Πάντειο Πανεπιστήμιο: Θύτες και θύματα

jglenis · 61 · 10788

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Αγαπητή Βίκυ

Καλημέρα σου. Θέλω να σου πω ότι κατανοώ την αγανάκτησή σου με τα τεκταινόμενα στον κοινωνικό μας περίγυρο. Νομίζω, όμως, ότι δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα. Πράγματι η διαφθορά είναι διαδεδομένη, λιγότερο πιστεύω και ελπίζω στην ελληνική δικαιοσύνη, από άλλες εξουσίες, σε όλα τα επίπεδα, που κυριολεκτικά είναι διαποτισμένες στη διαφθορά. Η διαφθορά αποτελεί τον καρκίνο των "δημοκρατιών" και η αντιμετώπισή της απαιτεί ηράκλειο έργο. Δυστυχώς οι ώμοι των κρατούντων είναι αδύναμοι να αντέξουν τέτοιο φορτίο και ,έτσι, άβουλοι και άμοιροι βαδίζουμε χωρίς πυξίδα.

Μα, δεν καταλάβατε κάτι. Δεν με διακατέχει η παραμικρή αγανάκτηση εναντίον των κυβερνώντων και κρατούντων. Η αγανάκτησή μου είναι εναντίον του εαυτού μου και όλων μας, μιλώ για εμάς τους απλούς πολίτες, που θέλουμε να είμαστε άμοιροι ευθυνών και να μη μας αγγίζει ο πέλεκυς της δικαιοσύνης γιατί υπάρχουν χειρότεροι από εμάς. Δεν θέλω, βρε αδελφέ, να ψηφίσω ένα κόμμα γιατί υπόσχεται να πατάξει τη διαφθορά. Δεν θεωρώ ότι είναι αυτή η δουλειά του κυβερνώντος κόμματος - δική μου άποψη αυτή. Θέλω σπίτια και οικογένειες που δεν θα βγάζουν απατεώνες κάθε λογής. Κι αυτό θέλει πολλή προσωπική κι όχι κρατική δουλειά.

Λυπάμαι, αλλά το θέμα των πρυτάνεων δεν μπορώ να το δω «μικροπολιτικά», ούτε καν «μικροϊδεολογικά». Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι ανακαλύψαμε την πυρίτιδα όταν μαθαίνουμε για κάποια ευμεγέθη κατάχρηση του δημόσιου χρήματος και να ωρυόμαστε εναντίον των καταχραστών, ενώ την προηγούμενη μέρα, στο βαθμό και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, καταχραστές ήμασταν εμείς οι ίδιοι. Αυτοκριτική κάθε πότε κάνουμε, αλήθεια;

Ας ξυπνήσουμε επιτέλους. Οι πρυτάνεις, οι τραπεζικοί, οι πολιτικοί, οι σάπιοι σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι κατηγορούμενοι είναι παιδιά, αδέλφια και φίλοι κάποιων από εμάς. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση τους για, ενδεχομένως, μικρότερα ή μεγαλύτερα αδικήματα. Μα, γιατί όλα θέλουμε να τα βλέπουμε σαν εικόνα στο αντικρινό παράθυρο (του γείτονα ή της τηλεόρασής μας); Για το δικό μας παράθυρο μιλάμε και κανείς δεν δείχνει να το παραδέχεται κι αυτό με θλίβει και με εξοργίζει.

« Last Edit: 10 Jun, 2007, 11:31:06 by wings »
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


