Ημερίδα "Η ελληνική γλώσσα και τα ηλεκτρονικά μέσα" (18/4/2007)

banned8

 • Jr. Member
 • **
  • Posts: 132
  • Gender:Male
Έγινε σήμερα, 18/4. Πολύ που την πήραμε χαμπάρι...

Οι εισηγήσεις:

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ»
Συντονίστρια: Μαρία Χούκλη
Γιώργος Κοντογιώργης: «Η γλώσσα ως φορέας πολιτικού λόγου και ιδεολογίας»
Ερατοσθένης Καψωμένος: «Γλωσσικά και πολιτισμικά πρότυπα της τηλεόρασης και η επίδρασή τους στη νεολαία»
Σπύρος Μοσχονάς: «Ποιοι ωφελούνται από την περιφρούρηση της γλώσσας; Τυποποίηση, ατυποποίηση και γλωσσικές ιδεολογίες στα Μ.Μ.Ε.»
Ροδόλφος Μορώνης: «Μέριμνα για τη γλώσσα στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες»

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»
Συντονιστής: Σήφης Πολυμίλης
Μαριάννα Τζιαντζή: «Ο νέος τηλεοπτικός πολιτισμός. Από την ‘ξύλινη’ στην ‘κάλπικη’ γλώσσα»
Γιάννης Διακογιάννης: «Η γλώσσα στην αθλητική δημοσιογραφία»
Παντελής Μπουκάλας: «Τα στερεότυπα της ηλεκτρονικής γλώσσας»
Πέπη Ρηγοπούλου: «Γλώσσα και εικόνα»

ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ»
Συντονιστής: Γιάννης Πρετεντέρης
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης: «Αμφιλεγόμενα γλωσσικά λάθη»
Σταματία Κουτσουλέλου – Μίχου: «Η μεταφορά στη γλώσσα της διαφήμισης»
Λάκης Λαζόπουλος – Γιώργος Μητσικώστας: «Μεταξύ σάτιρας και χυδαιολογίας»


Αυτή τη στιγμή, στις σελίδες του ΕΣΡ, υπάρχει μόνο αυτό το PDF με δύο εισηγήσεις. Αν πληροφορηθείτε κάτι περισσότερο, ενημερώστε, σας παρακαλώ, το νήμα.
psifio

 • Sr. Member
 • ****
  • Posts: 657
Είπα να μη σχολιάσω, αλλά θα ήμουν αγενής αν δεν απαντούσα.

Disclaimer:
Αν και ΕΜΜΕτζού είμαι κάκιστη δημοσιογράφος/ανταποκρίτρια.
Πολλά απ' αυτά που ακούω δεν τα καταλαβαίνω.
Λειτουργώ περισσότερο θυμικά και οι ιδεοληψίες μου είναι ισχυρότερες από την αυστηρή (όποια) επιστημονική μου κρίση.
Θα γίνω κακιά, πολύ κακιά.


Having said that, για να μην σας τρώει η περιέργεια.

Καλά σημεία: Εκπρόσωπος της περιφερειακής τηλεόρασης της Θράκης σε τοποθέτηση για τις γλώσσες των μειονοτήτων που έχουν καταδικαστεί στο πυρ το εξώτερο. Οι γλωσσολόγοι και ο Μπουκάλας που προσπάθησαν να θέσουν το θέμα στη σωστή του βάση.

