Μάκης Δελαπόρτας, Περασμένες μου αγάπες (η ζωή του Μανόλη Χιώτη και της Μαίρης Λίντα)

wings · 1 · 2419

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Μάκης Δελαπόρτας, Περασμένες μου αγάπες



Εκδόσεις “Ορφέας”

Μια ζωή σαν παραμύθι για δύο ανθρώπους, τον Μανόλη Χιώτη και τη Μαίρη Λίντα, που έγιναν μύθοι, ερωτεύθηκαν με πάθος και καθιερώθηκαν ως ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά ζευγάρια της ελληνικής μουσικής σκηνής ξετυλίγεται στο βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα “Περασμένες μου αγάπες”.

Στο φούρνο του μπαμπά μου
γεννήθηκα ένα βράδυ
κοντά σε μια φραντζόλα
και σ’ ένα παξιμάδι.

Αυτό το τετράστιχο τραγουδούσε συχνά η Μαρία Δημητροπούλου, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Μαίρης Λίντα, από τα Χαλικιάτικα του Πύργου. Ήταν το δέκατο τρίτο παιδί της οικογένειας. Η Μαιρούλα ήταν, δεν ήταν 10 χρόνων και μαζί με τη μητέρα της πήγαν στο νυχτερινό κέντρο του Π. Κόκκαλη, για να κάνει τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι. Εκεί συνάντησε τον Μανόλη Χιώτη που εξελίχθηκε σε μέντορά της και αργότερα στον άντρα της ζωής της.

Το καλοκαίρι του 1961 στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού η Μαίρη Λίντα τραγουδά την “Απαγωγή” του Μίκη Θεοδωράκη και παίρνει το πρώτο βραβείο.

Ο χωρισμός
Η Μαίρη ήθελε πολύ να κάνει ένα παιδί. Η μεγάλη κούραση όμως, η ασταμάτητη δουλειά και το τεράστιο άγχος ήταν οι σημαντικές αιτίες που το διάσημο ζευγάρι δεν απέκτησε ένα παιδί. Η ζήλια, η καθημερινότητα, η ένταση και οι προστριβές είχαν εκφυλίσει τη σχέση τους. Χώρισαν αθόρυβα, αλλά έσμιξαν κάποια στιγμή το καλοκαίρι του 1967. Στις 15 Αυγούστου που εκείνη είχε τη γιορτή της, την ώρα που ήτανε πάνω στο πάλκο κάποιοι φώναξαν: “Χιώτη, φίλησέ την! Γιορτάζει σήμερα!”. Εκείνος, βούρκωσε, άφησε το μπουζούκι του πάνω σε μια καρέκλα και μπήκε κλαίγοντας στο καμαρίνι του. Εκείνη η μέρα ήταν και η τελευταία τους συνεργασία.

Πηγή: Αιολικά Νέα
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools