινή, 12.12.2018)
κλειδοπίνακο - Βικιλεξικό (https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF)

tuck box - Wiktionary (https://en.wiktionary.org/wiki/tuck_box).

κλειδοπίνακο = ξύλινο σκεύος όμοιο με το σημερινό «τάπερ»
Γλωσσάρι | Psaxtiria.net (http://www.psaxtiria.net/topic/4750/%CE%B3%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%AC%CF%81%CE%B9)

πλατύ και βαθύ ξύλινο πιάτο με επικάλυμμα, που χρησιμοποιείται συνήθως στα χωριά για μεταφορά φαγητού έξω από το σπίτι, αλλ. καστανιά.
[ΕΤΥΜΟΛ. < κλειδί + πινάκι(ο) «πιάτο». Η λ. μαρτυρείται από το 1884 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως].
— Πάπυρος – Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας

Μιλώ για τους γλωσσαμύντορες που θα πουν το ρεζερβουάρ «αποθήκη αυτοκινήτου για βενζίνη», το γκαζόν «χαμηλή χλόη», το μπάντμιντον «αντιπτέριση», το σάντουιτς «αμφίψωμο», το τάμπλετ «υπολογιστικό τραπεζίδιο», το πορτμπαγκάζ «ειδικό χώρο στο αυτοκίνητο για αποθήκευση αποσκευών», το κρουασάν «ημισεληνοειδές αρτοσκεύασμα», το λίφτινγκ «ανύψωση», το τιρμπουσόν «εκπώμαστρο», το τάπερ «κλειδοπίνακο», τη φλάντζα «ελαστικό παρέμβυσμα», το ρουλεμάν «ένσφαιρο τριβέα», την πετσέτα «προσόψιο» και το πουλόβερ χωρίς μανίκια «κολόβιο», όπως έλεγαν οι λοχίες στον στρατό, κι εμείς γελάγαμε κρυφά.
https://www.efsyn.gr/nisides/276039_glossamyntorismos

Έχουμε μαζί μας λίγο γελαδίσιο τυρί στο κλειδοπίνακο (ξύλινο στρογγυλό χειροποίητο τύπου τάπερ) και λίγες ελιές θρούμπες στην πετσέτα,
Αφηγήσεις -   Φτέρη Φθιώτιδας (https://www.fteri-fthiotidos.gr/index.php/afigiseis-1)