Τον Κοντογιώργη δεν τον άκουσα.
Ο Διακογιάννης δεν ήρθε.
Όλοι αντάλλαζαν φιλοφρονήσεις και ευχαριστίες.
Καθένας με τον πόνο του:
Οι πολιτικοί με την πολιτική τους -- οι εκπρόσωποι της περιφερειακής τηλεόρασης γιατί μας έχετε παραπεταμένους, εμάς που έχουμε τόσες εκπομπές τέχνης και λόγου και προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε το κοινό -- η κ. Αναγνωστάκη-Τζαβάρα από την ένωση Ελλήνων λογοτεχνών γιατί δε μας λαμβάνετε υπόψη σας που εμείς έχουμε τέτοιο λεκτικό πλούτο και παιδεία -- κάποιοι από το κοινό ρωτούσαν συγκεκριμένα γιατί επιτρέπετε να γίνεται το τάδε ή το δείνα λάθος συνεχώς, γιατί δε διορθώνεστε και διάφορα άλλα τώρα που δεν τα θυμάμαι.
Το βασικό μοτίβο στους περισσότερους ήταν: εγώ (ή εμείς: ο φορέας μας, το κανάλι μας, το πανεπιστήμιό μας) κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά παρόλα αυτά η κατάσταση είναι άθλια.

Κατά τα άλλα, καθείς είπε τα αυτονόητα ανάλογα με την ιδιότητά του:

Το ΕΣΡ προσπαθούσε να δικαιολογήσει την ύπαρξη, τις ενέργειες και αποφάσεις του.

Οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής τηλεόρασης μας είπαν πάνω-κάτω ότι δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις αλλά χυδαίοι άνθρωποι, ότι είναι γελοίο να επιβάλονται πρόστιμα για τέτοιους λόγους (αλλά και για οποιοδήποτε άλλο λόγο εδώ που τα λέμε). Υπερασπίστηκαν δηλαδή τα συμφέροντά τους.

Οι γλωσσολόγοι και ο Μπουκάλας έλεγαν ότι η γλώσσα δεν κινδυνεύει, ότι πολλά λάθη είναι μεν λάθη, αλλά δεν είναι κιόλας, ότι το πρόβλημα της τηλεόρασης δεν είναι η γλώσσα (η οποία τηλεόραση δεν είναι και πολύ βέβαιο ότι επηρεάζει τον τρόπο που μιλάμε) αλλά το ήθος, η αισθητική και η ιδεολογία που διέπει το τηλεοπτικό προϊόν (πολλά ναι μεν αλλά από τους ανθρώπους της τιβί), και μίλησαν για τα στερεότυπα στο δημοσιογραφικό λόγο και στη διαφήμιση.

Οι υπόλοιποι ήταν μα γιατί ακούμε τόσα λάθη, βαρβαρισμούς και σολοικισμούς, γιατί τόσες ξενόφερτες λέξεις, τι κακό είναι αυτό που μας έχει βρει, ρύθμιση, ρύθμιση και πάλι ρύθμιση, γιατί δεν βάζετε φιλόλογους-διορθωτές, γιατί δεν κάνετε περισσότερα μαθήματα και όλο το υπόλοιπο κλασικό ρεπερτόριο.

Αυτά θυμάμαι τώρα, αν θυμηθώ τίποτα άλλο καλό θα σας το μεταφέρω.
Εγώ σας προειδοποίησα ότι είμαι κακή-κάκιστη σε τέτοια θέματα, μην παραπονιέστε.
Ερωτήσεις δέχομαι και θα απαντήσω όσο καλύτερα μπορώ (επειδή αισθάνομαι τύψεις).
« Last Edit: 18 Apr, 2007, 23:45:51 by psifio »banned8

 • Jr. Member
 • **
  • Posts: 132
  • Gender:Male
Σ' ευχαριστώ πολύ, psifio.

Δεν ξέρω αν βγήκε συμπέρασμα απ' όλα αυτά, αλλά μια σωστή κουβέντα που είπε ο Μητσικώστας στο δελτίο ειδήσεων, μιλώντας από το διάδρομο: «Καλό θα είναι εμείς που μιλάμε ή γράφουμε στα προγράμματα της τηλεόρασης, να έχουμε κι ένα λεξικό δίπλα μας». Θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα. Ιδιαίτερα αν το χρησιμοποιούσαν κιόλας.