jglenis

  • Full Member
  • ***
    • Posts: 519
    • Gender:Male
Νομίζω πως δεν έχω γίνει σαφής σε αυτό που υποστηρίζω από την αρχή: οι μικροαπατεώνες ή όσοι τέλος πάντων δεν ακολουθούν κατά γράμμα το νόμο προσπαθούν φαντάζομαι να εξοικονομήσουν κάποιες εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ. Οι «ηλίθιοι» όπως τους αποκαλείτε ασχολούνται με κάπως διαφορετικά μεγέθη: εκατομμύρια, δις κλπ.
9.000.000 Έλληνες λοιπόν (ας θεωρήσουμε και τα βρέφη ένοχους) επί 1000 ευρώ π.χ. μας κάνουν 9 δις. Όταν από την άλλη υπάρχουν σκάνδαλα δισεκατομμυρίων από ανθρώπους μετρημένους στα δάχτυλα, ποιοι νομίζετε ότι δημιουργούν σοβαρότερα προβλήματα; Και ποια νομίζετε ότι είναι η ρίζα του προβλήματος; Μήπως τα εννέα εκατομμύρια Ελλήνων οδήγησαν τους άλλους σε επίπεδα «φτώχειας» και τους ανάγκασαν να «δανειστούν» μερικά εκατομμύρια; Ή μήπως οι μειοψηφίες αχόρταγων πιρανχοειδών έχουν γονατίσει την οικονομία; Και έχουν παρασύρει ως εκ τούτου και τους υπόλοιπους στην παρακμή που αυτοί ξεκίνησαν; Τι πιστεύετε πως είναι πιθανότερο;  Συγνώμη, αλλά αρνούμαι να επωμισθώ τις ευθύνες τέτοιων ανθρώπων.
Είναι βέβαιο πως διαφωνούμε, αλλά και πολύ ευχάριστο μια και μου δίνεται η δυνατότητα να αντιτάξω τα επιχειρήματά μου στα όσα πολύ ενδιαφέροντα γράφετε. Πιστεύω όμως πως εν μέρει η διαφωνία μας αυτή έγκειται στο ότι, στη συγκεκριμένη υπόθεση, ξέρω λεπτομέρειες που (σωστές ή όχι) μου φαίνονται ανατριχιαστικές. Γιαυτό, όχι, σίγουρα δεν νομίζω πως οι συγκεκριμένοι ή όσοι οδηγούνται στη φυλακή είναι θύματα και πως όλοι οι Έλληνες – ή μάλλον όλοι οι άνθρωποι θα έλεγα - δεν έχουμε αξίες. 
Life is like a grammar lesson. You find the past perfect and the present tense.



mavrodon

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 6582
    • Gender:Male
Στη χώρα μας λένε "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι", αλλά αυτό, πολλές φορές είναι δικαιολογία για την αβάστακτη παραβατικότητα του συνόλου σχεδόν των Ελλήνων. Σε κάποιο άρθρο του στο ΒΗΜΑ, ο Δημήτρης Φατούρος μίλησε για τα μικρά-μεγάλα, υπονοώντας ότι οι μικροδιαφθορά πολλαπλασιαζόμενη με τα εκατομμύρια των διεφθαρμένων παράγει μεγαλύτερο αποτέλεσμα από ότι οι ολιγάριθμες μεγάλες απάτες.
Το ότι οι μεγάλοι απατεώνες συνήθως ξεφεύγουν είναι γνωστό και στις πέτρες. Νομίζω ήταν ο Ησίοδος που μίλησε για τα πουλιά που ξεφεύγουν από τον ιστό της αράχνης όπου παγιδεύονται τα μικρά έντομα.
« Last Edit: 10 Jun, 2007, 12:01:13 by mavrodon »


spaceoddity

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1206
    • Gender:Female
Βίκυ είμαστε σύμφωνοι 100%, και θα αναφέρω ένα ακόμη παράδειγμα του πόσο εμείς ΟΙ ΙΔΙΟΙ έχουμε ενστερνιστεί την πεποίθηση ότι ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως είμαστε κλέφτες:

Πριν δυο ή τρία χρόνια, δεν θυμάμαι, ήρθε και σε μένα το περιβόητο χαρτί - πώς λέγεται; διεκπεραίωση; αυτό τέλος πάντων με το οποίο πληρώνεις ένα ποσό γύρω στα 1500Ε για να κλείσουν τα βιβλία σου των τελευταίων 5 ετών και να γλιτώσεις πρόστιμα από ενδεχόμενο έλεγχο.

Τότε είχα βιβλία ως καθηγήτρια αγγλικών, και ο λόγος που η πρώτη τέτοια "κρούση" άργησε 10 χρόνια να έρθει, είναι επειδή οι "καθηγητάκοι" έπονται των διαφόρων άλλων ελεύθερων επαγγελματιών στη διακίνηση χρήματος, τιμολογίων κλπ. Η αδελφή μου, με έναρξη στην Εφορία ως φωτογράφος την ίδια περίπου εποχή με μένα, είχε λάβει το χαρτί ΠΟΛΥ πριν από μένα, και είχε πληρώσει ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ το ποσό κατόπιν συμβουλής της λογίστριάς της.

