Translation - Μετάφραση

Translation Assistance => Modern Greek→English Translation Forum => Science (El-En) => Topic started by: spiros on 28 Mar, 2011, 11:35:48

Title: σοδαλίτης → sodalite
Post by: spiros on 28 Mar, 2011, 11:35:48
sodalite → σοδαλίτης

Sodalite is a rich royal blue mineral widely enjoyed as an ornamental gemstone. Although massive sodalite samples are opaque, crystals are usually transparent to translucent. Sodalite is a member of the sodalite group and—together with hauyne, nosean, and lazurite—is a common constituent of lapis lazuli.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sodalite

Είναι ένα αδιαφανές ορυκτό, με ζωηρό μπλε χρώμα. Είναι συστατικό του Lapis Lazouli. Ο σοδαλίτης ανακαλύφθηκε το 1806, αλλά η ύπαρξη του είχε περάσει απαρατήρητη, μέχρι το 1891. Τότε η πριγκίπισσα Patricia της Αγγλίας, επισκέφθηκέ τα ορυχείο σοδαλίτη στο Οντάριο του Καναδά, και αποφάσισε να διακοσμήσει το νέο παλάτι στο Marlboro της Αγγλίας με το καινούργιο υλικό, που έτσι το έκανε διάσημο.

Το όνομα το πήρε από την σόδα που περιέχει. Ο χημικός τύπος του σοδαλίτη είναι (Na4Al3(SiO4)3Cl), και κρυσταλλώνεται στο κυβικό σύστημα. Η σκληρότητα είναι 5.7 και το ειδικό βάρος 2.3.

Στην κοσμηματοποιία χρησιμοποιείται κομμένος καμπουσόν ,σε μπίλια, αλλά μπορεί να επεξεργαστεί με μικρογλυπτική. Ορυχεία σοδαλίτη υπάρχουν στον Καναδά, Η.Π.Α., Βραζιλία, Πορτογαλία, και Ρωσία.
 (http://www.jewelpedia.com/lex198_sodalitis+sodalite.html)

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/9/98/Sodalite.JPG/240px-Sodalite.JPG)