psifio

 • Sr. Member
 • ****
  • Posts: 657
Πολλές σωστές κουβέντες ακούγονται σε τέτοιες εκδηλώσεις. Η δικιά μου η τσαντίλα είναι ότι παραμένουν κουβέντες: μαζευόμαστε, διαπιστώνουμε όλοι τι κακή που είναι η κατάσταση, ότι πρέπει ν' αλλάξει, υπαινισσόμαστε κάποιον εξωτερικό παράγοντα που φταίει για όλα (η ελλιπής παιδεία, η εξοντωτική ρύθμιση, η καθόλου ρύθμιση, οι διαφημιστές που μας κυνηγάνε, η ιδιοκτησία, οι γνωστοί-άγνωστοι της τιβί και των άλλων ηλεκτρονικών μέσων που όλοι ξέρουμε ποιοι είναι αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα για να τους διώξει, οι Αμερικάνοι, οι εξωγήινοι, ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω απ' τα μίντια και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο) και μετά γυρνάμε σπίτια μας, ανοίγουμε την τηλεόραση ή στηνόμαστε πίσω από μία κάμερα και συνεχίζουμε από 'κει που σταματήσαμε. Βέρι νάις. Άντε να μαζευτούμε πάλι του χρόνου να τα κάνουμε επανάληψη.banned8

 • Jr. Member
 • **
  • Posts: 132
  • Gender:Male
Στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής (22/4/07) μπορείτε να διαβάσετε την εισήγηση του Παντελή Μπουκάλα στην ημερίδα του ΕΣΡ. Τίτλος της: Στερεότυπα της ηλεκτρονικής γλώσσας.

Ένα απόσπασμα:

Κλισέ τέταρτο: «Να μην το ρίξουμε τώρα στη φιλοσοφία». Το τι εννοεί εδώ ο ποιητής αποκαλύπτεται από το πότε προσφεύγει στο στερεότυπο αυτό. Το χρησιμοποιεί όταν κάποιος από τους προσκεκλημένους του αφενός έχει εμπεριστατωμένη γνώμη, αντίθετη μάλιστα της γνώμης του οικοδεσπότη, αφετέρου επιθυμεί να την καταθέσει με πλήρη λόγο και όχι με συνθήματα ή ουρλιαχτά. Επειδή όμως, αν συμβεί αυτό, ίσως απειληθεί το εκ προοιμίου κατασκευασμένο σχήμα του τραπεζίαρχου, ο ετερόδοξος διαβάλλεται σαν φιλόσοφος, σαν ανοηταίνων βερμπαλιστής, και ο λόγος του κρίνεται απαράδεκτος πριν καν ακουστεί.

Στον ιστότοπο του ΕΣΡ δεν έχουν κάνει ακόμα τον κόπο να ανεβάσουν τις εισηγήσεις. Έπεα πτερόεντα.


mousafiris

 • Sr. Member
 • ****
  • Posts: 993
  • Gender:Male
 • Περικλής ο καλοκαιρινός
Σ' ευχαριστώ πολύ, psifio.

Δεν ξέρω αν βγήκε συμπέρασμα απ' όλα αυτά, αλλά μια σωστή κουβέντα που είπε ο Μητσικώστας στο δελτίο ειδήσεων, μιλώντας από το διάδρομο: «Καλό θα είναι εμείς που μιλάμε ή γράφουμε στα προγράμματα της τηλεόρασης, να έχουμε κι ένα λεξικό δίπλα μας». Θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα. Ιδιαίτερα αν το χρησιμοποιούσαν κιόλας.
Δεν ξέρω από που το πήρε, αλλά κάποτε είχα φροντίσει να έχει ο κάθε συντάκτης και ένα λεξικό. Τώρα αν το χρησιμοποιούσανε ή όχι, ε..... δεν καθόμουνα και πάνω απ' το κεφάλι τους. Πολύ φοβάμαι όμως πως ήταν αποτυχημένη  προσπάθεια σε γενικές γραμμές.
We shall not cease from exploration
And the end of all our exploring
Will be to arrive where we started
And know the place for the first time.


 

Search Tools