Το κράτος ΚΟΡΛΕΟΝΕ λοιπόν θεωρεί de facto ότι εγώ είμαι εγκληματίας, και επινοεί τη βολικότατη "πατέντα" να κλείσω τις τρύπες μου πληρώνοντας ένα "αμελητέο ποσό", σε σχέση με τα πρόστιμα που τάχαμου θα μου επέβελλαν αν έρχονταν για έλεγχο... κι εγώ πρέπει να σκύψω να προσκηνύσω τη "μεγαλοψυχία" του κράτους που μου δίνει αυτή τη γενναιόδωρη ευκαιρία...

Ε όχι ρε μαφιόζοι, δεν σας πληρώνω κερατιάτικα 1500Ε επειδή θεωρείτε εκ των προτέρων ότι είμαι εγκληματίας και ότι θα χλωμιάσω από τον τρόμο... αδιαφόρησα ΠΛΗΡΩΣ, ας έρθουν να βρουν τις "παρατυπίες" μου και ας δώσω τα 1500 σε δικηγόρους που θα βάλω να στηρίξουν την υπόθεσή μου, γιατί αν κάνουν καμιά τέτοια, θα τους πάω δικαστικά...

Θα μου πεις, "ωχ ου βρε αδερφέ, τι ψάχνεις, δε βαριέσαι, δώσ'τα να τελειώνεις, τι γυρεύεις τώρα, τι, θα αλλάξεις εσύ το σύστημα;" ΑΥΤΟ το "ωχ αδερφέ" είναι που μας τρώει τα σωθικά...

Όλα είναι ένας φαύλος κύκλος... εγώ προσωπικά κλέφτης και απατεώνας δεν θα γίνω, στην κόρη μου θα μάθω να διεκδικεί αυτά που αξίζει με το σπαθί της, και δεν δέχομαι να μου φοράει η εφορία την ταμπέλα του κλέφτη με το έτσι θέλω. Τι κερδίζω; Κοιμάμαι σαν πουλάκι τα βράδια:-))))))



mavrodon

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 6582
    • Gender:Male
Αγαπητή spaceoddity,

Διερωτώμαι μήπως γιαυτό διάλεξες το παρατσούκλι αυτό. Λες και είσαι από άλλο πλανήτη!
Υπενθυμίζω (από μνήμης) αυτό που λέγεται στον Ιούλιο Κάισαρα του Σαίξπηρ : "the fault, dear Brutus, is not in the stars, but in ourselves!".
« Last Edit: 10 Jun, 2007, 12:22:43 by mavrodon »


lpap

  • Full Member
  • ***
    • Posts: 365
    • Gender:Male
Μα γι' αυτό το ανέφερα. Δεν το είπα έτσι, χάριν εντυπωσιασμού. Και γι' αυτό τόνισα ότι το δέχομαι σε περιπτώσεις που ο εγκληματίας έχει διαπράξει πάνω από μία φορά το ίδιο έγκλημα, άρα δε χωρά αμφιβολία για τις προθέσεις του. Γιατί όλοι έχουμε δικαιώματα ναι, αλλά περισσότερα θα'πρεπε να έχουν οι αθώοι παρά οι ένοχοι.

Ποίημα του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ:  Θα σας περιμένω

Θα σας περιμένω μέχρι τα φοβερά μεσάνυχτα αδιάφορος-
Δεν έχω πια τι άλλο να πιστοποιήσω.
Οι φύλακες κακεντρεχείς παραμονεύουν το τέλος μου
ανάμεσα σε θρυμματισμένα πουκάμισα και λεγεώνες.
Θα περιμένω τη νύχτα σας αδιάφορος
χαμογελώντας με ψυχρότητα για τις ένδοξες μέρες.

Πίσω από το χάρτινο κήπο σας
πίσω από το χάρτινο πρόσωπό σας
εγώ θα ξαφνιάζω τα πλήθη
ο άνεμος δικός μου
μάταιοι θόρυβοι και τυμπανοκρουσίες επίσημες
μάταιοι λόγοι.

