Translation - Μετάφραση

Business Issues => Working as a Translator => Topic started by: spiros on 14 Jul, 2017, 08:50:23

Title: Ο ΟΗΕ αναγνώρισε τον ρόλο των επαγγελματιών μεταφραστών
Post by: spiros on 14 Jul, 2017, 08:50:23
Γιατί ο ΟΗΕ, παιδί μου, με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης στις 24 Μαΐου αναγνώρισε τον ρόλο των επαγγελματιών μεταφραστών και ανακοίνωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης!

Αλήθεια; Βεβαίως, και ιδού (http://un.mfa.gov.by/docs/n1714929.pdf):

[Τhe General Assembly]
«1. Affirms that professional translation, as a trade and an art, plays an important role in upholding the purposes and principles of the Charter of the United Nations, bringing nations together, facilitating dialogue, understanding and cooperation, contributing to development and strengthening world peace and security;
2. Decides to declare 30 September International Translation Day.»
 
Μ’ άλλα λόγια, ο ΟΗΕ αναγνώρισε τα ίδια του τα παιδιά, τους επαγγελματίες στους οποίους βασίζεται η επικοινωνία του ώστε να επιτελεί το έργο του που είναι να διασφαλίζει διεθνή συνεργασία, ειρήνη και ασφάλεια, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η είδηση, βεβαίως, είναι γνωστή από τα τέλη Μαΐου, αλλά δεν έχουμε ακόμα δει κάποιον να παρατηρεί το οξύμωρο της υπόθεσης. Η αναγνώριση θα είχε μεγαλύτερο νόημα αν είχε γίνει πριν από δεκαετίες, τότε που άρχισε να καταξιώνεται το επάγγελμα του μεταφραστή. Επίσης ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 3οη Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης. Όμως, αυτή η μέρα είναι καθιερωμένη επισήμως από το 1991 και έκτοτε γιορτάζεται από τη μεταφραστική κοινότητα, ενώ η διεθνής αναγνώρισή της περιλαμβάνεται στους στόχους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μεταφραστών (FIT).

Μη θεωρήσετε ότι μας αρέσει να μεμψιμοιρούμε. Θεωρούμε αξιέπαινη κάθε κίνηση που προβάλλει τη συνεισφορά του μεταφραστή στη διεθνή κοινότητα – εξάλλου η ίδια η FIT ανακοίνωσε με χαρά το ψήφισμα, θεωρώντας το δικαίωση της επιδίωξής της για την αναγνώριση του επαγγέλματος. Δεδομένου, όμως, ότι η αναγνώριση της μετάφρασης είναι εκ των ων ουκ άνευ και η Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης καθιερωμένος εορτασμός, θα εκτιμούσαμε περισσότερο την αξία ενός ψηφίσματος που αποδέχεται και τονίζει με τη σειρά του τα ήδη αναγνωρισμένα. Άλλωστε, χωρίς εμάς θα κατέρρεε η διεθνής διπλωματία, αλλά και πολλοί τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας!

— Newsletter meta|φραση (https://www.metafrasi.edu.gr/newsletter/arxeio.html), τεύχος 147, Καλοκαίρι 2017