Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 72550
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο
Με ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χειρίζεται η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια, που εμφανίστηκαν σε τέσσερις περιοχές της Λέσβου.

Τα κρούσματα σημειώθηκαν στις περιοχές Αγίας Μαρίνας και Αλυφαντών (Μυτιλήνης) και Πελόπης (του Δήμου Μανταμάδου). Στις παραπάνω περιοχές έχουν θανατωθεί 22 ζώα, δείγματα εκ των οποίων έχουν αποσταλεί στην Αθήνα για περαιτέρω έλεγχο.

Επίσης η ίδια Υπηρεσία ελέγχει αυτές τις μέρες και ένα ύποπτο κρούσμα στην περιοχή της Γέρας.

Ο καταρροϊκός πυρετός ή η νόσος της "κυανής γλώσσας" του προβάτου αποτελεί ιογενή νόσο, που μεταδίδεται από τα έντομα και προσβάλλει ήμερα και άγρια μηρυκαστικά. Δεν προσβάλλει τον άνθρωπο και δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος να μεταδοθεί ή να εξαπλωθεί από κρέας ή γάλα. Οι καταναλωτές μπορούν άφοβα να καταναλώνουν κτηνοτροφικά προϊόντα, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ασθένεια δεν απαιτεί τη θανάτωση ζώων, ούτε έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Υπάρχουν όμως μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις καθώς στα μέτρα που επιβάλει η κοινότητα για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση εξαγωγών ζώντων ζώων από τους νομούς, όπου καταγράφονται εστίες. Ο καταρροϊκός πυρετός έχει απασχολήσει και στο παρελθόν έντονα τη χώρα και ιδιαίτερα το νησί μας. Συνεχίζει δε να απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ενώ ήταν μια ασθένεια που περιοριζόταν στις χώρες της Μεσογείου, τους τελευταίους μήνες έχει εξαπλωθεί με ραγδαία ταχύτητα στον κοινοτικό βορρά. Το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Γερμανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο επλήγησαν από τον ιό serotype 8, ο οποίος προέρχεται από νότια της Σαχάρας.

Για το 2009 το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε εγκρίνει 60 εκατ. ευρώ, στα οποία προτάθηκε πρόσφατα να προστεθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ.

Πάντως συνολικά για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, η Ε.Ε. θα διαθέσει τη διετία 2008-2009 το ποσό των 300 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Αιολικά Νέα
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)
 

Search Tools