Μην αμελήσετε.
Πάρτε μαζί σας νερό.
Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία.
ΖΩΗ είναι να ζείς τη ζωή των άλλων.


spaceoddity

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1206
    • Gender:Female
Αγαπητή spaceoddity,

Διερωτώμαι μήπως γιαυτό διάλεξες το παρατσούκλι αυτό. Λες και είσαι από άλλο πλανήτη!
Υπενθυμίζω (από μνήμης) αυτό που λέγεται στον Ιούλιο Κάισαρα του Σαίξπηρ : "the fault, dear Brutus, is not in the stars, but in ourselves!".

Αγαπητέ Mavrodon, αν και δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς στην προκειμένη περίπτωση, το ότι είμαι "από άλλο πλανήτη" δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούω! Δες κάτι μήνες πίσω το νήμα που άνοιξα με θέμα "Πλανήτης Δημόσιο"

[offtopic] Έχει κανείς σας ελληνικό powerpoint να μου πει τι στο καλό είναι η "προσαρμοσμένη κίνηση" στα αγγλικά, να βοηθηθώ κι εγώ από το ελληνικό online help της Microsoft; Πάω για φαγητό και κερνάω Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, όσοι πιστοί προσέλθετε...:-) [/offtopic]


wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Θα μου πεις, "ωχ ου βρε αδερφέ, τι ψάχνεις, δε βαριέσαι, δώσ'τα να τελειώνεις, τι γυρεύεις τώρα, τι, θα αλλάξεις εσύ το σύστημα;" ΑΥΤΟ το "ωχ αδερφέ" είναι που μας τρώει τα σωθικά...

Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος στον πλανήτη που θα σου έλεγε ή θα σου πρότεινε κάτι τέτοιο. :-)

[offtopic] Έχει κανείς σας ελληνικό powerpoint να μου πει τι στο καλό είναι η "προσαρμοσμένη κίνηση" στα αγγλικά, να βοηθηθώ κι εγώ από το ελληνικό online help της Microsoft; [/offtopic]

Όταν πατήσεις την επιλογή «Προσαρμογή κίνησης», ανοίγει ένα παράθυρο βοήθειας που λέει «Επιλέξτε ένα στοιχείο της διαφάνειας και κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθήκη εφέ", για να προσθέσετε κίνηση. Ανήκει στις επιλογές που εμφανίζονται στη γραμμή εργαλείων ΡΡ, στην καρτέλα «Προβολή παρουσίασης».
« Last Edit: 10 Jun, 2007, 13:43:36 by wings »
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


spaceoddity

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1206
    • Gender:Female
Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος στον πλανήτη που θα σου έλεγε ή θα σου πρότεινε κάτι τέτοιο. :-)

Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία :-)

Όταν πατήσεις την επιλογή «Προσαρμογή κίνησης», ανοίγει ένα παράθυρο βοήθειας που λέει «Επιλέξτε ένα στοιχείο της διαφάνειας και κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθήκη εφέ", για να προσθέσετε κίνηση. Ανήκει στις επιλογές που εμφανίζονται στη γραμμή εργαλείων ΡΡ, στην καρτέλα «Προβολή παρουσίασης».

ΑΚΥΡΟ ΤΟ OFFTOPIC, το βρήκα :-))))
[offtopic continued] Κάτι δεν πάει καλά... έφαγα κιόλας, δεν μπορώ να πω ότι είμαι νηστικιά... ξανθιά παραμένω :-)))
(δεν σχολίασες το ΣΠΙΤΙ μας, αξιώθηκα επιτέλους να το βάλω ;-)))))
Στο slide show βλεπω animation schemes, custom animation, slide transition... αυτό που με δυσκολεύει - πρώτη φορά το κάνω - είναι να βάλω ένα κομμάτι να παίζει για τις πρώτες 6 διαφάνειες, και ένα άλλο μέχρι το τέλος της παρουσίασης... έχω δοκιμάσει όλες τις προαναφερθείσες εντολές, και δεν βλέπω πουθενά πώς στο καλό θα κάνω το κομμάτι να συνεχίζει μετά την πρώτη διαφάνεια![/offtopic continued]
« Last Edit: 10 Jun, 2007, 14:08:13 by spaceoddity »


wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
(δεν σχολίασες το ΣΠΙΤΙ μας, αξιώθηκα επιτέλους να το βάλω ;-)))))

Κάτσε μην ξεσπάσει κάνα σκάνδαλο για το σπίτι μας και βρεθούμε μπλεγμένες... κρύβε λόγια. [Πέρας προσπάθειας «εξωκωλισμού» από κάθε τέτοιο συμβάν]
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


mavrodon

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 6582
    • Gender:Male
Αγαπητή spaceoddity δεν ήταν στην πρόθεσή μου να σε θίξω, απλώς έκανα ένα λογοπαίγνιο. Αν μας ενοχλεί συνεχώς η κατάσταση στη χώρα μας βλάπτουμε απλώς την υγεία μας. Στη ζωή μας είμαστε όλο συμβιβασμούς (οι παντρεμένοι έχουμε επίγνωση από πρώτο χέρι). Ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός κ. Κώατς Σιμήτης είπε, με την ευκαιρία του ναυαγίου στην Πάρο, ...αυτή είναι η Ελλάδα!


spaceoddity

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1206
    • Gender:Female
Δεν θίχτηκα... απλά... παραξενεύτηκα, ίσως επειδή οι περισσότεροι με γνωρίζουν πλέον εδώ μέσα... τόσο, που δεν τους παραξενεύει πια το ID μου :-))))))

Και για να πάνε κάτω τα φαρμάκια, μετά την κρεατόπιτα (και αφού πέρασε ικανός χρόνος), λέω να ρίξω μια βουτιά στον Πλατύ Γιαλό... είπαμε, κάτι τέτοια μας σώζουν!!

Ειδικά όταν βλέπουμε φαρδύ-πλατύ τον τίτλο του Κυριακάτικου Βήματος: Πλυντήριο "Η Ελλάς"...

Δίκιο έχεις πάντως... αφού έχω υιοθετήσει κι εγώ τελευταία το σλόγκαν "στην Ελλάδα ζούμε"...
Όσο για τους συμβιβασμούς του γάμου, τους έζησα κι αυτούς... αλλά αυτό είναι ΑΛΛΟΥΝΟΥ παπά Ευαγγέλιο, όπως λένε στο χωριό μου... ;-)

Καλό απόγευμα σε όλους :-)


mavrodon

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 6582
    • Gender:Male
Ωραίο! Εγώ δηλώνω σαράντα χρόνια φούρναρης. Θα έριχνα και εγώ μια βουτιά στα νερά της Κασσάνδρας, αλλά προτίμησα τη βόλτα στο Σέιχ Σου με τις μεγάλες μου αγάπες, τα εγγόνια μου, όπου είδα πολλά απορρίμματα των ιθαγενών ανεγκεφάλων, αλλά, είπαμε, στην Ελλάδα ζούμε!
« Last Edit: 10 Jun, 2007, 18:37:23 by wings »


Soldier

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 989
    • Gender:Female
  • Έχω θεϊκό σώμα. Του Βούδα.
Ή πολύ νέα είμαι ή πολύ αυτοκαταστροφικός τύπος. Γιατί εγώ προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη νοοτροπία "στην Ελλάδα είμαστε". Ας είμαστε και στο Περού! Συμφωνώ με τη Βίκη ότι δεν είναι θέμα του τι κάνουν οι πολλοί, αλλά το τι αγώνες, μικρούς ή μεγάλους, κάνουμε καθημερινά όλοι μας για να αποφύγουμε το "βόλεμα" (οικονομικό/κοινωνικό). Όλοι έχουμε την επιλογή να κάνουμε κάτι το διαφορετικό κι όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε την "άλλη οδό" φτάνει να το θέλουμε. Άλλο πράγμα η υποχώρηση, άλλο ο συμβιβασμός.
Τι μπορείς να περιμένεις από μια μέρα που ξεκινάει με το πρωί της Δευτέρας;


mavrodon

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 6582
    • Gender:Male
Δεν είπα να ακολουθήσουμε την οδό της απραξίας και του εφησυχασμού. Από την άλλη, δεν πρέπει να γκρινιάζουμε συνεχώς για την κατάσταση. Κάτι λέει το Έλλην, Χριστιανός Ορθόδοξος, Καθολικό(ώ)ς, Διαμαρτυρόμενος. Και ανάλογα τη μορφή της πράξης. Οι καταλήψεις ήταν μια μορφή αυτοκαταστροφικής διαμαρτυρίας και εναντίωσης. Κάτι λέει, επί του προκειμένου, η κινέζικη προτροπή: "Μην καταριέσαι το σκοτάδι, φέρε ένα φανάρι".


 

Search Tools